Tanulmány az inzulinrezisztenciáról

Inzulinrezisztencia

Tanulmány az inzulinrezisztenciáról

Inzulinrezisztencia – Dr. Nas Katalin belgyógyász és Dr. Tűű László endokrinológus összehasonlító elemzése a napokban jelent meg egy tekintélyes folyóirat, a European Review for Medical and Pharmacological Sciences című szaklap hasábjain.

Inzulinrezisztencia kezelési módszerek összehasonlítása

A tanulmány, az inzulinrezisztencia két, jelenleg alkalmazott kezelési módszerének összehasonlítása nyomán írja le az eredményt. A gyógyító folyamatban elengedhetetlen életmódváltás, valamint a metformin kezelés, illetve a myo-inozitol kezelés hatékonyságával kapcsolatban a tanulmány megállapítja: az eredmények egyértelműen azt jelzik, megfelelő életmód mellett minden kezelési módszer csaknem azonos hatékonyságú.

Az inzulinrezisztencia gyakori rendellenesség, amely károsíthatja a női termékenységet. A normális endokrinológiai és klinikai paraméterek helyreállítása érdekében a javasolt és szükséges életmódváltás mellett, az esetek egy részében inzulinszenzitizáló gyógyszert kaphat a beteg. A metformin (MET) az egyik, elsőnek tekinthető megközelítése a gyógyszeres kezelésnek. Ígéretes eredményeket mutatnak azonban az újabb gyógyszer, a myo-inozitol (MYO) alkalmazásával tapasztalat eredmények is a kórtan kezelésében. Ennek a retrospektív adatelemzésnek a célja a MYO terápiás hatékonysága (4 g mio-inozit és 400 mikrogramm folsav naponta). Szemben a MET (átlagosan 1225 mg / nap) kezeléssel, az IR páciensek heterogén csoportjában. A hangsúly a progeszteronra és a prolaktin szintekre, a menstruációs ciklus rendellenességekre, a terhességi arányokra, a szérum éhomi glükózra és az inzulinszintre terjedt ki.

A tanulmány angol nyelven íródott, teljes terjedelmében az alábbi ikonra kattintva érhető el.