„Katás baba” születőben – Rozina története

inzulinrezisztencia vizsgálat

„Katás baba” születőben – Rozina története

Rozina azon közel ötszáz kismama egyike, akik az EndoCare Intézet 2017. júniusi indulása óta, a gondos endokrinológiai kezelések nyomán estek teherbe. A cím pedig arra utal, hogy Rozina, dr. Nas Katalin pácienseként vált „Endocare-es” kismamává, így Rozina pici babája nekünk igazi „Endocare-es baba” – illetve, ahogy a leendő anyuka pontosított: „inkább Katás baba”. A PCOS diagnózisa után inzulinrezisztencia vizsgálat következett… Majd sok más egyéb probléma is felmerült, ám mindezeken túljutva most már boldogan várja babáját a kismama.

A kezdetek – PCOS és inzulinrezisztencia vizsgálat

Rozina 7-8 éve kezdett el járni dr. Tűű László endokrinológushoz. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnosztizálása után kereste fel Tűű doktort, majd nála az inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye is pozitív lett. Az inzulinrezisztencia nagyon gyakran velejárója a PCOS-nek. A vizsgálatok kimutatták a trombofília örökletes jelenlétét a szervezetben (hajlam a trombózis kialakulására), és az ellenanyag-termelés fokozott jelenlétét is, amely a kilökődésért, vagyis a magzat elvesztésért felelős. Illetve az eredmények egyértelműen mutatták a partnerrel szembeni fokozott reaktivitást is. Minden olyan jelen van Rozina szervezetében tehát, amely gond, egyenként is kihívás az orvos számára, így együtt, halmozottan viszont kifejezetten nehézségekkel teli. A kilökődés esélyének magasabb kockázata miatt a lombikprogram sem jelenthetett – a magas vetélési kockázat miatt – megfelelő alternatívát Rozinának.

„Én nem voltam annak híve, hogy gyorsan lombik….mert valami oka van annak, hogy a terhességeim az elmúlt tíz évben vetéléssel végződtek. Azt szerettem volna, ha megtaláljuk, miért reagál így a szervezetem a várandósságra”

– kezdi az elején Rozina, aki 39 évesen, sok év küzdelmes kivizsgálásai után, egészséges terhességben várja az első babája megszületését.

Dr. Szakács Zoltán nőgyógyásszal már 2014-ben elkezdték a vizsgálatokat, hogy felkészüljenek a babaprojektre, azonban menet közben kiderültek a már említett problémák. A szervezetet tehát „át kellett állítani”, a terhesség számára ideális állapotra.

 Az EndoCare intézetben, Tűű doktor javaslatára Nas Katalin belgyógyász doktornő vette át Rozina kezelését.

„Úgy érzem, ő teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy ez a baba megmaradjon. Több korai vetéléssel végződött terhességem is volt az elmúlt években, de ez a baba megmaradt, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak. Nas doktornő olyan terápiát készített számomra, pontos utasításokkal, étrenddel, naplóval és rendszeres kontrollal. Ez segített abban, hogy a szervezetem stabilan megtartsa a terhességet. Augusztusban ismerkedtem meg a doktornővel, 2017-ben, és már a 21. hétben vagyok”

– mondja büszkeséggel teli örömmel Rozina.

Személyre szabott kezelés

Az elmúlt öt év kivizsgálásainak pontos eredményei megmutatták Rozina kezelőorvosának, dr. Nas Katalinnak, hol lehetnek elrejtve a terápia folyamatában a „csapdák”, amelyek ismét hátráltathatták volna annak lehetőségét, hogy Rozina egészséges terhességben, a vetélés fokozott kockázata nélkül hordja ki a terhességét.

„Minden orvos véleményét megfogadtam, Szakács doktorét a maga területéről éppúgy, mint Nas doktornőét, aki belgyógyászként, endokrinológiai alapossággal tudatosította bennem a személyre szabott diétám lényegét. Azt, hogy diétázni kell, és sokat mozogni, sportolni, addig is tudtam, és alkalmaztam is. De azt, hogy például a reggelinél, a gyógyszerek után mikor, mennyi idő után és milyen mennyiségű szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe, azt Nas doktornő magyarázta el, és követte erősen. Elmondta, hogy miért nem díjazza a szervezet, ha reggel tejet iszom, és mit igyak helyette. Tehát nem eltiltott bizonyos ételektől, hanem élhetővé tette számomra a diétás mindennapokat, így én is könnyebben kezeltem a helyzetet” – mondja határozottan Rozina.

Az életminőség megtartása rendkívül fontos, ha hosszú diétára vagyunk kényszerülve. Rozina, a doktornő utasításai nyomán úgy érezte, olyan figyelmet kap, amelynek eredményeként a szervezet is megérzi lassan a megújulást. Ezekben a hetekben, a várandóssága alatt is betartja az orvosok javaslatait, s a baba szépen fejlődik.

Javasolt vizsgálatok

„Ha az orvos ajánlja, hogy menjünk el azokra a vizsgálatokra is, amelyek egy problémamentes fogantatás utáni terhességnél nem feltétlenül fontos, akkor természetesen elmegyünk. Így valójában több alkalommal járunk orvosnál, különböző kontrollokon, mint normál esetben, de nem gond. Az a fontos, hogy eddig sehol nem kérdőjelezték meg, hogy a baba megfelelően fejlődik-e, minden vizsgálati eredmény után jó érzéssel vártuk a következő periódust, épp egy hete voltam Ladányi Anikó doktornőnél magzati szívultrahang vizsgálaton, ez is egy javasolt vizsgálat a terhesség 18-22. hetében, Ő is mindent rendben talált. Miért hagytuk volna ki épp az élet motorját jelentő kis szív anatómiai vizsgálatát? Nekünk ez egy olyan csoda, hogy a mai napig nem tudunk betelni vele, hogy itt van és fejlődik. Így számunkra minden egyes tünet, például, hogy fáj a derekam, vagy a hasam, örömteli fájdalommá válik és egyáltalán nem igazi fájdalomnak élem meg” – meséli mosolyogva Rozina, aki júliusra várja első babája születését.

S vele együtt mi is hasonló izgalommal várjuk, hogy a baba megérkezzen, az édesanyja a kezében tarthassa és elkészülhessen az első családi fotó.

Jó egészséget kívánunk! S egyben köszönjük, hogy megosztotta velünk a történetét!

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +