A csontritkulásról nyíltan

A csontritkulásról nyíltan

A csontállomány állapotából már huszonéves korban következtetni lehet arra, mi várható…

A csonttömeg igen jól korrelál az ösztrogénszinttel. Mostanában feltűnően sok a korai menopauzás tünetekkel intézetünket felkereső páciens. Az ösztrogénszint csökkenésével járó cikluszavarok ezekben az esetekben együtt járnak a csont ásványi anyag tartalmának csökkenésével. Mostanában egyre több olyan fiatal, negyven év alatti páciensnél látható átalakulás a csontállományban, amelyet a ciklus korai változása előzött meg. Mit jelent mindez? A kérdésre, dr. Tűű László endokrinológus válaszolt.

  • Ez annyit jelent, hogy nem az ötvenes éveiben kezdődik a hajlam a különböző végtagtörésekre, hanem esetükben már a negyvenes éveikben nagyobb lesz a csonttörések kockázata. A cikluskimaradások mindig jelzik, hogy előbb-utóbb számítani lehet a csonttömeg csökkenésére is. Ezért játszik nagy szerepet a csontsűrűség mérés, mint szűrési eljárás a páciens további életében. A csonttömeg változásával a szükséges hormonpótlás épp a nagyobb gondok megelőzésében lehet hangsúlyos – mondja dr. Tűű László. A csonttömeg megőrzésére nemcsak a direkt ösztrogénpótlás alkalmas. Van számos olyan speciális készítmény (szelektív ösztrogén receptor modulátorok), amelyek bizonyos szövetekben ösztrogénként hatnak, másokban pedig az ösztrogén ellen hatnak, amelyek biztonsággal alkalmazhatóak. Ezeken kívül alapból szükséges beállítani a páciens D-vitamin és kalcium ellátottságát a szervezetében.

Csontsűrűség mérés az EndoCare-ben! Bejelentkezés online: https://endocare.hu/online-bejelentkezes/

A szűrés következő időpontjai:  2020. január 20. 15.00-17.00 óráig, februárban pedig minden hétfőn, (03., 10., 17., 24.) – én ugyancsak 15.00-17.00 óráig.

EndoCare Intézet

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +