Csontsűrűség mérés az Endocare-ben

Csontsűrűség mérés az Endocare-ben

Februárban minden hétfőn kedvezményesen végezzük a szűrést!

Új vizsgálóeszköz segíti a hozzánk forduló páciensek állapotfelmérését, diagnosztizálását, gyógyítását Intézetünkben. A csontsűrűség mérésének eredményét ma már nemcsak arra használhatjuk az orvoslásban, hogy a változókorra jellemző tüneteket azonosítsuk, hanem arra is, hogy a korai menopauzához köthető csontállomány-változást monitorozzuk, valamint pontos képet kapjunk az egyénenként váltózó, szükséges hormonpótlás sikerességéről. Az úgynevezett osteodensitometria vizsgálat alkalmas arra, hogy nyomon kövessük a csont szerkezetének változását, illetve változatlanságát, csökkentve ezzel egyes betegségek megjelenését, illetve erősödését a menopauza után.

Csontsűrűség – osteodensitometria vizsgálat

A csontsűrűség mérése fájdalmatlan szűrővizsgálat, amelynek során a csonttörési kockázatnak leginkább kitett testrészeknél – mint a combnyak, vagy csigolyák, vagy a csukló – a speciális gép megméri a csont sűrűségét. E csekély sugárterheléssel járó – amelyet nagyjából egy fogászati röntgen töredékének írhatunk le (1/100-a) – vizsgálattal, meghatározható a csonttörések rövid- és hosszútávon előre prognosztizálható kockázata, s annak mértéke szerint az orvos meghatározhatja a terápiát.

A csont sűrűsége már huszonéves korban is sokat elmond a páciens állapotáról, hiszen a csontrendszer az ösztrogén hormon által befolyásolt, így annak csökkenésével behatárolható egyes, a gyermekvállalást befolyásoló időfaktorok (korai menopauza) várható bekövetkezte.

Mi a csontritkulás?

Az osteoporosis olyan alacsony csonttömeggel és a csontszövet mikroarchitektúrájának sérülésével jellemzett betegség, amely a csontok törékenységének növekedéséhez, és így a csonttörési kockázat emelkedéséhez vezet.

A csontképzésben az osteochlastok (falósejtek) és az osteoblastok (építősejtek) vesznek részt. Osteoporosisban megbomlik a csontépítés és csontlebontás szabályozott egyensúlya.

Oka lehet az elégtelen csontépítés, a túlzott mértékű csontbontás, vagy a kettő együttes zavara. Az életkor előrehaladtával élettanilag is csökken az építő folyamat, ugyanakkor fokozódik a csontbontás. A csont szivacsos állományában található csontgerendák (amelyek a csont rugalmasságáért, szilárdságáért felelősek) – elvékonyodnak, az üregek nagyobbakká válnak. Ha a csonttömeg csökkenése bizonyos mértéket elér, a csontok már kis terhelés hatására is könnyen törnek. Ez az állapot az osteoporosis. A csontvesztés a szivacsos csontokon kezdődik. A gerincet alkotó csigolyák és a hosszú csöves csontok végrészei főleg szivacsos állományt tartalmaznak, ezért a következményes csonttörés leggyakrabban a csípőtájékon, a csuklón és a csigolyákon következik be.

A csontritkulás a nőknél gyakoribb

A csonttörések, amelyek a csont szivacsos állományának rugalmatlanságából következnek be, kétszer gyakoribbak a nők esetében, mint a férfiaknál. Ennek két legfőbb oka, hogy a nők eleve kisebb csonttömeggel rendelkeznek, illetve hogy a menopauza után, a hormonváltozással, a csontképzést serkentő nemi hormonok szintje egyéni, öröklött tulajdonságok szerint csökkenni kezd. A szakirodalom azonban kitér arra is, hogy a nemek közötti különbség oka például, hogy nők hosszabban élnek. Ugyanakkor 75 év felett a csontritkulás mértéke a két nem összehasonlításában azonos, az osteoporózis mértékében tehát nincs különbség az adott életkor felett. Mindebből következik, hogy a csont gyengülése, az osteoporózis valószínűsége az életkor előrehaladtával erősödik.

A hajlam öröklődik

A csontritkulás kockázatát befolyásolja a családból hozott hajlam is. Ha a szülők, felmenők, testvérek között diagnosztizáltak korábban osteoporózist, magasabb a kockázat annak átöröklöttségére, különösen, ha az idősebbkori törések eredőjeként az osteoporózis volt meghatározó.

Mit mutat a testalkat?

Testünk csonttömege is beszédes. A vékony, vagy alacsonyabb páciensek esetén a csontritkulás kockázata azért lehet nagyobb, mert a hormonváltozás bekövetkeztekor a kiindulási csonttömeg kisebb.

Nők esetében fontos, hogy az osteoporózis kialakulását csökkenti a korai első menstruáció, a szabályos ciklus, valamint a későn jelentkező menopauza. Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontszerkezete, annál kisebb a csontritkulás kialakulásának veszélye. Egyes betegségek ugyancsak befolyásolják az osteoporózis kialakulását. Férfiak esetén az átlagosnál alacsonyabb tesztoszteron szint, nők esetén pedig a menopauza előtt eltávolított petefészek növeli a csontritkulás kialakulásának rizikóját.

További rizikófaktorok

Az osteoporózis kockázatát növelheti a dohányzás, az alkoholizmus (amely férfiak esetén az egyik vezető oka a csontritkulás kialakulásának) valamint a szervezet D-vitamin hiánya és az alacsony napi kalcium bevitel is. A csonttömegre ugyanakkor hatással van a különböző üdítőitalok fogyasztása is. Az üdítőkben található foszforsav felerősítheti a szervezet D-vitamin, illetve kalciumhiányos állapotából adódó negatív folyamatokat.

Mozgás, séta, úszás… vég nélkül

Érdemes megjegyeznünk, hogy a csonttömeg bármely életkorban növelhető! Ezért a megelőzésben kiemelt szerepe van a mozgásnak, sportnak. Már kialakult osteoporózis esetén a mozgás mennyisége, minősége kontroll alatt kell, hogy történjen, de továbbra is rendkívül fontos a beteg állapotának javulása érdekében.

Betegségek, amelyek befolyásoló tényezők

Az endokrin betegségek, mint a Cushing-kór, vagy a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködése a fokozott, az osteoporózis kialakulását negatívan befolyásoló hormontermelés miatt veszélyességi faktorok, ezért fokozott figyelmet kívánnak a kezelőorvos részéről. A csont sűrűségének vizsgálta, meghatározott időközönként az alapbetegség kezelésének része kell, hogy legyen a modern orvoslásban.

Egyéb táplálkozási, felszívódási zavarok, mint az anorexia (kóros koplalás), vagy a kóros evéssel, majd hányással járó bulémia, illetve a gyulladásos betegségek, mint például a Crohn-betegség ugyancsak erősebb kockázattal jár az osteoporózis kialakulását illetően. A kemoterápiával kezelt, emlőrákban szenvedő nők esetén is fokozódik a kockázat a csontritkulás kialakulására.

Gyógyszeres kezelések – mint rizikót növelő tényezők

Egyes betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a szteroidok hosszú távú alkalmazása negatív hatással vannak a csontállomány állapotára. Ilyenek például az asztma, autoimmun betegségek, vagy a pikkelysömör kezelésére szolgáló szteroidos készítmények. Csonttömeg-vesztést eredményezhet ugyanakkor a vízhajtók, illetve egyes epilepszia elleni gyógyszerek, alumíniumtartalmú gyomorsav-lekötők folyamatos szedése. Ezért egyáltalán nem mindegy, milyen időközönként kap képet a kezelőorvos a beteg csontállományának állapotáról.

Mikor szükséges a csontsűrűség mérése?

  • Nők esetében a menopauza előtt szűrővizsgálatként lehet jelentősége a mérésnek. A kiindulási csonttömeg meghatározása a későbbi összehasonlításokhoz szükséges.
  • Különösen fontos a csonttömeg mérése, ha a fentebb említett betegségek közül bármelyik fennáll.
  • Már diagnosztizált osteoporózis esetén a csonttömeg változás követése miatt elengedhetetlen a rendszeres szűrés.

Intézetünk különös gondot fordít arra, hogy a hozzánk forduló páciensek teljes körű kivizsgálása során a lehető legnagyobb pontossággal határozzuk meg a fennálló tünetek okát. Az osteodensitometria vizsgálat eredménye egy igen fontos láncszem ahhoz, hogy a szükséges laborvizsgálatokkal kiegészítve az orvos tisztábban lássa a beteg állapotát, s a találja meg a legmegfelelőbb terápiát.

Az Intézetünkben készült vizsgálat után páciensünk kézbe kapja a vizsgálati eredményt. Következő lépésként a leletet szükséges megbeszélni a kezelőorvossal, reumatológussal vagy endokrinológussal!

FONTOS INFORMÁCIÓ! Az osteodensitometria vizsgálathoz a röntgengép súlyhatárral üzemeltethető.  A súlyhatár 150 kg. Az oszteodenzitometria, röviden a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére szolgál. 150 kg-os testsúly felett a mérni kívánt testrészek vastagsága (zsírszövet) nagyobb, mint amelyen áthaladva a röntgensugár a hiteles információt, adatot képes közvetíteni, vagyis a mérési adatok pontossága veszhet el a súlyhatár fölötti vizsgálat esetén.

Endocare Intézet 

A csontsűrűség mérésre – csontritkulás szűrésre bejelentkezés egyszerűen, gyorsan, akár hétvégén vagy ünnepnapokon is weboldalunkon keresztül: online bejelentkezés/csontsűrűség mérés.

A szűrés következő időpontjai: 2020. februárjában minden hétfőn (03., 10., 17., 24.) 15.00- 17.00 óráig.

A szűrés kedvezményes díja 6000 Ft.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +