Sikertörténet: Egészséges terhesség PCOS, IR és többszöri vetélés után

Sikertörténet: Egészséges terhesség PCOS, IR és többszöri vetélés után

Rozina azon több, mint 1000 kismama egyike, akik az EndoCare Intézet gondos endokrinológiai kezelésének nyomán estek teherbe. Rozina, dr. Nas Katalin pácienseként vált „Endocare-es” kismamává, így Rozina pici babája nekünk igazi „Endocare-es baba” – illetve, ahogy a leendő anyuka pontosított: „inkább Katás baba”. A PCOS diagnózisa után inzulinrezisztencia vizsgálat következett… Majd sok más egyéb probléma is felmerült, ám mindezeken túljutva most már boldogan várja babáját a kismama.

A kezdetek – PCOS és inzulinrezisztencia vizsgálat

Rozina 7-8 éve kezdett el járni dr. Tűű László endokrinológushoz. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnosztizálása után kereste fel Tűű doktort, majd nála az inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye is pozitív lett. Az inzulinrezisztencia nagyon gyakran velejárója a PCOS-nek. A vizsgálatok kimutatták a trombofília örökletes jelenlétét a szervezetben (hajlam a trombózis kialakulására), és az ellenanyag-termelés fokozott jelenlétét is, amely a kilökődésért, vagyis a magzat elvesztésért felelős. Illetve az eredmények egyértelműen mutatták a partnerrel szembeni fokozott reaktivitást is. Minden olyan jelen van Rozina szervezetében tehát, amely gond, egyenként is kihívás az orvos számára, így együtt, halmozottan viszont kifejezetten nehézségekkel teli. A kilökődés esélyének magasabb kockázata miatt a lombikprogram sem jelenthetett – a magas vetélési kockázat miatt – megfelelő alternatívát Rozinának.

„Én nem voltam annak híve, hogy gyorsan lombik….mert valami oka van annak, hogy a terhességeim az elmúlt tíz évben vetéléssel végződtek. Azt szerettem volna, ha megtaláljuk, miért reagál így a szervezetem a várandósságra”

– kezdi az elején Rozina, aki 39 évesen, sok év küzdelmes kivizsgálásai után, egészséges terhességben várja az első babája megszületését.

Dr. Szakács Zoltán nőgyógyásszal már 2014-ben elkezdték a vizsgálatokat, hogy felkészüljenek a babaprojektre, azonban menet közben kiderültek a már említett problémák. A szervezetet tehát „át kellett állítani”, a terhesség számára ideális állapotra.

Az EndoCare intézetben, Tűű doktor javaslatára Nas Katalin belgyógyász doktornő vette át Rozina kezelését.

„Úgy érzem, ő teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy ez a baba megmaradjon. Több korai vetéléssel végződött terhességem is volt az elmúlt években, de ez a baba megmaradt, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak. Nas doktornő olyan terápiát készített számomra, pontos utasításokkal, étrenddel, naplóval és rendszeres kontrollal. Ez segített abban, hogy a szervezetem stabilan megtartsa a terhességet.

– mondja büszkeséggel teli örömmel Rozina.

Személyre szabott kezelés

Az elmúlt öt év kivizsgálásainak pontos eredményei megmutatták Rozina kezelőorvosának, dr. Nas Katalinnak, hol lehetnek elrejtve a terápia folyamatában a „csapdák”, amelyek ismét hátráltathatták volna annak lehetőségét, hogy Rozina egészséges terhességben, a vetélés fokozott kockázata nélkül hordja ki a terhességét.

„Minden orvos véleményét megfogadtam, Szakács doktorét a maga területéről éppúgy, mint Nas doktornőét, aki belgyógyászként, endokrinológiai alapossággal tudatosította bennem a személyre szabott diétám lényegét. Azt, hogy diétázni kell, és sokat mozogni, sportolni, addig is tudtam, és alkalmaztam is. De azt, hogy például a reggelinél, a gyógyszerek után mikor, mennyi idő után és milyen mennyiségű szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe, azt Nas doktornő magyarázta el, és követte erősen. Elmondta, hogy miért nem díjazza a szervezet, ha reggel tejet iszom, és mit igyak helyette. Tehát nem eltiltott bizonyos ételektől, hanem élhetővé tette számomra a diétás mindennapokat, így én is könnyebben kezeltem a helyzetet” – mondja határozottan Rozina.

Az életminőség megtartása rendkívül fontos, ha hosszú diétára vagyunk kényszerülve. Rozina, a doktornő utasításai nyomán úgy érezte, olyan figyelmet kap, amelynek eredményeként a szervezet is megérzi lassan a megújulást. Ezekben a hetekben, a várandóssága alatt is betartja az orvosok javaslatait, s a baba szépen fejlődik.

Javasolt vizsgálatok

„Ha az orvos ajánlja, hogy menjünk el azokra a vizsgálatokra is, amelyek egy problémamentes fogantatás utáni terhességnél nem feltétlenül fontos, akkor természetesen elmegyünk. Így valójában több alkalommal járunk orvosnál, különböző kontrollokon, mint normál esetben, de nem gond. Az a fontos, hogy eddig sehol nem kérdőjelezték meg, hogy a baba megfelelően fejlődik-e, minden vizsgálati eredmény után jó érzéssel vártuk a következő periódust, voltam Ladányi Anikó doktornőnél is magzati szívultrahang vizsgálaton, ez is egy javasolt vizsgálat a terhesség 18-22. hetében, Ő is mindent rendben talált. Miért hagytuk volna ki épp az élet motorját jelentő kis szív anatómiai vizsgálatát? Nekünk ez egy olyan csoda, hogy a mai napig nem tudunk betelni vele, hogy itt van és fejlődik. Így számunkra minden egyes tünet, például, hogy fáj a derekam, vagy a hasam, örömteli fájdalommá válik és egyáltalán nem igazi fájdalomnak élem meg” – meséli mosolyogva Rozina, aki júliusra várja első babája születését.

S vele együtt mi is hasonló izgalommal várjuk, hogy a baba megérkezzen, az édesanyja a kezében tarthassa és elkészülhessen az első családi fotó.

Jó egészséget kívánunk! S egyben köszönjük, hogy megosztotta velünk a történetét!