Meddőségi vizsgálatok: nem csak a nőkre tartozik!

Meddőségi vizsgálatok: nem csak a nőkre tartozik!

Amikor egy párnál egyévnyi próbálkozást követően sem érkezik meg a várva várt gyermekáldás, elkezdhető a meddőségi kivizsgálás. Az ajánlás szerint nem csupán a nőket kell ellenőrizni, hanem – lehetőleg egyszerre – a férfiaknál is el kell végezni a megfelelő vizsgálatokat– mondja alábbi videónkban dr. Szakács Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, az Endocare Intézet meddőségi specialistája.

A vizsgálatokról

A vizsgálatok során a legalapvetőbb feladat a női hormonális ciklus ellenőrzése. Ebben benne vannak a petesejt érését irányító, illetve annak következtében termelődő hormonok, az inzulinháztartás vizsgálata, a pajzsmirigy, a mellékvese ellenőrzése, vitaminszintek, egyéb hormonok vizsgálata is.

Ezzel párhuzamosan érdemes meggyőződni arról is, hogy átjárhatók-e a petevezetők. Fontos információ: előfordulhat, hogy nem csak egy elváltozást találunk, azaz hiába látunk egy lehetséges meddőségi okot, elképzelhető, hogy egyéb – a teherbe esést nehezítő – gondot is találunk. Célszerű tehát az összes vizsgálatot egyszerre elvégeztetni.

A férfiakat is érinti

„A férfiak kivizsgálására külön felhívjuk a figyelmet. Tévhit, hogy a kivizsgálási sorrendben mi férfiak előre kell, hogy engedjük a hölgyeket” – teszi hozzá Szakács doktor. Az eredmények azt mutatják, hogy az esetek húsz százalékában, azaz minden ötödik párnál mind a nőnél, mind a férfinél találnak eltérést, azaz érdemes mindkét félnek egyszerre elvégeztetni a vizsgálatokat.

Bizonyos speciális esetekben, illetve ha az előzményekben sikertelen terhesség szerepel, felmerül egyéb kiegészítő vizsgálatok elvégzése is. Ezek többnyire immunológiai vizsgálatok, hiszen ma már tudjuk, hogy az immunrendszer kulcsszerepet játszik mind a fogantatásra, mind az embrió megtapadására, és az embrió fejlődésére is.

Sikertelen terhesség esetén mindenképp javasolt immunológiai vizsgálatokat, véralvadási vizsgálatokat végezni. Felvetődhet az úgynevezett összeférhetőségi vizsgálat is. Ekkor azt vizsgáljuk egyszerű vérvétel segítségével, hogy genetikailag mennyire „fér össze” az adott emberpár. Ha az eredmények azt mutatják, hogy gond adódott, gyógyszeres kezeléssel ezekben az esetekben is meg lehet segíteni a következő várandósság kihordását, az egészséges baba megszületését.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +