A PCOS kezelése

pcos kezelése

A PCOS kezelése

A termékeny nők leggyakoribb endokrin kórképe a PCOS (policisztás ovárium szindróma). A kezelési módról nincs egységes nemzetközi ajánlás, de abban egyetértenek a szakértők, hogy a betegség kialakulásának elsődleges oka a petefészket érő fokozott inzulinhatás. Mivel azonban a kialakulási mechanizmus nem egységes – mint ahogy a megjelenési forma sem -, a PCOS kezelése sem lehet egyforma. A gyógyszeres kezelés mellett ez hangsúlyosan érvényes a kezelés életmódot érintő elemeire.

Személyre szabott diéta

Az optimális testsúly meghatározása az első feladat – és ez ma már nem a testtömeg-index optimalizálását jelenti. Ennél sokkal fontosabb a megfelelő testösszetétel biztosítása. Ennek beállítása személyre szabott diétát igényel: hiszen a napi szénhidrát-mennyiséget az elérendő testzsírszázalékon kívül a fizikai aktivitás napi mennyisége is befolyásolja. A testösszetétel függvényében a diéta elosztása is változhat, ami jelentheti például az étkezések között eltelt idő rövidülését is, vagy akár azt, hogy a tízórait és az uzsonnát több részre osztva kell elfogyasztani.

Egyéni mozgásformák

A testmozgás esetében is szükséges a személyre szabottság. A kardió (aerob, zsírégető) mozgás például nem minden esetben javasolt: alacsony izomtömeg esetében szükség lehet egyéb mozgásformákra, például súlyzós edzésekre is.

Stressz csökkentése

Fontos tudni, hogy a stressz nemcsak az inzulin értékek emelkedését okozhatja, hanem egyéb hormonális mechanizmusokkal (például prolaktin-emelkedés) is befolyásolhatja a ciklust.

A PCOS kezelése csapatmunka

Mindezekből látszik, hogy a PCOS helyes kezeléséhez orvos, dietetikus, olykor a személyi edzővel és pszichológussal kiegészült, összehangolt csapat munkája szükséges. A kezelésben azonos szerepe kell, hogy legyen a személyre szabott diétának, a mozgásnak, a pszichés segítségnek és a gyógyszeres kezelésnek.

Dr. Rákossy Wanda belgyógyász – nefrológus

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +