Nyaralni viszem az IR-em (is) – Tippek, trükkök káosz ellen

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő… IR, meg PCOS ide vagy oda, ugyanúgy utazni, nyaralni vágyunk, ahogy az életmódváltás előtt is tettük. Vagy jobban. (Van, aki kevésbé?) Akárhogy is legyen, ha útnak indulunk számolni kell azzal is, hogy az életmódunk is jön velünk. Na nem flancolásból, meg mert ilyenkor se tudunk “leereszteni”, hanem mondjuk mert mi is ki szeretnénk élvezni az utazást, ahelyett, hogy össze-vissza hipóznánk és használhatatlanok lennénk. És ugyan valószínűleg 1-2 hét alatt nem történnek nagy változások, nem dől össze a világ (bár az életmódváltás után ugyanennyivel sokan már az eredményeket várják), azért jó, ha amit lehet megteszünk azért, hogy a nyaralás se a totális szétcsúszásról szóljon.Ehhez gyűjtöttem össze pár tippet:

Válassz ügyesen szállást!

Azért vettem első helyre ezt a pontot, mert bárhol is legyünk, a szállásunk típusa meghatározó lesz a nyaralás napjaira- és az étkezéseinkre. Ezért érdemes amennyire csak lehet, körültekintően kiválasztani. Gondoljunk csak bele, mennyire más lehetőségeink vannak tartani a ritmusunkat egy szállodai szobában, vagy egy hűtővel, konyhával felszerelt szálláson.Én a magam részéről erősen apartman-párti vagyok (talán elég jól illusztrálja ezt, hogy még Japánnak is képes voltam apartmant foglalva nekivágni), ha csak tehetem, ragaszkodom a saját konyha adta szabadsághoz. Mióta kisgyerek(ek)kel utazom, azóta pláne így van ez.Igaz, így a nyaralás alatt is kell főzni, mosogatni, de sokkal kevésbé vagyok kiszolgáltatva (étrendileg, anyagilag, meg úgy egyáltalán) annak, hogy milyen vendéglátó-helyeket találok a közelben. Ha viszont találok jót, így is nyugodtan beülhetek.

Tervezz!

A Az internet világában kis kutakodással elég sok információ elérhető, bárhol is legyen az úticélunk. Érdemes nem csak a látnivalókat, programokat előre feltérképezni, de fel lehet készülni a helyi éttermekből (általában az étlap is elérhető on-line), illetve – főleg, ha önellátó üzemmódra készülünk – a közelben elérhető üzletekből is. Vannak üzletláncok (mint pl. Aldi, DM, Lidl, Müller, Spar, stb), amik meglehetősen hasonló árukészlettel várják a vevőket több országban is, és még csak nem is feltétlenül drágább helyben bevásárolni a vacsorához, mintha mindent itthonról utaztatnánk. Jó ha azt is tudjuk, mik a célország tipikus konyhai alapanyagai, így ezeknek még itthon utána tudunk nézni, hogy hogy is állnak IR-ügyben.Ha ismeretlen helyre készülünk, a honlapok, térképek, utazós blogok átböngészése mellett érdemes lehet megkérdezni ismerőseinket is, hátha van, aki járt már ott (netán ott él) és tud tippet adni: mire számítsunk, mit merre keressünk.

Legyen nálad vésztartalék!

A krach persze a legalaposabb felkészülés mellett is beüthet, így mindenképp érdemes valamennyi vésztartalékkal készülni a várhatóan problémásabb dolgokból. Zöldség, gyümölcs, hús, hal, tejtermék általában azért beszerezhető, ami gondot okozhat, az mi más is lenne, mint a megfelelő szénhidrátbevitelről gondoskodó köretek, pékáruk

Vésztartaléknak tehát hasznosak a kisétkezésre, akár menet (városnézés, kirándulás, strandolás) közben is könnyen fogyasztható cukormentes, teljes kiőrlésű kekszek, müzlik. Jól jöhet egy-két csomag (szeletelt) IR-barát kenyér: elképzelhető, hogy a szállodai reggelinket is ki kell egészítenünk vele, de bármilyen más étkezésre is bevethetjük. Végül sok mindent varázsolhatunk zabpehelyből, vagy főzést nem feltétlenül igénylő köretekből, mint pl. a bulgur, kuszkusz: utóbbiakat vihetjük akár előre kiporciózva (nem kell a mérleget is magunk után lobogtatni), elég leönteni őket forró vízzel és lezárni: pár perc alatt elkészülnek. Ha tehát rendelkezésünkre áll egy vízforraló és egy egy jól zárható, hőálló edény, tudunk belőlük IR-barát köretet “főzni”. A trükk egyébként működhet tésztákkal és más gabonákkal is, (legfeljebb többször kell rajtuk cserélni a vizet) – ezt azért nem árt előre kipróbálni itthon.

Egyél!

Ha mégis minden kötél szakad, és ott állunk IR-barát harapnivaló nélkül, akkor marad az, ami van. A nem “nekünk való” ételek fogyasztásánál ugyanis egy dologgal tehetünk rosszabbat magunknak: azzal, ha nem eszünk.

Vannak viszont trükkök, amikre bármikor odafigyelhetünk és barátibbá tehetjük a helyzetet:

  1. Figyelj az italokra: a folyadékbeviteled nagy része származzon cukormentes italokból (és itt nem a light lónyálak naphosszat szürcsölésére gondolok), ilyenkor sem kell gondolkodás nélkül gurítani befelé a kalóriát meg a szénhidrátot. Arról, hogy mik jöhetnek simán szóba, vagy miért járunk jobban pl. egy rozé fröccsel, mint egy sörrel, a kánikulatúlélő tippek között írtam.
Tovább olvasom