2020. tavaszán pandémia, az egész világra kiterjedő járvány – a COVID 19 elnevezésű – koronavírus fertőzés terjedt el, ami ellen egyelőre nincs hatásos védőoltás.

Rövid átmeneti időszak után –amire az új fertőzések emelkedő adatai figyelmeztetnek – a járvány folyamatosan benne van a minden napjainkban.

Csak megelőzéssel, a higiénés előírások szigorú betartásával lehet védekezni.

Fegyelem és összefogás szükséges a lakosság minden korosztálya részéről a fertőzések megelőzésére, az utazási korlátozások, a távolságtartás, az előírások szerinti maszk viselés  és az általános higiénés szabályok betartásával.

Az aktuális információkat a hatóságok rendszeresen frissítik, minden lehetőséget kihasználnak a lakosság tájékoztatására. Az előírások a páciensekre és családtagjaikra is vonatkoznak, amit ellenőriznünk és dokumentálnunk kell.

A Magyarországra utazás feltételei a fertőzések száma alapján változhatnak, az országokat a beutazás szempontjából esetenként zöld, sárga és piros színnel jelzik.

A beutazás aktuális előírásait, korlátozásokat és az esetleges kivételeket  a hivatalos információs honlapon (koronavírus.gov.hu) lehet megtekinteni.  Ügyfélszolgálatunknál is lehet érdeklődni.

Fertőzés  gyanúja esetén  -a belföldi lakosokat is beleértve-  általában 14 napos hatósági karantént ír elő a szakma, amelyet meghatározott időn belül, megfelelő számú és minőségű negatív teszttel lehet kiváltani.

A megelőző intézkedések célja a vírus külföldről való behurcolásának,  a különböző közösségi  helyek rendezvények , események közbeni megfertőződésnek  a megakadályozása. Az iskolai tanítás, a közösségi mindennapok,  a munkavégzés lehetőleg normális mederben tartása mindenkinek érdeke. Az egészségügyi ellátásokat érintően jelenleg nincs korlátozás, ugyanakkor továbbra is fontos az óvintézkedések fokozott betartása mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek részéről.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,  tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be az előírtakat. Akinél COVID tesztet végeztek kötelező bemutatnia az intézetbe lépés előtt.

Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Ha mindezeket betartjuk, akkor jobban el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a minden-napi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

A COVID-19-cel kapcsolatos kérdésekre járványügyi szakértőktől kaphatnak válaszokat:

Segély hívó szám:06-80-277-455 és 06-80-277-456

Hivatalos  COVID-19 oldal: https://koronavirus.gov.hu/

Előjegyzéshez kérjük töltse le KÉRDŐÍVÜNKET, amit bejelentkezéskor a recepciós kollégánknak kell átadni, ha Önnél vagy családjában tesztet végeztek, az előírások szerint kötelező az eredmény bemutatása, különben nem fogadhatjuk a rendelésen.