Cukorbetegség

CUKORBETEGSÉG- DIABETES MELLITUS

Az általunk elfogyasztott étel nagy része glukózzá bomlik le – amely egy cukorvegyület. Ezt követően a glukóz a vérbe kerül, mellyel a sejtekhez szállítódik. Az inzulin a test által termelt hormon, mely a glukóz sejtekbe való bekerülését teszi lehetővé.

A glukóz mint „üzemanyag”

A sejtek belsejébe kerülve a glukóz üzemanyagként szolgál, mely energiát szolgáltat a testnek. A cukorbetegségben a szervezet nem képes elég inzulin termelésére, vagy nem képes az inzulin megfelelő felhasználására. Mindez azt eredményezi, hogy a cukor a vérben marad, a vércukor emelkedik.  Ez a szív és- érbetegség kockázatát fokozhatja.

A magas cukorszint következményei

A cukorbetegség károsíthatja a szívet, az ereket. Különösen kifejezett ez a szemben és a vesében. Utóbbi súlyos problémákhoz, úgymint vaksághoz és veseelégtelenséghez vezethet.

Kutatási eredmények szerint: a koszorúerek károsodása 2-8-szorosa, az agyi erek megbetegedése 2-3-szorosa volt az azonos korú nem cukorbetegek körében tapasztaltakhoz képest.

Befolyásoló tényezők

Számos tényező szerepet játszhat az egyén cukorbetegség- kockázatának alakulásában. Ezek közül néhány a családi előzmény, a túlsúly és a magas vérnyomás, melyek a szívbetegség kockázati tényezői között is szerepelnek. A halmozottan előforduló kockázati tényezők a szívbetegség nagyobb esélyét jelentik. Ha Ön cukorbeteg és koleszterinszintje is magas, akkor szívbetegségének kockázata még nagyobb.

FONTOS: orvosával részletesen beszélje meg a cukorbetegség kezelését!

Ehhez szorosan hozzátartozik, hogy NE MULASSZA EL A RENDSZERES KONTROLLT!

A cukorbetegség kontrollálása vagy megelőzése súlyos egészségügyi problémákat előz meg. A kockázati tényezők korai kontrollálása a szívbetegség kockázatát is csökkenti. 

 

cukorbetegség

 

Az alábbiakban pontokba szedtük a diabéteszes szív és érszövődmények megelőzésének és kezelésének lehetőségeit:

 • A minél alacsonyabb átlagos vércukorszint fenntartása, a betegség típusától függetlenül étkezés előtt 4-7, étkezés után 9 mmol/l alatti vércukorszintet célszerű tartani, 2. típusú diabétesznél nem szabad késlekedni a megfelelő inzulinterápia bevezetésével.
 • Erélyes vérnyomáscsökkentő kezelés, törekedni kell a 140/85 Hgmm alatti átlagos vérnyomás szinten tartására.
 • Agresszív koleszterin- és triglicerid csökkentő kezelés.
 • Trombózisgátló kezelés.

A jelenlegi magyar szakmai ajánlás alapján az alábbi célértékek meghatározottak diabetes mellitusban szenvedő betegek esetében:

Célértékek diabetes mellitusban és metabolikus szindrómában

 • Éhomi vércukor <6,0 mmol/l*
 • Postprandialis vércukor <7,5 mmol/l*
 • HbA1c <6,5%*

Ha az életmód-változtatás nem elég a vércukor célérték eléréséhez, akkor antidiabetikus gyógyszeres kezelés javasolt.

* manifeszt diabetes mellitus esetén

 • Vérnyomás <140/85 Hgmm,
 • Proteinuria (>1g/nap) esetén <125/75 Hgmm
 • Összkoleszterin <4,5 mmol/l
 • LDL-koleszterin <2,5 mmol/l

dr. Vértes András

Belgyógyász- kardiológus-angiológus szakorvos
A Cardio-Care szakmai vezetője

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +