Koronavírus: hogyan hordjuk a maszkot

Koronavírus: hogyan hordjuk a maszkot

Hetekkel ezelőtt átírta az életünket a Covid-19 világjárvány. Azóta érthető módon figyeljük a híreket az összes elérhető információforrásból /internet, újságok, szomszéd, szomszéd ismerőse, néha orvos…. Azonban az elérhető ismeretek bizonyítottsága gyakran megkérdőjelezhető, gyakran nekünk orvosoknak egészségügyi dolgozóknak is. Ennek lehet az a következménye, hogy egyre többen, egyre jobban szoronganak a betegség miatt, féltve önmagukat vagy szeretteiket. Ezen a helyzeten szeretnénk kicsit változtatni, ezért foglaljuk össze a járvány megelőzésével kapcsolatos ismereteinket, ajánlásainkat az alábbiakban. Dr. Nagy Zoltán belgyógyász írása az EndoCare.hu olvasóinak.

COVID-19: első a megelőzés

Minden betegség legjobb kezelése a megelőzés. Különösen igaz ez a Covid-19 kapcsán is, mert bár az egészséges fiatalokra nézve valóban nem olyan veszélyes (bár nem teljesen veszélytelen!) mint az idősebb, krónikusan beteg emberekre, azonban a viszonylag kevés tünettel rendelkező fiatal is továbbadhatja a betegséget, másokat sodorva ezzel  veszélybe.

Jelen járvány megelőzése szempontjából a megelőző intézkedéseket unalomig ismételgeti minden forrás, mégis szeretném pár dologra felhívni a figyelmet.

Maszk: minden híreszteléssel szemben, a használatát mindenkinek javasoljuk. Sajnos azonban a konkrét kivitelezésről keveset hallunk. Sokkal fontosabb, hogy a maszkot megfelelően használjuk, mint a maszk típusa. Lényeg, hogy a lakáson kívül minél többet legyen rajtunk, lehetőleg tiszta kézzel még otthon vegyük fel, utána ne nyúlkáljunk hozzá, főleg ne alá, ne húzogassuk fel-le, mert azzal saját magunkat fertőzhetjük meg. Orrunkat és szájunkat mindig takarja! Ha a maszk felső, orr felé eső részébe drót van bevarrva, az arra szolgál, hogy segítségével jobban az arcunk formájához tudjuk illeszteni azt. Ne felejtsük el beállítani! A jó maszk nem enged be felülről vagy oldalról levegőt. Ha többször használható a maszk, levétel után tegyük egy zacskóba /pl. sütőzacskó/ és fertőtlenítsük, pl. 70 fokos sütőben történő 30 perces melegítéssel. Ha megengedett, a vasalás is előnyös.  Ha elkoszolódott vagy szakadt, mindenképp dobjuk ki.

Kézmosás

A másik fontos dolog a rendszeres, minél gyakoribb kéztisztitás. Erre legjobb az alapos (!), a kéz minden részére kiterjedő szappanos kézmosás, csak ennek hiányában alkalmazzuk a gyors alkoholos kézfertőtlenítőket. A bőrszárazság, következményes bőrgyulladás megelőzésére használhatunk hidratáló, bőrvédő hatású kézkrémeket. Használhatunk egyszer használatos kesztyűket is, de levételük után sem felesleges a kézmosás (eltávolításukkor hozzáérhetünk a szennyezett felükhöz).

Távolságtartás – ruhatisztítás

Természetesen fontos tényező a biztonságos távolság betartása, de még fontosabb ruházatunk gyakori tisztántartása, hazaérkezéskor mielőbbi cseréje is. Gondoljunk arra, hogy a vírus a ruházatunkon, cipőnkön, órákig életképes és onnan kezünkre kerülhet (ezért is fontos a kézmosás). Kerüljük a különböző eszközök (toll, lift vagy pénzautomata nyomógombok, stb.) közös használatát, illetve utána mossunk kezet. Gondoljunk a rendszeresen kézbe vett használati tárgyaink pl. telefon, kulcs, pénztárca fertőtlenítésére alkoholos törlőkendővel fertőtlenítésére is, hiszen a felszínükön a vírus órákig fertőzőképes marad, elég csak újra megfognunk.

Fókuszban az immunrendszer

Minden fertőzéshez két dolog szükséges. Fertőző ágens és fogékony célszervezet. Eddig az előbbiek lehetőség szerint elkerüléséről beszéltünk, de nagyon fontos szervezetünk veleszületett (nem specifikus, vagy natív) immunrendszerének a megerősítése is, hogy ha mégis találkozunk a vírussal vagy ne fertőződjünk meg, vagy ha ez nem sikerül, a betegség minél enyhébb formában következzen be.

Ehhez a legfontosabb az egészséges életmód és táplálkozás, a rendszeres mozgás. Igazolt tény, hogy az elhízás a súlyosabb kimenetelre kifejezett kockázati tényező, akárcsak a rendszeres mozgás hiánya. Ha valamiért ez nem teljesmértékben valósítható meg, vagy nagyon biztosra szeretnénk menni, akkor a következő vitaminok, nyomelemek pótlásával érhetünk el eredményt:

Naponta rendszeresen 50 mg C-vitamin, a téli időszakban 3000 NE D3 vitamin, ami a napos idő beköszöntével heti 6-7000 NE-re, vagyis kb napi 1000NE-re csökkenthető, feltéve, hogy naponta legalább 10 percet napoztatjuk arcunk, dekoltázsunk.  Mindkét vitamin natív immunrendszert erősítő hatásáról bőséges irodalom található. Covid-19-ben vannak pozitív eredmények B vitaminok, elsősorban Niacin (B3 vitamin) alkalmazásával is. Akárcsak a szintén javasolt nyomelemekkel kapcsolatban is. Vagyis fontos lenne naponta 100 ug Szelén és 15 mg Cink bevitele is. Sajnos a kizsigerelt talaj többnyire már nem alkalmas arra, hogy ezen nyomelemek megfelelő szinten megtalálhatóak legyenek az élelmekben.

Napi legalább 200 mg magnézium gyógyszeres pótlására pedig azért van szükség, mert a D vitamin megfelelő működéséhez elengedhetetlen, illetve jelen helyzetben kifejezetten jól használhatjuk enyhe feszültség csökkentő hatását is.

Fentieken kívül esetleg javasolt lehet antioxidánsok, mint pl. a Melatonin (este 3 mg) szedése is.

Ha már az immunrendszer erősítéséről beszélünk, nem felejtkezhetünk el a stressz minimalizálásról, a pozitív gondolkodás fontosságáról – minél nehezebb, annál fontosabb lenne! Az önpusztító szokások (dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, drogok) kerülése is lényeges ebben a helyzetben! Sosem késő abbahagyni a dohányzást és bármilyen nehéz is otthoni karanténban fogyókúrázni nem lehetetlen, de fentiek alapján különösen fontos, hogy a megfelelő vitaminbevitelre törekedjünk!

Dr. Nagy Zoltán

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +