Itt a nyár, a hőmérséklet lassan, de biztosan 30 fok köré/fölé kúszik, az IR pedig ilyenkor is IR marad. Következzen néhány tipp, hogy mire érdemes odafigyelnünk:

1. Igyatok eleget!

Ilyen időben a napi 2-3 liter a minimum. Viszont nem feltétlenül kell egyből “megugrani” ezt a mennyiséget, szabad fokozatosan növelni a folyadékfogyasztást. Van, akinek az válik be, hogy kis palackokba porciózza a napi adagot, van aki egy nagy üveg/kulacs vízzel megy minden felé és a nap végére elkortyolja a mennyiséget. Tudom, van hogy a víz nem igazán csúszik, de szabad IR-barát módon ízesíteni: kerülhet bele citrom, picike édesítő, menta, bazsalikom, kakukkfű, akár levendula, bodza…Vagy uborka… esetleg alma, kiwi szeletek. Lehet variálni a sima és szénsavas vizeket is. Jól jönnek a házi jegesteák is. Hideg gyümölcsteába dobjatok egy marék fagyasztott gyömülcsöt (előrelátóbbak jégkockának lefagyasztott gyümölcsöt): hűti is, ízesíti is, a CH tartalma annak, ami kiázik belőle még mindig elhanyagolható lesz. Étkezések részeként, kalkulálva a gyors szénhidrát tartalommal szabad 100% gyümölcslevet is higítani. (pl almafröccsnek), és alkalmanként beleférnek a zéró üdítők is. Ha a gyümölcsös íz meg is mozgatja kicsit az inzulintermelést, még így is kevesebb gondot fog okozni, mint a túl kevés folyadékbevitel!Ha edzeni mentek, számítsatok rá, hogy másképp reagál a szervezet – több folyadékra lesz szükség, és akkor is kellhet menet közben CH pótlás, ha amúgy nem szokott annyira megterhelni az adott edzés.

2. Próbáljátok tartani az étrendet!

Frontok jönnek-mennek, ami amúgy is megráncigálja a kedélyünkön kívül a vércukrunkat is, szóval jó ha nem esik szét az étrendünk. Só- és folyadékpótlásnak sem utolsó ilyenkor egy jó leves. Ha a meleg étel gondolatától is elmegy az étvágyunk, jöhetnek a hideg levesek, akár zöldségből, akár gyümölcsből.
Ha nincs étvágy, jöhet a nagyobb CH tartalommal bíró ételek: tésztákból, rizsből, hüvelyeskből, vagy egy tartalmas teljes kiőrlésű szendvicsből nem kell nagy adag, viszont sokszor ezek is jobban csúsznak pl. egy friss saláta kíséretében. És ezekből is jöhetnek a hideg verziók: teljes kiőrlésű, vagy durum tésztából készült tészasaláta, bulgurral, kuszkusszal, quinoával készült tabbouleh jellegű saláták, vagy egy jó lencse saláta… mind elkészíthető IR-barát módon.

3. Jöhetnek az IR-barát házi fagyik

A legalapabb, ami némi fagyasztott gyömölcs, joghurt, és/vagy tejszín, valamint pici édesítő “házasságából” születik a turmixgépben, uzsonnára kapásból tökéletes lehet. De szerencsére egyre több helyen kapható már IR-barát fagylalt is – lásd a Nagy IR Fagyitérképet -, és fellendült a cukormentes jégkrémek piaca is (ezek a gyakorta használt maltitol miatt nem mindenki emésztése számára ideálisak).

Tovább olvasom