1000 nap

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje és az első két életévnek a körülményei, hosszú távon hatással lehetnek a csecsemők későbbi egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre. Ennek ismeretében a táplálkozás, táplálás kiemelt jelentősegű már a fogantatástól.

Várandósság, áldott állapot

A várandóság az egyik legszebb időszak a nő életében, azonban a jelen kor testideálja sokszor megzavarja az áldott állapot és a szoptatás időszakát és a nők akkor is karcsúak és vékonyak szeretnének lenni, amikor a női testnek más feladata van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy vissza kell térni „a kettő helyett kell enni és semmi sem árt, amit a várandós anya megkíván” elvhez. Az ideális állapot, ha a leendő édesanya már a várandóságot megelőzően is egészségesen táplálkozott, hiszen a BMI szerinti 18,5-24,99 kg/m2 közötti érték, amely a normál testsúlyt jelenti, erre már a várandósságot megelőzően is törekedni kell, ugyanis mind a túlsúly, mind az alultápláltság veszélyezteti az anya és a fejlődő magzat egészségét. Egyrészt szoros összefüggés van az anya várandósságát megelőző testtömege és az újszülött születési súlya között, másrészt pedig a várandósság alatti túlsúlynak, elhízásnak is szövődményei lehetnek. A túlsúly illetve az elhízás növeli többek között a terhességi cukorbetegség, valamint a szülési komplikációk fellépésének kockázatát. A drasztikus fogyókúrák és a különféle divatdiéták alkalmazása tilos az áldott állapotban lévőknek! A kívánóság, amely sok kismamát érint, gyakran a korábbi sok tiltást tartalmazó fogyókúrákkal is összefügghet, hiszen a legtöbb esetben azokat az ételeket, élelmiszereket kívánják, amelyeket hosszú időn keresztül megvont magától. Többségük magas energiatartalmú, de a várandóság alatti megnövekedett vitamin-, ásványi anyag-, és fehérje szükségletet nem igazán fedezi. Holott ebben az időszakban elsősorban minőségi majd mennyiségi változtatásra van szükség. Amennyiben alultápláltság vagy elhízás áll fenn a fogantatás idején, az étrendi javaslat gyakorlati megvalósításához szükséges tanácsadás dietetikusi kompetencia

Testtömeg növekedés és táplálkozás várandóság alatt

Ha az egészséges kismama kielégítően táplálkozik, kb. 10-12 kg-ot hízik. Túlsúlyos kismamáknál ennél kevesebb, 9-10 kg (esetleg 7-8 kg) testsúlygyarapodásra kell törekedni. A súlynövekedés kezdetben lassú, az első 10 hétig heti 115 g, majd az ezt követő 30 héten át 300 g. A várandósság alatt nemcsak az energiaigény növekszik a fogamzás előttihez képest, hanem a legtöbb tápanyagból többet kell bevinni a magzat egészséges fejlődése és az anya egészségének megőrzése érdekében. Az energiaszükségletet, amely függ a várandósságot megelőző tápláltsági állapottól és a fizikai aktivitás mértékétől, mindig egyénileg kell meghatározni. Általánosságban elmondható, hogy a többletenergia-igény az:

  1. trimeszterben 150 kcal/nap
  2. és 3. trimeszterben 300 kcal/nap

A vitamin- és ásványianyag-szükséglet jelentősen nő: pl. a kalcium, magnézium, foszfor iránti igény 50 %-kal, a jód, cink, réz iránti igény 25-30%-kal. A vasszükséglet a 4. hónaptól duplája a fogamzás előttinek. A B-vitaminok és a C-vitamin iránti igény 25-30%-kal lesz nagyobb. Ezzel szemben az A-vitamin túladagolása káros lehet a magzat fejlődésére.

A megfigyelési vizsgálatok eredményei ismételten kimutatták a helyes táplálkozási szokások: a gyümölcs- és zöldségfélék, teljes kiőrlésű gabonák, hal nagyobb arányú, és az alacsony tápértékkel bíró élelmiszerek csökkentett fogyasztása mérsékli a terhességi súlygyarapodás és terhességi komplikációk nagyobb arányú előfordulását. Ennek ellenére hazánkban egy hazai iparági kutatás adatai alapján 10-ből mindössze 4 anyuka változtatott várandóssága alatt étrendjén; többségük több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott, mint korábban és jobban odafigyelt a folyadék bevitelre. Amennyiben a várandósághoz inzulinrezisztencia is társul akkor még inkább oda kell figyelni a táplálkozásra, hogy biztosítsuk a baba és az édesanya egészségét. A hétköznapokban a sok-sok segítő szándékkal közvetített információban nehéz eligazodni, akkor most mi a jó a babának?! A dietetikusok segítenek egyénre szabottan kialakítani a helyes, az állapotnak megfelelő táplálkozást. IR esetén a dietetikus szorosan együttműködve a kezelőorvossal és a pácienssel az egész várandóság alatt és azt követően is, hozzájárul ahhoz, hogy ez a 270 nap minél inkább támogassa az egészséges baba születését és az édesanya kiegyensúlyozottságát.

Erdélyi-S. Alíz MSc, dietetikus

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +