Az InBody készülék képes megmérni testünk izom – zsír – víz összetételét. A mérés fájdalmatlan, azonban az analízisből nyert információk mind a kezelőorvosnak, mind a dietetikusnak fontos tájékozódási pontokat jelentenek.

A testünk zsír és izom arányát, úgynevezett bioelektromos impedancia analízis (BIA) segítségével határozhatjuk meg. A testünkben lévő különböző lágy szövetek eltérő víztartalommal rendelkeznek, a zsírszövetnek alacsonyabb a víztartalma, mint az izomszövetnek. Emiatt a különbség miatt a test vezetőképességéből kiindulva, a készülék képes kiszámolni a testzsír- és vázizom százalékot. Ez az érték rendkívül fontos, mert a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelenti, ha a máj és egyéb szerveinket körülvevő zsír mennyisége magas!

Normál testtömegindex mellett is előfordulhat valakinél magasabb zsírtömeg, amely kedvezőtlenül hat az inzulinrezisztenciára is. A belső szerveinket körülvevő testzsír megnövekedése tehát vékony alkatú, lapos hassal bíró pácienseinknél is előfordulhat. Az InBody készülék ennek kimutatásában is segít, valamint tájékoztatást a test alapfunkcióinak fenntartásához szükséges napi energiamennyiségről is.

Az InBody mérést dietetikusaink végzik. A testösszetétel meghatározása a második konzultáció szerves részét képezi, azonban önálló vizsgálatként is kérhető, ennek időtartama 15 perc. A mérés eredménye azonnal átvehető, az értékek értelmezésében a dietetikusok segítenek, illetve az optimális testzsír-izom-víz arány eléréséhez további iránymutatást is adnak.