Mi valójában az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia elterjedt anyagcserezavar, amikor a sejtjeink kevésbé érzékenyek az inzulinra. Ahhoz, hogy a sejtünkbe bejusson az energiát biztosító glükóz (cukor), az inzulin segítsége szükséges. Inzulinrezisztencia esetén, amikor szénhidrátot (pl. fehér liszt, fehér rizs, cukor stb.) viszünk be a szervezetünkbe, „hibás” receptor miatt a glükóz csak jóval több inzulin segítségével tud beépülni a sejtekbe. Így lehetséges, hogy a vérünkben keringő inzulinszint az átlagnál magasabb, amelyet a vérvétel kimutat.

Milyen okokra vezethető vissza az inzulinrezisztencia?

A többi között például lehet genetikai hajlam, öröklődés, magas telített zsírsav-tartalmú étrend, illetve D-vitaminhiány. Okozhatja jelentős túlsúly, illetve a mozgásszegény életmód, vagy stressz. Kialakulhat policisztás ovárium szindróma (PCOS), vagy terhességi cukorbetegség esetén.

Milyen tünetekkel járhat?

Inzulinrezisztenciával lehetünk fáradékonyak, vagy evés után álmosak, felléphet koncentrációzavar, megnövekedett étvágy – állandó éhségérzet, elhízás, rossz közérzet, és utalhat rá a többi más között a női ciklus rendellenessége is.

Hogyan kerülhetjük el, hogy az inzulinrezisztencia – több lépcsőben – végül a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezessen?

A rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta, amely minden esetben személyre szabott kell, hogy legyen, segít a szervezet egyensúlyának visszaállításában.

A személyre szabott diéta inzulinrezisztencia esetén létfontosságú! Ahhoz, hogy “megtanítsuk” a szervezetet ismét “beosztani” az inzulin termelését, nagyon pontos napirendre van szükségünk. Azonban ahogy a napjaink nem pontosan egyformán telnek, úgy nem egyezik a napi tevékenységünk a sok más, hasonló helyzetben levő IR-es beteggel. Ezért az orvos és a beteg legfontosabb partnere az inzulinrezisztencia kezelésben a dietetikus!