UH vizsgálatok: terhesség és cikluskövetés

UH vizsgálatok: terhesség és cikluskövetés

Amikor babát szeretnénk, vagy egyszerűen csak érezzük, hogy szükséges egy alapos, nőgyógyászati kivizsgálás, a vizsgálatok fontos része az ultrahang vizsgálat. Nem mindegy azonban, milyen eszközzel vizsgál bennünket a szonográfus! Intézetünkben a legmodernebb, kiváló képfelbontású ultrahang készülék áll rendelkezésre a cikluskövetés, a nőgyógyászati ultrahang, valamint a baba fejlődését követő vizsgálatokra.

 

Cikluskövetés (Folliculometria)

Célja a női nemi ciklus változásainak vizsgálata. A peteérés és a méhnyálkahártya változásának nyomon követése egy adott ciklusban. A cikluskövetés során az ovuláció várható idejét vagy esetleges elmaradását is meg lehet ítélni. Az első vizsgálat a ciklus 9-10 napja között a legideálisabb majd innentől kezdve körülbeül 2 naponként ajánlott újabb ultrahangot-vizsgálatot készíteni a várható ovulációig.

 

Nőgyógyászati ultrahang

Célja a női kismedence, a méh (uterus), a petefészkek (adnexumok) anatómiai viszonyainak vizsgálata, hasi és hüvelyi ultrahang segítségével. A vizsgálat során nagy valószínűséggel megítélhetőek az esetleges kórfolyamatok valamint fejlődési rendellenességek is. 4D nőgyógyászati ultrahang során a méh üregének megítélése is lehetséges.

 

Terhességi ultrahang

Célja a terhesség megállapítása, méhen kívüli terhesség felismerése. A fejlődő baba/babák nyomon követése a terhesség alatt. Az esetleges fejlődési rendellenességek nagy valószínűsséggel kimutathatóak a vizsgálatok alatt. A II-III. trimeszterben fokozott figyelmet kap a magzati biometria mérés (magzati méretek mérése), magzati súlybecslés, a magzat/magzatok valamint a lepény elhelyezkedésének megállapítása valamint a szülés várható idejének megítélése. A magzat méhen belüli állapotának megítélésében nagy segítséget adnak a különböző áramlásmérések is.

 

3D-4D babamozi – színes babakép élmény:)

A baba mozgásainak, illetve finomabb vonásainak mind jobb megfigyelése, válik lehetővé modern ultrahang készülékünk segítségével. A család így már a születés előtt képet kaphat a gyermek arcvonásairól. Az utolsó hetek izgatott várakozásainak témái között hangsúlyt kaphat a kérdés: „vajon igaz, hogy rám jobban hasonlít majd, mint Rád?:)”

A babamozi függ a magzat elhelyezkedésétől. Fontos ugyanakkor, hogy – bár a vizsgálat nem diagnosztikus értékű így lelet nem készül a felvétel után – azonban a család számára egy életre szóló élmény, hiszen folyamatában követhetjük a baba fejlődését, mozgását, viselkedését, amely felvétel a születés után sok-sok évvel is hatást gyakorolhat ránk, amikor újra – és újra megnézzük…

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +