Csengeri Lilla

Dietetika

Az inzulinrezisztencia, a PCO szindróma, a cukorbetegség diétás kezelése kivételes figyelmet kíván a dietetikustól és együttműködést a páciens részéről. A jó étrend személyre szabott, figyelembe veszi a páciens egyéni jellemzőit és esetlegesen fennálló egyéb problémáit.

A dietetikus speciális tudással, segítő szándékkal vezeti át a pácienst azon a hídon, amely összeköti a megrögzött étkezési szokásokat jelentő oldalt a gyógyulást elősegítő másik oldallal.

Szakmai tudásával és tapasztalatával segítséget nyújt pajzsmirigy problémák, cukorbeteg és egészséges kismamák táplálkozásának kialakításában, tanácsot ad az egészséges testsúlycsökkentés vagy éppen -növelés megvalósításában. A mindennapokban jól hasznosítható gyakorlati tippekkel is segít mind a főzés mind pedig a megfelelő élelmiszerek, alapanyagok beszerzése szempontjából.

Diploma:

  • 2014. Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Ápolás és Betegellátás Szak, Dietetika szakirány

Szakvizsga:

  • 2016. Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi mesterképzés
  • 2017 – Endocare Endokrinológiai Központ – dietetikai tanácsadás
  • 2017. április–2021. május: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Kommunikációs Bizottságának tagja, majd 2020. júliustól a vezetője- kommunikációs feladatok: szakmai témákban TV, rádió interjúk adása, cikkek írása
  • 2016. szeptember–2020. december: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- táplálkozási szokásokat felmérő kutatásokban részvétel, egészségnapokon, rendezvényeken táplálkozási szaktanácsadás, testösszetétel mérés, szakmai anyagok összeállítása, szakmai cikkek írása, gyermekeknek szóló prevenciós programok kidolgozása, előadások tartása
  • 2014. szeptember –2017. június: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége- GYERE – GYERMEKEK EGÉSZSÉGE PROGRAM® –A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének programjában egészséges táplálkozásról szóló előadások, foglalkozások tartása 3-18 éves korú gyermekeknek.

Publikációk:

  • MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 14. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM – 2021. MÁRCIUS. A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye, táplálkozási szokásai
  • MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 13. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM – 2020. JÚNIUS ÁSVÁNYVIZEINK
  • Növényi italok piaci körkép. Új DIÉTA XXIX. 2020/1
  • MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 12. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM – 2019. NOVEMBER NÖVÉNYI ITALOK
  • MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 12. évfolyam, 05. szám. 2019. május. Az édes íz
  • MDOSZ TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 11. ÉVFOLYAM, 05. SZÁM – 2018. május. Az elhízás étrendi kezelése – energiamentes édesítőszerek
  • A 2015-ös holland élelmiszer-alapú táplálkozási ajánlások (Új Diéta. 2017 26. évf. 1. sz., p. 6-9.)
  • Gyere – Gyermekek Egészsége Program® Hatékonyságának Vizsgálata 2-8. Osztályos Általános Iskolás Gyermekek Körében (Új Diéta. 2017 26. évf. 2-3. sz., p. 5-8.)