Melegh Laura
Dietetikusként kiemelt figyelmet fordít a tudatos, egészséges életmód támogatására, legyen szó testsúlycsökkentésről, -gyarapításról, vagy olyan speciális állapotok étrendi kezeléséről, mint az inzulinrezisztencia, a PCOS, vagy a pajzsmirigy problémák. Bizalommal fordulhatnak hozzá azok is akik növényi étrendet követnek.
Szakmai tudásával végigkíséri a pácienst az életmódváltás minden lépésén, segítve abban, hogy ne csak egy átmeneti diétát, hanem egy hosszú távon fenntartható, egészséges életmódot alakítson ki.
Fontosnak tartja a személyre szabott táplálkozási tervek kidolgozását, amelyek az alapanyagok beszerzésétől kezdve, a megfelelő konyhatechnológiai eljárásokon át egészen a mindennapi alkalmazásig kísérik a pácienst.
Célja, hogy az egészséges táplálkozás mindenki számára elérhetővé és fenntarthatóvá váljon, ezáltal jelentősen hozzájárulva a páciensek életminőségének javításához.
Dusa Fanny
Dusa Fanny dietetikus inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigyproblémák esetén személyre szabottan építi fel a páciens diétáját. Kiemelten foglalkozik meddőség, infertiliás kezelésével, inszeminációra vagy lombik programban résztvevők speciális diétáját Tűű doktorral közösen állította össze.
Komoly szakmai tudással és tapasztalattal vezeti végig a beteget az addig ismeretlen úton, illetve segíti megtalálni az új lehetőségeket az életminőség pozitív megváltoztatásához.
Foglalkozik kismamák diétás oktatásával is. A különböző konyhatechnológiák megismertetésével lehetővé teszi, hogy élvezetes időtöltéssé és ne kényszerré váljon a diéta a mindennapokban.
Diploma:
- 2011. Semmelweis Orvostudományi Egyetem Egészségtudományi kar
- 2011-2012 OÉTI
- 2012-2015 Mens Mentis
- 2017- EndoCare
Csengeri Lilla
Az inzulinrezisztencia, a PCO szindróma, a cukorbetegség diétás kezelése kivételes figyelmet kíván a dietetikustól és együttműködést a páciens részéről. A jó étrend személyre szabott, figyelembe veszi a páciens egyéni jellemzőit és esetlegesen fennálló egyéb problémáit.
A dietetikus speciális tudással, segítő szándékkal vezeti át a pácienst azon a hídon, amely összeköti a megrögzött étkezési szokásokat jelentő oldalt a gyógyulást elősegítő másik oldallal.
Szakmai tudásával és tapasztalatával segítséget nyújt pajzsmirigy problémák, cukorbeteg és egészséges kismamák táplálkozásának kialakításában, tanácsot ad az egészséges testsúlycsökkentés vagy éppen -növelés megvalósításában. A mindennapokban jól hasznosítható gyakorlati tippekkel is segít mind a főzés mind pedig a megfelelő élelmiszerek, alapanyagok beszerzése szempontjából.
Diploma:
- 2014. Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Ápolás és Betegellátás Szak, Dietetika szakirány
Szakvizsga:
- 2016. Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi mesterképzés
- 2017 – Endocare Endokrinológiai Központ – dietetikai tanácsadás
- 2017. április–2021. május: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja, majd 2020. júliustól a vezetője- kommunikációs feladatok: szakmai témákban TV, rádió interjúk adása, cikkek írása
- 2016. szeptember–2020. december: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- táplálkozási szokásokat felmérő kutatásokban részvétel, egészségnapokon, rendezvényeken táplálkozási szaktanácsadás, testösszetétel mérés, szakmai anyagok összeállítása, szakmai cikkek írása, gyermekeknek szóló prevenciós programok kidolgozása, előadások tartása
- 2014. szeptember –2017. június: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- GYERE – GYERMEKEK EGÉSZSÉGE PROGRAM® –A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének programjában egészséges táplálkozásról szóló előadások, foglalkozások tartása 3-18 éves korú gyermekeknek.
Publikációk:
- MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 14. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM – 2021. MÁRCIUS. A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye, táplálkozási szokásai
- MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 13. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM – 2020. JÚNIUS ÁSVÁNYVIZEINK
- Növényi italok piaci körkép. Új DIÉTA XXIX. 2020/1
- MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 12. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM – 2019. NOVEMBER NÖVÉNYI ITALOK
- MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 12. évfolyam, 05. szám. 2019. május. Az édes íz
- MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 11. ÉVFOLYAM, 05. SZÁM – 2018. május. Az elhízás étrendi kezelése – energiamentes édesítőszerek
- A 2015-ös holland élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlások (Új Diéta. 2017 26. évf. 1. sz., p. 6-9.)
- Gyere – Gyermekek Egészsége Program® Hatékonyságának Vizsgálata 2-8. Osztályos Általános Iskolás Gyermekek Körében (Új Diéta. 2017 26. évf. 2-3. sz., p. 5-8.)
Erdélyi Alíz
Komoly tapasztalatok az inzulinrezisztencia, a PCO szindróma, a cukorbetegség diétás kezelésében, valamint a gyermekkori diabéteszhez és egészséges gyermekek étkezéséhez kapcsolódó táplálkozási tanácsadás területén. A PCOS diéta szakértője.
Különösen gazdag ismeret a dietetika, táplálkozástudomány területén. Rendelésein a túlsúllyal küzdő, valamint a cukorbetegséggel élő páciensek diétás-tanácsadó támogatása fontos része a kezelésnek.
Speciális ismeret az inzulinrezisztencia, a PCO szindróma, illetve más, például gyermekkori étkezési zavarokhoz kapcsolódó táplálkozási tanácsadás területén.
Diploma:
- 1987. Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskola Dietetika Szak
Szakvizsga:
- 2013. okleveles táplálkozástudományi szakember Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Táplálkozástudományi MSc
- 1987-1989. Sportkórház
- 1990-2000. Egészségügyi Főiskolai Kar Dietetika Tanszékén adjunktusként
- 2000-2015. Magánpraxis
- 2015-2016. Mens Mentis
- – EndoCare
- Erdélyi-Sipos Alíz, Bartha Kinga: A dietetikai tevékenység értékelése fekvőbeteg-ellátó intézményekben a személyi minimumfeltételek teljesülése tükrében. Új Diéta, 2017 XXVI. évfolyam, 4. szám
- Erdélyi-Sipos Alíz: A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) rendelet alkalmazásának felmérése dietetikus-élelmezésvezetők körében. Új Diéta,2016 XXV. évfolyam, 2-3.szám
- Erdélyi-Sipos Alíz, Prof. dr. Figler Mária: A televízió és az edukáció hatása a gyermekek táplálkozási szokásaira. Új Diéta,2015 XXIV. évfolyam, 1. szám
- Miháldy Kinga, Erdélyi-Sipos Alíz, Nagy Barbara, dr. Martos Éva: Az egészséges közétkeztetés népegészségügyi jelentősége – a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 (IV.30.) EMMI rendelet. Új Diéta,2014 XXIII. évfolyam, 5. szám
- Erdélyi Alíz: Roborálás Hippocrates 4.éfv. 2. szám 2002
- Erdélyi Alíz: A hasmenés étrendi kezelése Új Diéta 2001 03-04.szám
- Erdélyi Alíz: A dietetikusok helye és szerepe az osteoporosis megelőzésében és kezelésében Nővér 13.évf. 2.sz. 2000
- Erdélyi-Sipos Alíz, Badacsonyiné dr. Kassai Krisztina, Kubányi Jolán, Szűcs Zsuzsanna, Biró Lajos dr., Raposa L. Bence dr.: 0–3 éves korú csecsemők és kisdedek táplálkozási szokásainak felmérése, különös tekintettel a makro- és mikronutriens-bevitelre (Orvosi Hetilap 2019. 160. évfolyam, 50. szám. 1990–1998.)
- Erdélyi-Sipos Alíz MSc – Dr. Tűű László: Inzulinrezisztencia – Diéta és kezelés (SpringMed Kiadó, 2021)
- Erdélyi Alíz: Minek nevezzelek? – Joghurt; Táplálkozás a koronavírus idején In: Szűcs Zsuzsanna MSc, RD (szerk.) Táplálkozási Akadémia III. (SpringMed Kiadó, 2021)
- Dr. Tűű László – Erdélyi-Sipos Alíz MSc: Inzulinrezisztencia az orvosi gyakorlatban (SpringMed Kiadó, 2020)
- Erdélyi-Sipos Alíz: Alvás és táplálkozás In: Magyar Alváskönyv 2019
- Erdélyi-Sipos Alíz: Diéták a közétkeztetésben: A cukorbetegség dietoterápiája, A laktózintolerancia dietoterápiája, A tejfehérje-allergia dietoterápiája, A tojásallergia dietoterápiája, A csillagfürt allergia, A szójaallergia dietoterápiája, A lisztérzékenység (cöliákia) dietoterápiája; Az egységes diétásrendszer: Energia- és tápanyag összetétel szerinti változatok, Ételkészítési eljárások szerinti változatok In: Dr. Tátrai-Németh Katalin, Erdélyi-Sipos Alíz (szerk.) Közétkeztetők kézikönyve (SpringMed Kiadó, 2018)
- Erdélyi-Sipos Alíz: Élelmiszeripari Kisokos” – Alapfogalmak kiadvány Táplálkozás-élettani fogalmak Kiadja: Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara 2018
- Erdélyi-Sipos Alíz: A dietetikai gondozás szerepe az alapellátásban In: Prof. dr. Figler Mária, Kubányi Jolán, MSc (szerk.) Dietetika a háziorvosi gyakorlatban SpringMed, 2015
- Erdélyi-Sipos Alíz: A kommunikáció jelentősége a dietetikus tanácsadó munkájában In: Bethlehem József (főszerk.) 25 év a táplálkozástudományban a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán Pécsi Tudományegyetem 2016
- Erdélyi Alíz: A diétás gyógykezelés fejlődése, A dietetikus szaktanácsadó munkája, Obesitas, A táplálkozás és a daganatos betegségek, Tumoros betegek diétája, Anorexia nervosa, Bulimia nervosa, Alternatív táplálkozási irányzatok. In:Veresné Bálint Márta (szerk.), Gyakorlati Dietetika. Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Budapest 2004