A megelőzésben is hiszünk – hasznos tanácsok

A megelőzésben is hiszünk – hasznos tanácsok

Intézetünkben most is fokozottan odafigyelünk pácienseink és dolgozóink egészségére és erre bíztatunk mindenkit, hiszen a felelősségteljes gondolkodás mindannyiunk érdeke.

Különösen igaz ez a Covid-19 kapcsán is, mert bár az egészséges fiatalokra nézve valóban nem olyan veszélyes (de nem teljesen veszélytelen!) mint az idősebb, krónikusan beteg emberekre, de a viszonylag kevés tünettel rendelkező fiatal is továbbadhatja a betegséget, ezzel másokat sodorva veszélybe. Bizonyított tény, hogy ha a lakosság 80 százaléka maszkot hordana, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

Házi praktika a fertőtlenítésre – sütő?

Fontos, hogy a maszkot megfelelően használjuk. Lényeg, hogy a lakáson kívül minél többet legyen rajtunk, lehetőleg tiszta kézzel még otthon vegyük fel, utána ne nyúlkáljunk hozzá, főleg ne alá, ne húzogassuk fel-le, mert azzal saját magunkat fertőzhetjük meg. Orrunkat és szánkat mindig takarja! Ha a maszk felső, orr felé eső részébe drót van, az arra szolgál, hogy segítségével jobban az arcunk formájához tudjuk illeszteni azt. Ne felejtsük el beállítani! A jó maszk nem enged be felülről vagy oldalról levegőt. Ha többször használható a maszk, levétel után tegyük egy zacskóba (pl. sütőzacskó) és fertőtlenítsük, pl. 70 fokos sütőben történő 30 perces melegítéssel. Ha megengedett, a vasalás is előnyös.  Ha elkoszolódott vagy szakadt, mindenképp dobjuk ki.

Ha a papírpénz kézről kézre jár, a fertőzés örömtáncot jár

A másik fontos dolog a rendszeres, minél gyakoribb kéztisztítás. Erre legjobb az alapos, a kéz minden részére kiterjedő szappanos kézmosás, ha erre nincs lehetőségünk, akkor alkalmazzuk a gyors alkoholos kézfertőtlenítőket. A bőrszárazság, következményes bőrgyulladás megelőzésére használhatunk hidratáló, bőrvédő hatású kézkrémeket. Használhatunk egyszer használatos kesztyűket is, de levételük után is javasolt a kézmosás (eltávolításukkor hozzáérhetünk a szennyezett felülethez).

Dr. Nagy Zoltán belgyógyászunk hasznos tanácsai, javaslatai

Fontos szervezetünk immunrendszerének megerősítése, hogy ha mégis találkozunk a vírussal vagy ne fertőződjünk meg, vagy ha ez nem sikerül, a betegség minél enyhébb formában következzen be.

Ehhez a legfontosabb az egészséges életmód és táplálkozás, a rendszeres mozgás. Igazolt tény, hogy az elhízás kockázati tényező, akárcsak a rendszeres testmozgás hiánya. Ha valamiért az imént említett okok nem valósíthatóak meg, vagy nagyon biztosra szeretnénk menni, akkor a következő vitaminok, nyomelemek pótlásával érhetünk el eredményt:

Naponta rendszeresen 500 mg C-vitamin, téli időszakban 3000 NE D3 vitamin pótlása. Mindkét vitamin natív immunrendszert erősítő hatásáról bőséges irodalom található. Covid-19-ben vannak pozitív eredmények B vitaminok, elsősorban Niacin / B3 vitamin alkalmazásával is. Akárcsak a szintén javasolt nyomelemekkel kapcsolatban is. Vagyis fontos lenne naponta 100 ug Szelén és 15 mg Cink bevitele is. Sajnos a kizsigerelt talaj már nem alkalmas ezek élelmi úton történő szinten tartására. Napi legalább 200 mg Magnézium gyógyszeres pótlására pedig azért van szükség, mert a D vitamin megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

Ezen felül a kiegyensúlyozott étrend és a mozgás is fontos hozzávaló ahhoz a recepthez, amivel a szervezetünk egészséges marad.

Egészséges időszakot kívánunk minden kedves páciensünknek!

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +