PCOS – Policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma összetett, hormonális betegség, amely elnevezését illetően a petefészek elváltozásaira utal, azonban számos más tünet is kíséri.

PCOS tünetei

A betegségre jellemző, hogy az egyébként a női szervezetben is jelen lévő, férfi nemi hormon az úgynevezett androgén hormon túlsúlya figyelhető meg. Ennek következtében fokozott szőrnövekedés indul meg, amely nemcsak a végtagokon, hanem az arcon, esetenként a mellkason is jelentkezik. Jellemző tünet továbbá az erősen pattanásos bőr, a fokozott hajhullás, valamint a túlsúly az érintett nők körében.

PCOS és meddőség összefüggése

A legtöbb beteg a rendszertelen, vagy elmaradt havi ciklus miatt jelentkezik az orvosnál. Akkor mondjuk azt, hogy a páciens PCO szindrómában szenved, ha a kivizsgálások során az ultrahangon minkét petefészekben apró ciszták láthatóak, amelyeknek a száma oldalanként meghaladja a 12-t. Ezekben az esetekben a petefészkeken vastag, kéregszerű bevonat képződik, amely megakadályozza az érett pete kilökődését, vagyis a tüszőrepedést. Ezért nem valósul meg a megtermékenyülés. A kialakult ciszták valójában a meg nem repedt tüszők maradványai, amelyek az ultrahang-vizsgálatkor jellegzetes, úgynevezett policisztás képet mutatnak.

PCOS és az anyagcserezavar összefüggése

A jelenség mellett anyagcsere-eltérés is kialakulhat, ilyen az inzulinrezisztencia, az emelkedett inzulinszint a vérben, illetve a látens diabétesz.

A PCOS kivizsgálása

PCO szindróma tünetegyüttesében nem minden tünet jelentkezik egyszerre. A pontos diagnózishoz alapos hormonvizsgálatok szükségesek, amelyek érintik a  pajzsmirigy -, és mellékvesekéreg-működés, valamint a prolaktintermelés zavarainak, mint lehetséges okoknak a kizárását is.

A PCOS kezelése, út a gyógyuláshoz

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a policisztás ovárium szindróma, s a vele az esetek nagy többségében járó inzulinrezisztencia folyamata visszafordítható. A páciensek egy része gyógyszer szedése mellett, másik része anélkül is, a személyre szabott diéta, a rendszeres testmozgás illetve a betegség folyamatába megfelelő időben történő beavatkozással jól kezelhető.