Dr. Nagy Zoltán véleménye a COVID-19 vakcinákról

Dr. Nagy Zoltán covid oltás koronavírus oltás vakcina vélemény endocare intézet

Dr. Nagy Zoltán véleménye a COVID-19 vakcinákról

Tudnivalók a koronavírus oltásról

Szerencsére idén új módszerekkel bővültek a védekezési lehetőségeink a koronavírus ellen. Az eddigi gyógyszer, vitamin és nyomelem pótlás mellett most már lehetőség van oltások beadására is, ami nagyon nagy lépés a COVID-19 elleni harcban. Sajnos nem mindig veszik elég komolyan a páciensek az oltást és sokan félnek is az oltásoktól, ami bizonyos mértékben érthető is, de igazából mégsem érthető. Az oltások az orvostudomány csodái, a legmodernebb technológiával készültek, és senki nem gondolhatja komolyan, hogy ártani akarunk az embereknek.

Olyan súlyos betegségeket győztünk már le a világegyetem során, amikről nem is hittük volna, hogy megszabadulunk tőlük az oltásoknak köszönhetően. Ez a helyzet a COVID-dal is, azt tanácsolom mindenkinek, hogy vegye fel az oltást, alkalmazza az oltást, az esetszámok olyan szinten emelkednek most, hogy nagyon ijesztő előrejelzéseket látunk az elkövetkező hetekre nézve.

A koronavírus oltás típusai

Gyakorló háziorvosként el tudom mondani az oltás menetét és az oltás típusait. Jelenleg Magyarországon öt fajta oltás van forgalomban.

Ezek közül a legelső a Pfizer oltóanyag, egy amerikai fejlesztés, másik amerikai fejlesztés, ami később jelent meg, a Moderna, az oroszok vakcinája a Szputnyik, a kínai a SinoPharm és az angol, oxfordi fejlesztésű Astra Zeneca.

Igazán nagy különbség az oltások között hatásukban, mellékahtásukban nincsen. A filozófiájuk más, más módon hatnak, de a várt hatást mindegyik kifejti, kicsit változó mértékben, de a gyakorlatban ennek igazi jelentősége nincsen. Sajnos a gyártási kapacitások nem tetszik lehetővé, hogy mindenki azt az oltást kapja, amelyiket választja. Én azt tanácsolom, hogy ha lehetőség van egy másik oltásra, gondolja meg, és lehetőleg fogadja el.

covid vakcina, covid oltás, koronavírus oltás, nagy zoltán, endocare intézet

Az oltások működése, folyamata

Az oltást a háziorvosok szervezik. Az önök oltásra való regisztrációját követően egy központi adatbázisba rögzítik a regisztráltak adatait és innen életkori listák alapján adják le a háziorvosoknak a regisztráltak listáját.

A háziorvosi rendelőben alapvetően a kínai vakcinák beadása ment eddig, amely meglepően jó eredménnyel zajlott mellékhatásmentesen, biztonságosan tudtuk alkalmazni. Minden szempontból meg vagyok elégedve a kínai vakcinával.

Hasonló jó tapasztalatok vannak az oltópontokon alkalmazott Pfizer vakcinával is. A Moderna vakcinát mi is alkalmaztuk, szintén jó tapasztalatokkal. Az AstraZenecáról kell egy kicsit külön beszélnünk. Hatékony, jó oltóanyag, de kétségtelen, a többihez képest talán picit több mellékhatása van. Ez azt jelenti, hogy a páciensek 20-30%-ánál másnap láz és izomfájdalom léphet fel. Ez általában más oltásoknál törvényszerű, a covid oltás típusai közül ennél a leggyakoribb, de inkább azt mondjuk, hogy jobb két lázas nap otthon, mint két nap az intenzíven. És ez nem csak szlogen, ez tényleg így van. Ezért én mindenkinek azt javaslom, hogy amelyik oltásra lehetősége van, azt gondolkodás nélkül fogadja el.

Kik azok, akik nem kaphatnak oltást és mely speciális betegcsoportokra kell figyelemmel lennünk?

Mindig felmerül az autoimmun betegek kérdése. Az autoimmun betegségben szenvedőknél az általános nézőpont az az, hogy őket különösen be kell oltani. Pontosan azért, mert az ő immunrendszerük másképp reagál a fertőzésre. Ezért az oltás az egyetlen lehetőség, hogy hatékonyan megelőzzük a betegséget. Valóban az oltásnak a válaszkészsége nem annyira kifejlett náluk, mint egy immunrendszer szempontjából egészséges embernek, de ettől függetlenül be kell őket oltani. Hogy melyik oltóanyaggal, ez visszatérő kérdés.

Ilyen esetben alapvetően az immunológusok, reumatológusok a Pfizer vakcinát szokták javasolni. Tapasztalatok szerint az AstraZeneca is használható, SinoPharm is használható, Moderna is használható, egyedül az orosz vakcinára szokták mondani, hogy azt leginkább csak egészséges pácienseknek adjuk. Ez a pajzsmirigy betegekre is vonatkozik, orosz vakcinával pajzsmirigy betegeket nem oltunk, egyébként a pajzsmirigy betegek bármelyik más oltóanyagot megkaphatják. Visszatérő probléma, hogy az immunológusok, reumatológusok csak a Pfizer vakcinát ajánlják. Részben így van, valaki tényleg csak ezzel oltható, de nagyon gyakran talán feleslegesen ragaszkodnak a Pfizerhez és gyakran talán jobb lenne egy hozzáférhető vakcinával oltani őket.

Jelen pillanatban a Pfizer oltás elosztása olyan, hogy elsősorban életkor alapján osztjuk a Pfizer vakcinát az oltópontokon, jelenleg 70 évesek kapják a Pfizer vakcinát. Mire egy 50-40 éves krónikus beteghez leér a Pfizer, az még komoly hetekbe telhet, de akár hónapokba is és az nagyon hosszú idő a jelenlegi járványhelyzetben.

covid vakcina, covid oltás, koronavírus oltás, endocare intézet

Miért fontos beadatni a koronavírus oltást?

Az is nagyon fontos lenne, hogy megértsük, hogy az oltás minél hamarabbi megkapása mindennél fontosabb. Nem az a lényeg, hogy 100% biztonsággal oltsunk be valakit és ne kapja el a betegséget, hanem az, hogy valamilyen oltást megkapjon, mert már az első oltás is nagy valószínűséggel segít leküzdeni a betegséget és elkerülni a szövődményeket. Természetesen a prevenció továbbra is fontos az oltás mellett. Léteznek az általunk már sokszor javasolt prevenciók, mint a távolságtartás, maszk használat, bezárkózás,  gyógyszeres és életmód tényezők. Általában az egészséges életmód itt is nagyon hatékony, illetve a szokásos preventív hatású vitaminok és nyomelemek. (D-vitamin, C-vitamin, szelén, cink, B-vitaminok)

Mutáns vírusok, mire kell vigyázni

Fontos, ha valaki megkapta az oltást, ne higgye magát hamis biztonságban. Attól, hogy megkapta az oltást, attól ő valamilyen szinten védett lesz, de egyrészt ez nem azt jelenti, hogy abbahagyhatja a prevenciót, mert az továbbra is nagyon fontos. És azt sem jelenti, hogy teljes szabadsággal mozoghat, mert terjedőben vannak a mutáns vírusok. A mutáns vírusok találkozása egy oltott emberrel a vírusból olyan reakciót válthat ki, hogy kénytelen lesz mutálódni. Ez egyfajta szelekciós prés a víruson, hiszen nem tudja megfertőzni a már beoltott embert, ezért próbál olyan mutánst kialakítani maga a vírus, hogy az meg tudja fertőzni a már beoltott embert is.

Ezért az oltottak vírussal való találkozása az újfajta mutáns vírusok elszaporodását jelentheti, amelyek az oltásra már rezisztensek lehetnek. Ezért nagyon meg kell fontolni, hogy feloldja-e az ember az eddigi biztonsági intézkedéseket. (távolságtartás, maszk használat) Attól, hogy valaki be van oltva, sajnos ugyanúgy kell tovább használni a maszkot. Én több mint egy hónapja megkaptam a második oltásom, és folyamatosan maszkot használok és távolságot tartok.

dr. Nagy Zoltán

Belgyógyász

Endocare Intézet