Sikeres Terhességhez Speciális Diéta

Dr. Tűű László interjúja

Többszörösére növelhető az esély a lombik programban résztvevők számára illetve a spontán terhességek esélye is jelentősen megnőhet egy speciális, diétás eljárással, amelyet az EndoCare Intézet dietetikai divíziója dolgozott ki. A lombik programhoz kötött diétás időszakban az eddigi eredmények azt igazolták vissza, hogy a speciális diétás eljárás mellett, a javuló hormonális környezetben a petesejt minősége is javult, amelynek következtében az IVF beavatkozások sikeressége jelentősen növekedett. Intézetünknek egyre több olyan páciense is van, akik esetében a lombikra készülés időszakában a spontán teherbeesés is létrejött. A speciális eljárásról beszélgettünk az EndoCare intézetvezető endokrinológusával, dr. Tűű Lászlóval.

Hatalmas és látványos a különbség azon páciensek teherbeesési eredményei között, akik készség szinten sajátítják el a nekik, vagyis személyre szólóan az Ő életritmusukhoz és alkatukhoz igazított diétát, valamint azok között, akik részt vesznek ugyan a dietetikai oktatáson, bizonyára be is tartják az alapdiétát és szedik a megfelelő gyógyszereket, de nem várják meg, amíg az életükre formálja a dietetikus specialista a napi étkezést. Vagyis nem tudatosul, hogy ez a diéta, egy ilyen fontos életszakaszban nem merülhet ki egy egyszerű szénhidrát diétában – hangsúlyozza dr. Tűű László. Ennél többről van szó. Én magam számtalanszor elmondom ennek az étkezési rendnek, ennek a módosított diétának az alapjait, de arra az endokrinológiai rendeléseken nincs lehetőség, hogy a ciklushoz igazított, napi szintre és étkezésekre lebontott fehérje, szénhidrát és ásványi anyag bevitelt folyamatosan kontrolláljuk. Ezeket a finomságokat, amelyek valójában a kulcsát jelentik ennek a diétának, kifejezetten az erre specializálódott dietetikus képes kontrollálni és igazítani. Az elméletünkhöz az eljárás kidolgozása Dusa Fanny dietetikusunk nevéhez fűződik.

Vagyis elengedhetetlen az egyéni vizsgálati eredményekhez, az egyéni életritmushoz illetve az egyéni alkathoz igazított diéta?

Így van. Nincs két egyforma eset, mégha a problémák szinte ugyan azon alapokon nyugszanak is. Hozzánk igen gyakran érkeznek úgy páciensek, hogy már túl vannak egy, esetleg több sikertelen lombik programon. Az pedig, hogy spontán teherbe essenek, már évek óta szóba sem került esetükben. Mégis, e gondos, figyelt és követett változtatásnak köszönhetően pácienseink egyik csoportjánál létrejön a terhesség a speciális diéta hatására anélkül, hogy bármilyen beavatkozás történt volna, illetve megfigyeltük, hogy ezen pácienseink másik csoportjánál még a lombikhoz szükséges (petefészek) stimuláció előtt megfogan a baba, vagyis valamelyik ciklusban bekövetkezik a spontán terhesség.

Mi történik a szervezetben ezen speciális diéta alatt? Mi változik meg, hogy a női szervezet befogadóvá válik a fogantatásra és a magzat kihordására?

Olyan speciális diétát ajánlunk, amely elősegíti a jobb minőségű petesejtek képződését. A jobb minőségű petesejtek pedig növelik a teherbeesés esélyét. Ebben a dietetikai rendszerben, amelyet kidolgoztunk, nemcsak a szénhidráttal foglalkozunk. Jóllehet az inzulinszint változtatásával befolyásolhatjuk olyan hormonok változását a szervezetben (pl. növekedési hormon) amelyek napok, órák alatt képesek reagálni és „felpörgetni” az inzulin befolyásolta petefészkeket a megfelelő állapotra. A növekedési hormonról érdemes tudnunk, hogy a 14-16 éves korunk között a legintenzívebb, ugyanakkor csökkenése befolyásolja a petefészkek működését (ösztrogén tartalom). Egy 30 éves hölgy növekedési hormon szintje a serdülő kora előtti állapotnak felel meg. Emiatt csökken a petefészkek válaszkészsége. Ugyanakkor e speciális diétában nagyon pontosan behatárolt, hogy mennyi plusz fehérje, ásványi anyag, és egyéb más alkotóelemek bevitele ideális az adott páciensnek és milyen időpontban, hogy optimális környezet teremtődjön a fogantatáshoz.

Mit jelent az, hogy többszörösére növekedhet a teherbeesési esély a speciális diéta alkalmazása esetén?

Azt jelenti, hogy legalább háromszor annyi terhesség jön létre a speciális diéta mellett, mint nélküle. Jelenleg 90 pácienssel foglalkozunk Intézetünkben, akik számára a laboreredmények egyértelműen javasolták a lombik eljárást, még nem mindegyikük tart a felkészülés időszakában. Az elmúlt hónapokban 37-ből 17 olyan páciensünk esett spontán teherbe, vagy lett sikeres a lombik program, akik a speciális diétás eljárás segítségével kezdték meg a felkészülést. Ez a szám, ahhoz képest, hogy ezek a kismamák már számos lombik és más próbálkozáson, keserű tapasztaton voltak túl, mire ide eljutottak, kifejezetten nagy szám. Jelentős sikeraránnyal alkalmaztuk tehát az általunk kidolgozott elmélethez a gyakorlatot. Természetesen mind a 37-üknek lehetősége volt arra, hogy e speciális diétás és kontrollos programot alkalmazzák, és ezt hangsúlyoznám – emeli ki dr. Tűű László – azonban mindig a pácienseké a döntés, hogy mennyire érzik át ezeknek az életmódváltással járó diétás terápiáknak a fontosságát, súlyosságát a saját esetükben.

Ez azt jelenti, hogy esetükben a lombikos eljárás, vagy egyéb próbálkozás nem volt sikeres?

Igen, azt jelenti. A lombik eljárások sikeressége Magyarországon 30-37 százalék között mozog, vagyis a beültetések több, mint 50 százalékánál nem születik meg a várt gyermek. Ezen az arányon változtatni hatalmas munka. Mi, jelenleg ezzel az egy dietetikai protokollal tudjuk növelni a sikeres terhességek arányát.

A statisztikák szerint a férfiak nemzőképessége romlik az utóbbi évtizedekben. Számukra ez, vagy hasonló diéta nem alkalmazható?

Ez a következő periódus feladata számunkra itt az IntézetbenAzon vagyunk, hogy változtassunk a jelenlegi számokon…..

EndoCare Intézet


Speciális Diéta A Sikeres Terhességekért II. Rész

Az előző cikkünkben dr. Tűű László, intézetünk vezető endokrinológusa beszélt arról a gyakorlatban is alkalmazott, új dietetikai módszerről, amelynek segítségével háromszor nagyobb eséllyel lesznek sikeresek a lombik beültetések, mint korábban és többszörös az esélye annak is, hogy már a felkészülési szakaszban, de még a stimuláció előtt spontán megfoganjon a várva várt gyermek. A dr. Tűű László vezette orvosszakmai, elméleti háttérhez Dusa Fanny dietetikus dolgozta ki a speciális diéta gyakorlati elemeit. Interjúnkban ennek részleteiről beszél Dusa Fanny.

A sikertelen lombik beültetésekhez kötődően felfedeztünk egy mintázatot páciensek kórtörténetében. A legfontosabb, hogy az intézetünkbe jelentkező páciensek esetén legnagyobb részben szénhidrát anyagcserezavar áll a háttérben. Ezen betegek nagy részénél ugyanakkor úgynevezett minőségi alultápláltság figyelhető meg. Ami azt jelenti, hogy a fogantatáshoz illetve a terhesség kihordásához szükséges „energia” nem áll rendelkezésükre. Magyarul, a korábbi, nem megfelelő diéta hatására gyakorlatilag a szervezetük ellátatlan – gyakran egyenesen éhezik. Az energiahiányos állapot esetükben úgy működik, hogy bár életfunkció szerint minden működik – hiszen a szervezet kompenzál – ugyanakkor a reprodukciós képességhez szükséges jellemzők egyszerűen hiányoznak. Ez igaz arra a betegünkre is, aki inzulinrezisztenciában szenved és arra is, aki cukorbeteg.

Tudni kell, hogy a szervezet energia egyensúlyának visszaállításához 85 nap szükséges. Bizonyos feltételekkel rövidebb idő is elég, de ez a 85 nap kell ahhoz, hogy a tüsző kezdeményből egy érett, erős, „bivaly erős” petesejt álljon rendelkezésre. Nem véletlen tehát, hogy a petefészkek inzulin receptor ellátottsága kimagasló a női szervezetben. Ahhoz, hogy az egyensúly visszaálljon, először a szénhidrát anyagcserét szükséges kezelni. Ez nem egyenlő azzal, hogy „üldözzük” a szénhidrátot az étkezésünkből! Sőt! A minőségi szénhidrátra szükségünk van! Jelenleg az az üzemanyagunk. Csak nem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot eszünk, az sem, hogy mikor, és az sem, hogy mennyit.

 

Ez eddig pont olyan, mint egy normál IR diéta. Jól érzékeljük?

Majdnem, de itt jön a kisbetűs rész. Amikor egy lombik programhoz a petefészkek stimulációja elkezdődik, fontos, hogy megfelelő petesejt képződjön. Azonban az is lényeges, hogy a petesejt minősége megfelelő legyen! Ekkor kezdjük azt a speciálisan, napi és étkezési időszakokra lebontva, a leletei, az állapota és étkezési szokásai alapján felépített diétát kialakítani és ha szükséges akár kétnaponta kontrollálni, amely segít a szervezetnek az egészséges, érett és minden szempontból minőségi petesejtet előállítani. A stimuláció időszakának felénél kiszámolt, átgondolt fehérje mennyiséggel támogatjuk a szervezetet.

Fontos, hogy ebben a diétában nem használunk semmilyen mesterséges anyagot (pl. fehérje por), kizárólag valódi élelmiszereket, mert a szervezetnek nem ilyen típusú anyagokra van szüksége – még ha ajánlják is -, mert nem azt a hatást érjük el vele a szervezetben, amelyre szükség van. A titok nyilván a részletekben rejlik!

 

Hányszor változhat a diéta ebben a periódusban? Hogyan lesz az én, saját, minőségi „terápiám”?

Annyiszor változik a diéta, ahányszor szükséges! Ez egy folyamatos kommunikáció a páciens és köztem, a páciens és az orvos között az orvos és ismét csak én köztem.

A számokban sokan hiszünk. Ezek a számok, amelyek az elmúlt hónapok eredményei azt mutatják, hogy akikkel úgy vágtunk bele a lombik beültetésbe, hogy az egyenként személyre szabott, napra és órára lebontott dietetikai eljárást követték, számukra vagy a lombik beültetés lett sikeres (egy vagy több sikertelen próbálkozás után), vagy még a stimulációs időszak előtt, a diéta hatására megfelelő petesejtet termeltek a petefészkek. Így a spontán megfogant terhességgel gyakorlatilag le lehetett mondani a tervezett lombik eljárást. Ez utóbbiak esetében kivétel nélkül az volt az előzetes diagnosztikai vélemény, hogy a spontán teherbeesési esélye gyakorlatilag zéró.

Az is igaz ugyanakkor, hogy azok a lombikra várakozó pácienseink, akik valamilyen oknál fogva nem kívánták a speciális diétát bevonni a mindennapjainkba, megelégedtek az „egyszerű” diétával, vagy esetleg kifejezetten inkább a gyógyszerek hatásaiban bíztak, az időben párhuzamosan zajló, a fentebb említett sikerekkel ellentétben, sajnos egyikük beültetése sem volt megfelelő alapokra helyezve. Így vagy már a beágyazódás sem volt sikeres esetükben, vagy a kritikus időszakban elveszítették a babát. Ehhez a speciális diétához mindenképpen szükséges kitartás és figyelem…… a siker érdekében azonban ez a speciális diétával tölthető időszak már igazán kis lépés ahhoz, hogy minden páciensük megalapíthassa szép lassan a saját családját.

EndoCare Intézet


Sikertörténet: Egészséges terhesség PCOS, IR…

SIKERTÖRTÉNET: EGÉSZSÉGES TERHESSÉG PCOS, IR…

baba”. A PCOS diagnózisa után inzulinrezisztencia vizsgálat következett… Majd sok más egyéb probléma is felmerült, ám mindezeken túljutva most már boldogan várja babáját a kismama.

A kezdetek – PCOS és inzulinrezisztencia vizsgálat

Rozina 7-8 éve kezdett el járni dr. Tűű László endokrinológushoz. A policisztás ovárium szindróma (PCOS) diagnosztizálása után kereste fel Tűű doktort, majd nála az inzulinrezisztencia vizsgálat eredménye is pozitív lett. Az inzulinrezisztencia nagyon gyakran velejárója a PCOS-nek. A vizsgálatok kimutatták a trombofília örökletes jelenlétét a szervezetben (hajlam a trombózis kialakulására), és az ellenanyag-termelés fokozott jelenlétét is, amely a kilökődésért, vagyis a magzat elvesztésért felelős. Illetve az eredmények egyértelműen mutatták a partnerrel szembeni fokozott reaktivitást is. Minden olyan jelen van Rozina szervezetében tehát, amely gond, egyenként is kihívás az orvos számára, így együtt, halmozottan viszont kifejezetten nehézségekkel teli. A kilökődés esélyének magasabb kockázata miatt a lombikprogram sem jelenthetett – a magas vetélési kockázat miatt – megfelelő alternatívát Rozinának.

„Én nem voltam annak híve, hogy gyorsan lombik….mert valami oka van annak, hogy a terhességeim az elmúlt tíz évben vetéléssel végződtek. Azt szerettem volna, ha megtaláljuk, miért reagál így a szervezetem a várandósságra”

– kezdi az elején Rozina, aki 39 évesen, sok év küzdelmes kivizsgálásai után, egészséges terhességben várja az első babája megszületését.

Dr. Szakács Zoltán nőgyógyásszal már 2014-ben elkezdték a vizsgálatokat, hogy felkészüljenek a babaprojektre, azonban menet közben kiderültek a már említett problémák. A szervezetet tehát „át kellett állítani”, a terhesség számára ideális állapotra.

Az EndoCare intézetben, Tűű doktor javaslatára Nas Katalin belgyógyász doktornő vette át Rozina kezelését.

„Úgy érzem, ő teremtette meg a feltételeket ahhoz, hogy ez a baba megmaradjon. Több korai vetéléssel végződött terhességem is volt az elmúlt években, de ez a baba megmaradt, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak. Nas doktornő olyan terápiát készített számomra, pontos utasításokkal, étrenddel, naplóval és rendszeres kontrollal. Ez segített abban, hogy a szervezetem stabilan megtartsa a terhességet.

– mondja büszkeséggel teli örömmel Rozina.

Személyre szabott kezelés

Az elmúlt öt év kivizsgálásainak pontos eredményei megmutatták Rozina kezelőorvosának, dr. Nas Katalinnak, hol lehetnek elrejtve a terápia folyamatában a „csapdák”, amelyek ismét hátráltathatták volna annak lehetőségét, hogy Rozina egészséges terhességben, a vetélés fokozott kockázata nélkül hordja ki a terhességét.

„Minden orvos véleményét megfogadtam, Szakács doktorét a maga területéről éppúgy, mint Nas doktornőét, aki belgyógyászként, endokrinológiai alapossággal tudatosította bennem a személyre szabott diétám lényegét. Azt, hogy diétázni kell, és sokat mozogni, sportolni, addig is tudtam, és alkalmaztam is. De azt, hogy például a reggelinél, a gyógyszerek után mikor, mennyi idő után és milyen mennyiségű szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe, azt Nas doktornő magyarázta el, és követte erősen. Elmondta, hogy miért nem díjazza a szervezet, ha reggel tejet iszom, és mit igyak helyette. Tehát nem eltiltott bizonyos ételektől, hanem élhetővé tette számomra a diétás mindennapokat, így én is könnyebben kezeltem a helyzetet” – mondja határozottan Rozina.

Az életminőség megtartása rendkívül fontos, ha hosszú diétára vagyunk kényszerülve. Rozina, a doktornő utasításai nyomán úgy érezte, olyan figyelmet kap, amelynek eredményeként a szervezet is megérzi lassan a megújulást. Ezekben a hetekben, a várandóssága alatt is betartja az orvosok javaslatait, s a baba szépen fejlődik.

Javasolt vizsgálatok

„Ha az orvos ajánlja, hogy menjünk el azokra a vizsgálatokra is, amelyek egy problémamentes fogantatás utáni terhességnél nem feltétlenül fontos, akkor természetesen elmegyünk. Így valójában több alkalommal járunk orvosnál, különböző kontrollokon, mint normál esetben, de nem gond. Az a fontos, hogy eddig sehol nem kérdőjelezték meg, hogy a baba megfelelően fejlődik-e, minden vizsgálati eredmény után jó érzéssel vártuk a következő periódust, voltam Ladányi Anikó doktornőnél is magzati szívultrahang vizsgálaton, ez is egy javasolt vizsgálat a terhesség 18-22. hetében, Ő is mindent rendben talált. Miért hagytuk volna ki épp az élet motorját jelentő kis szív anatómiai vizsgálatát? Nekünk ez egy olyan csoda, hogy a mai napig nem tudunk betelni vele, hogy itt van és fejlődik. Így számunkra minden egyes tünet, például, hogy fáj a derekam, vagy a hasam, örömteli fájdalommá válik és egyáltalán nem igazi fájdalomnak élem meg” – meséli mosolyogva Rozina, aki júliusra várja első babája születését.

S vele együtt mi is hasonló izgalommal várjuk, hogy a baba megérkezzen, az édesanyja a kezében tarthassa és elkészülhessen az első családi fotó.

Jó egészséget kívánunk! S egyben köszönjük, hogy megosztotta velünk a történetét!


HPV VÍRUSFERTŐZÉS – 1. rész

Dr. Bakó Claudia nőgyógyász szakorvosunkat kérdeztük a HPV fertőzésekről.

Ma már nagyon sokat hallani erről e betegségről, hiszen rengeteg információ érhető el az interneten, illetve a szakirodalomban is. Mégis nagy zűrzavart okoz a HPV, mint téma, főleg a gyakorlati kérdések tekintetében. Mi az, ami fontos? Mi az, ami adott személyre vonatkozik?

Tudni kell, hogy napjainkban az egyik leggyakoribb fertőzésről van szó, ami előfordul a nemi élet kapcsán. Akár több HPV fertőzésen is áteshetünk életünk során, de legalább 1-szer megfertőződünk. Többnyire nem jár tünettel, emiatt nehéz is felismerni célzott vizsgálat nélkül, kivéve akkor, ha nemi szemölcs (condyloma) megjelenése is kíséri a fertőzést.

A fertőzések szempontjából ezek alacsony kockázatú vírustörzsek, de az alattomos, magasabb kockázatú vírustörzsek fertőzése sem okoz tünetet. 150 féle HPV vírustörzs létezik, ezeknek 40 vírustörzse magas kockázatú a rákos betegségek kialakulása szempontjából, itt elsősorban a méhnyakrák kockázatáról beszélünk.

Az emberek 90%-a élete során átesik ezen a vírusfertőzésen tünetmentesen. A vírusfertőzések mintegy 80%-a el is múlik kb. 1-2 éven belül, távozik a szervezetből. Hosszú távon a daganatos betegségek kockázata növekszik, ha hosszú évekig, évtizedekig hordozunk egy vírustörzset.

méhnyakszűrések alkalmával nem kerül sor automatikusan a HPV szűrésre is. Mást vizsgál a két szűrés, de technikailag hasonló a mintavétel. Félreértés szokott lenni hölgyek körében. A méhnyakszűrés (cytologia) a méhnyak sejtjeinek egészségi állapotát vizsgálja, sejtszerkezeti vizsgálati módszer. A HPV teszt viszont a vírus jelenlétét hivatott kimutatni genetikai módszerrel, DNS alapú módszerrel. Fontos tisztázni, hogy aki méhnyakszűrésen vesz részt automatikusan nem kerül sor HPV szűrése is, ezt külön kérni kell, előre jelezni, hogy ezt a típusú vizsgálatot is kérjük.

A méhnyakrákot megelőző állapotokban szinte minden esetben magas kockázatú HPV vírustörzs mutatható ki. Ha negatív méhnyakszűrés eredményünk van nem jelenti azt, hogy nem lehetünk HPV-vel fertőzöttek.

Rendszeres méhnyakszűrés mellett érdemes HPV szűrést is kérni, azért hogy kiderüljön valaki kockázati csoportba tartozik-e vagy sem. A HPV szűrést nem kell évente elvégeztetni. Legkorábban 25-30 éves kor körül ajánlott elkezdeni a HPV szűrést is.

A következő részben arról lesz szó mi történik, ha HPV fertőzöttek vagyunk, mi a teendő, milyen körülményekre kell odafigyelni.


D-vitamin COVID idején

A D-vitaminról már régóta tudjuk, hogy pozitív hatása van  a csontrendszerre és az izomrendszerre.

Újdonság talán az az információ, különösen  a Covid fertőzések kapcsán, hogy az immunrendszerre történő hatása véd a fertőzésektől, így a Covid19-től is.

D-vitamin hiánya terhesség alatt fokozza az 1TDM számának előfordulását a születés során, de a 2TDM esetén is romlik a glikémiás kontroll. (Forrás: Dr. Putz Zsuzsanna)

A D-vitamin hiánya ezeken kívűl fokozza  az autoimmun pajzsmirigy betegségek előfordulását, így a Hashimoto thyreoiditis és a Basedow kórt egyaránt (Forrás: Dr. Bodor Miklós)

Ezért nagyon fontos, hogy az év minden szakában és különösen a terhesség alatt pótoljuk a D -vitamint.


A meddőség oka lehet az alacsony D-vitaminszint

A MEDDŐSÉG OKA LEHET AZ ALACSONY D-VITAMINSZINT

A D-vitaminról ma már tudjuk, hogy az autoimmun, idegrendszeri és daganatos betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik, de az alacsony D-vitaminszint a teherbe esést is nehezíti. A D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosa írt.

A D-vitamin

A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formája van: A D3 vitamin, amely a szervezetben szintetizálódik, valamint a táplálékkal bevitt D2 vitamint, mely a szervezetben alakul D3 vitaminná.

A D-vitamin több táplálékban előfordul: halban, halmáj-olajban, tejben, tojásban, margarinban. Ezek fogyasztása túlsúlyos és leendő kismamáknak különösen ajánlott. A napi D-vitamin-szükséglet megszerzésében a napfény is fontos forrás. Gyakran előfordul, hogy ezekből a forrásokból a D-vitamin-igény nem fedezhető. Ebben az esetben gyógyszeres kiegészítésre van szükség.

Meddőség és D-vitaminszint

meddőséggel, súlyproblémákkal, PCO szindrómávalinzulinrezisztenciával hozzánk forduló páciensek esetében minden esetben D-vitaminszint-meghatározást kérünk. Tapasztalataink szerint az esetek 80 százalékban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett a testsúlycsökkenés megindulhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia megszűnhet, és létrejön a kívánt várandósság.

D-vitamin és terhesség

Kismamáinknál (főleg, ha a páciens túlsúllyal küzd) a várandósság ideje alatt fokozottan figyelünk az anyai D-vitamin ellátottságra. Ezt két alkalommal ellenőrizzük a terhesség során, s minden lehetőség szerint igyekszünk a D-vitaminszintet a 110 nmol/l körüli értéken tartani.

Kutatások szerint a túlsúlyos kismamák esetében az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitaminszint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál. Ez pedig a magzat csontfejlődési problémáit és elhízásra való hajlamát jelezheti előre. A magzat számára ugyanis az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A D-vitamin ellátottságra tehát – különösen a szénhidrát-anyagcsere zavaraival és (PCOS, inzulinrezisztencia) a meddőséggel küzdőknek, valamint várandósság esetén szükséges és fontos odafigyelni.


A diétában a legfontosabb a rendszeresség

Év végén sokan tesznek fogadalmat, amely szerint az új évben egészségesebben fognak étkezni, és az edzőtermet is gyakrabban látogatják. Januárban ennek megfelelően sokan kezdenek el diétázni. Mire érdemes figyelni és mit tudunk tenni azért, hogy hatékonyabbak legyünk? Dusa Fanny dietetikus beszélt a diétázásról az RTL Klub reggeli műsorában.

Tudatos diéta

Sokan kampányszerű diétába kezdenek az új év első napjaiban. Ennek az a veszélye, hogy amint a „kampány” befejeződik, a diétázó visszatér a régi, rossz étkezési szokásaihoz. A visszaesést elkerülhetjük, ha tudatosan építjük fel a diétánkat.

Türelem!

Legalább három hónap kifutási időt adjunk a diétánknak. Ennyi idő alatt már olyan eredményeket érhetünk el, amelyek további kitartásra ösztönöznek, azaz nem lengünk ki olyan könnyen, és kétszer is meggondoljuk, hogy az elért eredményeket kockáztatjuk-e a régi, kényelmes étkezési szokásaink miatt.

Mi a rossz étkezés?

A rossz táplálkozási szokás az, amikor az ember össze-vissza eszik, kihagy étkezéseket, kevés folyadékot iszik, és valamiből vagy nagyon sokat fogyaszt, vagy nagyon keveset. A rendszertelenség a legrosszabb, ha étkezésekről beszélünk.

Fontos a rendszeresség

Ha tehát szeretnénk egészségesen étkezni, fogyni, életmódot váltani, a diéta megtervezésének első lépése legyen a rendszeresség. A legjobb, ha naponta ötször-hatszor étkezünk, de a minimum a három étkezés. Ha a napi elfogyasztott energiamennyiséget többszöri, öt-hat étkezésre osztjuk el, sokkal kényelmesebb lesz a táplálkozás. A vércukorszint is egyenletesebb, az inzulintermelés is sokkal jobb, nekünk is jobban esik sokszor kevesebbet enni, mint egyszer-egyszer nagyon sokat – ez jobban lefárasztja az embert.

Hangulatjavítás

Amikor felépítünk egy diétát, az első visszajelzés mindig az, hogy az ember mennyivel jobban érzi magát, úgy érzi, hogy az energiaszintje fel van töltve. Ennek a magyarázata az, hogy az energiát, magát a tápanyagokat jól adagoljuk.

A diéta szenvedés?

diéta első két hetét sokan szenvedéssel élik meg. Ennek oka, hogy a szervezetnek át kell állnia. Figyelni kell rá, hogy naponta ötször étkezzünk, kiporciózni eleinte, hogy hány kanál rizs, gabona kerülhet az asztalra, ezek „fájdalmas” dolgok az első két hétben. Szembe kell vele nézni, hogy ennyi, nem több és nem kevesebb. De megéri! Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor utána sokkal jobban érezzük majd magunkat.

Milyen a jó diéta?

A jó diéta személyre szabott, figyelembe veszi a páciens életmódját, szokásait. A jó diétában olyan étrendet alakítunk ki, amely a páciensnek a lehető legkényelmesebb, mindeközben az első helyen az egészség és a célok (fogyás) állnak.

Hogyan kezdjünk diétázni?

Először is keressük fel a háziorvost és csináltassunk vérképet, nézessünk vérzsírokat, pajzsmirigyhormonokat, májfunkciót, vércukrot. Ezek fontos információk egy diéta megtervezésekor.

Jó, ha legalább egy hétig étkezési naplót vezetünk, amelyben szerepel a felkelés, a lefekvés és az étkezések ideje, az elfogyasztott táplálék és annak mennyisége, valamint a folyadékbevitel.

A laboreredményekkel és az étkezési naplóval felkeressük a dietetikust, aki segít a személyre szabott diéta kialakításában.

A stúdióbeszélgetés a következő linken érhető el:


Milyen a jó diéta?

A jó diéta személyre szabott, figyelembe veszi a páciens életmódját és körülményeit, hosszú távra szól és jobb életminőséget biztosít. Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus foglalja össze a diétával kapcsolatos tudnivalókat.

A diéta fontos a gyógyulásban

A diéta eredeti, régi értelmében megváltozott életmódot jelent, amelyben benne van a táplálkozás is. Különböző betegségeknél, főleg endokrinológiai betegségek , inzulinrezisztenciapolicisztás ovárium szindróma esetén különösen fontos, és a terápia elengedhetetlen része a táplálkozás. A táplálkozás, a megváltozott étrend, a diéta jótékony hatásai az orvosi kezeléssel és a fizikai aktivitással együtt érvényesülnek betegség esetén.

Nincs két egyforma diéta

https://youtu.be/werc59JANEA

Minden diétának vannak alapelvei, amelyek mindenkire nézve azonosak. Mivel azonban nincs két egyforma ember, nincs két egyforma diéta sem.

„Amikor a páciens eljön a dietetikushoz, akkor táplálkozási anamnézissel kezdünk, hogy megismerjük a beteg életvitelét, táplálkozási szokásait, a gyógyszeres és egyéb orvosi kezelését, és igazítjuk a személyre szabott diétát” – mondja Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus.

Személyre szabott diéta

Az első alkalommal mindig elmondjuk az alapelveket, mert fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk, és a páciens tisztában legyen azzal, hogy miért kell a megbeszélt étrendet betartania.”  – teszi hozzá a dietetikus.

Fontos az is, hogy a páciens számára kiderüljön, hogyan lehet változtatni a diétán, hiszen a változatos, a mindennapokban tartható étrend felállítása a cél, az unalmas, egyhangú étkezés elvenné a kedvünket attól, hogy betartsuk az egészségünk szempontjából lényeges diétát. Amikor a dietetikustól kapott sok-sok információval hazamegyünk, s kipróbáljuk, hogyan működik – illetve hogyan nem működik a mi életünkre formázva a megbeszélt diéta.

Ekkor, körülbelül 3-4 hét múlva szükséges újra elmenni a dietetikushoz kontrollra. Ekkor történhet meg a saját tapasztalatok, az életritmus, valamint a kötelező elemek összehangolása, vagyis a diéta igazi „egyénre szabása”.  A felvetődött problémáknak, az életvitelnek megfelelően átalakított diéta jótékony hatása azután néhány hét alatt elindítja a szervezet számára kedvező folyamatokat, legyen az PCOS, pajzsmirigy inzulinrezisztencia, vagy akár túlsúly miatt kialakult probléma.

A diéták azért különbözőek, mert ugyanaz a diéta másként alkalmazandó az irodai munkát végző páciensnél, másként annak, akinek az életében nagyobb a fizikai aktivitás a munka kapcsán, más, ha állómunkát végez és más, ha eleve mozgásban gazdag életmódot folytat. Minden páciensnél meg kell találni azt az ideális állapotot, amit be tud tartani.

A dietetikusnak az a célja, hogy a páciens ne csak megértse, hanem alkalmazni is tudja a diétát!

A diéta hosszú távra szól

Fontos, hogy lássuk: a kialakított étrend nem három hónapra szól. Azaz a diétánál nem a megszorítás a lényeg, „hanem a racionális változtatás. Hogy a páciens finom, jó ízű ételeket egyen és jobb életminőséget élhessen” – teszi hozzá Erdélyi Sípos Alíz dietetikus.

https://youtu.be/7JAzsveOAqI

Pajzsmirigy működés: már terhesség előtt érdemes ellenőriztetni

Sokan már a teherbeesés előtt terhesvitamint szednek, hogy felkészítsék szervezetüket a várandósságra. Érdemes vitaminok és ásványi anyagok sokaságát bevinni a szervezetbe anélkül, hogy a magzat már hasznosítaná ezeket az erőforrásokat? Dr. Major Judit, az Endocare Endokrinológiai Központ belgyógyász endokrinológusa válaszol a kérdésre. És arról is beszél, miért fontos, hogy a pajzsmirigy működés is rendben legyen teherbeesés előtt.

Pajzsmirigy működés – fontos tudni róla
Nagyon fontos, hogy a terhességet tervező leendő édesanyák tisztában legyenek saját szervezetük állapotával. Például van-e pajzsmirigy-betegségre utaló tünetük. A tervezett terhesség szempontjából ez azért fontos, mert mind a túl-, mind az alulműködés rontja a teherbeesés esélyét.

https://www.youtube.com/watch?v=W74pFMJfi2o

Az úgynevezett autoimmun pajzsmirigybetegség pedig mindenképpen kezelést igényel. Ennek elmaradása növeli a vetélés kockázatát, illetve ha a hormoneltérés jelentős, a teherbeesést is megakadályozza. Ebben az esetben a jód fogyasztása sem javasolt. Az alulműködés folyamatos ellenőrzése és a hormonpótlás az anya és a magzat számára biztosítja a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont. Ezek alapján már a terhesség tervezésekor, de legkésőbb a várandósság felismerésekor fontos a pajzsmirigy-működés ellenőrzése, és kóros eltérés esetén a megfelelő kezelés.

https://www.youtube.com/watch?v=fDy1Apem77I

A fiatal korosztályt is érinti
Jó tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés egyre nagyobb mértékben érinti a fiatalabb, reproduktív életkorban lévő korosztályt (20-30 évesek). Tehát jó, ha előre gondoskodunk arról, hogy minden rendben legyen a hormonális működésünkkel is.

A vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára mind a terhesség előtt, mind alatta, és gyakran még utána is, tehát érdemes vitaminokat szedni. Ám ennél is fontosabb, hogy a leendő anya szervezetében is egyensúly és harmónia legyen.
Kapcsolódó videók: Hogyan készüljünk a terhességre?

https://www.youtube.com/watch?v=8LIp4eEvbA4&feature=emb_title

HYCOSY, Virtuális Hysteroscopia – Miért fontos?

Biztosan Ön is járt már úgy, hogy nem volt teljesen egyértelmű, melyik vizsgálat mire való. Ezzel a cikkel abban szeretnénk segíteni, hogy jobban átlássa milyen vizsgálatokat rejtenek ezek a fura fogalmak.

HYCOSY (HysteroContrastSonography/Salpingography):

Kontrasztanyagos méhüregi és petevezető átjárhatósági vizsgálatot takar. A vizsgálat során egy vékony, hajlékony műanyag katétert vezetünk be a méh nyakcsatornájába, majd ezen keresztül előbb fiziológiás sóoldatot, majd egy speciális ultrahang-kontrasztanyagot fecskendezünk be. Először a méh ürege, majd a petevezetők lefutása, átjárhatósága válik láthatóvá. A vizsgálatot főleg meddőségi kivizsgálások során alkalmazzuk, de vetélések, sikertelen teherbeesések okainak felderítésében is használható. A vizsgálat alapvetően fájdalommentes, esetlegesen kisebb kellemetlenség előfordulhat.

SIS (SalineInfusionSonography):

Sóoldat-infúziós méhüregi ultrahangvizsgálatot jelent. A HYCOSY-hoz hasonlóan egy vékony műanyag katéteren keresztül fiziológiás sóoldatot fecskendezünk be. A vizsgálat során a méhüreg anatómiai eltérései vizsgálhatók, a petevezetők csak igen korlátozottan ítélhetőek meg (lényegében a HYCOSY első felét végezzük csak el). A vizsgálatot vetélések, sikertelen teherbeesések, nagy valószínűséggel nem hormonális eredetű rendellenes méhvérzések kivizsgálása során alkalmazzuk.

Virtuális hysteroscopia (virtuális méhtükrözés):

Ez az eljárás modern, térbeli képalkotást is lehetővé tesz (úgynevezett 3 vagy 4D) ultrahang-készülékkel. Nevét onnan kapta, hogy a vizsgálattal a méhüreg anatómiai viszonyait a diagnosztikus méhtükrözéssel megegyező pontossággal vizsgálhatjuk, de teljesen ambulanter módon (tehát nem szükséges kórházi felvétel és befekvés). Speciális érzéstelenítési technikákra sincs szükség. Előnyös tulajdonsága, hogy a vizsgálat során elkészített felvételek utólag az ultrahang készülék memóriájából előhívhatók, térben forgathatóak, virtuális megvilágítással a finom részletek kiemelhetőek, a méhüreg a méhfalaktól külön is, térben ábrázolható. Így az addig rejtett részletek is láthatóvá tehetők.

Nézzünk néhány példát!

 1. Natív felvételen oldalnézetből látjuk a méhet. A nyilak egy gyanús képletet vesznek körbe.

2. Ugyanez a képlet a méh keresztmetszeti képén. A piros és a kék szín az ereket mutatja, vagyis már látjuk a gyanús képlet vérellátását.

3. Befecskendeztük a kontrasztanyagot (a méh üregét kitöltő „feketeség”), teljesen kivehető a polypus, melyet a nyilak jelölnek.

4. A méhüreg rétegfelvételes rekonstrukciója.

5. A virtuális hysteroscopiának megfelelő felvétel. Tökéletesen megítélhető a méhüreg alakja, nagysága, a polypus méretei, eredése, így a szükséges műtéti beavatkozás is pontosan megtervezhető.

Még egy példa:

 1. A méh natív oldalnézeti képén szinte semmi gyanús nem látható (gyakorlott szem azért észrevesz egy kis foltot a méhüregben).

2. A véráramlás-mérést (color Doppler) bekapcsolva azért már gyanúsabb a dolog (a mérőkeresztek között helyezkedik el a polypus).

3. A térbeli rekonstrukción nem csak a méretes polypus látható, hanem az is, hogy a méhüreg felülről benyomott. Láthatjuk, hogy a „sima” natív képen két dolgot nem láttunk: a méhüreg rendellenes alakját, illetve a jókora polypust.

Ha már arra járunk, megnézhetjük a petefészkeket is. A gép helyettünk egyenként kijelöli a tüszőket (folliculus: azok a kis folyadéktartalmú képletek, melyek belsejében fejlődnek a petesejtek), megmutatja azok alakját, meg is méri azok átmérőit és térfogatát. A színek a könnyebb megkülönböztethetőséget szolgálják. A korábbihoz hasonlóan, az A, B, C képek a térbeli síkokat, a 3D pedig a rekonstruált térbeli képet mutatja. Ez utóbbi forgatható, vagyis azok a tüszők is láthatóak, amelyek eredetileg elbújtak volna a szemünk elől.

Intézetünkben fontosnak tartjuk az alapos kivizsgálást. Dr. Szakács Zoltán (nőgyógyász főorvos – meddőségi specialista) az első pillanattól kezdve gondos odafigyeléssel vizsgálja ki pácienseit és segíti őket a következő lépésben. A fent említett vizsgálatok elérhetőek a Doktor Úrnál.


Babára várva

Ha nem sikerül a várva várt terhesség, a jelenlegi magyar protokoll szerint 1 év sikertelen próbálkozás után indokolt a kivizsgálás megindítása. A külföldi és a magyar protokoll is megegyezik ezen a téren.

1 hónap alatt (azaz egy női ciklus alatt) el lehet végezni mindazon vizsgálatokat, melyek után döntéshozó helyzetbe kerülhetünk. Feltérképezhető, hogy mit érdemes tenni, elegendő-e ultrahanggal a ciklust követni vagy továbblépni.

A vizsgálatok során a legalapvetőbb a női hormonális ciklus ellenőrzése:

 • a petesejt érését irányító ill. annak következtében termelődő hormonok vizsgálata,
 • szénhidrát anyagcsere vizsgálata,
 • pajzsmirigy és mellékvese vizsgálata,
 • vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintjének ellenőrzése,
 • valamint egyéb hormonvizsgálatok.

Ezzel párhuzamosan érdemes meggyőzödni arról, hogy átjárhatóak-e a petevezetékek. A természet soha nem ad garanciát arra, hogy egyszerre csak egy elváltozás van a szervezetben.

Célszerű minél gyorsabban az összes vizsgálatot elvégezni. Itt felhívnánk az urak figyelmét is arra, hogy párjukkal párhuzamosan ők is vizsgáltassák ki magukat. Az esetek 20 %-ában mind a nőknél és férfiaknál is lehet eltérés. Ezek a tények számszerűen minden 5. párt érintenek, ahol nem sikerült áldott állapotba kerülnie a hölgyeknek.

Dr. Szakács Zoltán biztatja a férfiakat is, hogy nyugodtan menjenek el ők is kivizsgálásra, mert semmiféle fájdalommal nem jár.

Bizonyos speciális esetekben, illetve ha az előzményekben sikertelen terhesség szerepel, akkor felmerül egyéb, kiegészítő vizsgálatok elvégzése. Ezek nagyrészt immunológiai vizsgálatok, hiszen tudjuk, hogy ma már az immunrendszer nagyon nagy ráhatással van a fogantatásra, az embrió megtapadására és fejlődésére is. Abszolút kulcsfontossággal bír, ezért érdemes sikertelen terhesség esetén immunológiai, véralvadási vizsgálatokat végezni. Egy idő után felmerülhet az összeférhetőségi vizsgálat is, amikor azt tudjuk megvizsgálni (egyszerű vérvételekből), hogy immungenetikai értelemben mennyire fér össze a férfi és a nő. Amennyiben nem, akkor ezt gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni, tehát nem kell rögtön búcsút inteni egymásnak, hiszen erre is van megoldás és egészséges újszülött jöhet a világra.


Forradalmi megoldások – De ki is az az ALICE és EMMA?

Mindig nézzünk a számok mögé!

Az utóbbi idők kutatási eredményei megdöbbentő számokat igazoltak: az összes megfogant emberi embrió kb. 60 %-a még a menses előtt vagy alatt elvész (vagyis legkésőbb a havi vérzés során kiürül a méhüregből). Kb. 15%-a pedig a 12. terhességi hétig klinikai vetélés során távozik. Ismétlődő (habituális) vetélésről akkor beszélünk, ha három vagy több terhesség végződik vetéléssel, ami kb. a párok 1 %-át érinti. Ezekhez a szomorú számokhoz még hozzáadódik, hogy világszerte a párok kb. 8-12 százalékánál egy éves rendszeres nemi élet után sem következik be terhesség (ezt nevezzük meddőségnek, szakmai néven infertilitásnak). Magában foglalja azokat, akiknél nincs fogantatás, illetve azokat a fent említett eseteket, akiknél a fogantatást követően a havi vérzéssel bezárólag távozik az embrió.

Mi történik a fogantatás után?

A fogantatást követően az embrió a méhnyálkahártyában tapad meg és indul fejlődésnek. Ehhez az egyik legfontosabb a jó minőségű embrió, de elengedhetetlen a méhnyálkahártya megfelelő állapota is. Ehhez anatómiai, hormonális, immunológiai és mikrobiológiai tényezők járulnak hozzá.

Mit kell tudni a méhnyálkahártya élővilágáról?

Hosszú időn keresztül azt gondoltuk, hogy a méhüreg és az azt borító réteg (azaz a méhnyálkahártya) steril. Nos, ez nem igaz. A méhüregben számos hasznos, közömbös és káros mikroorganizmus található, ezek minősége és aránya döntő szereppel bír a termékenységben. A meddőségi esetek 20 százalékáért a méhnyálka „felelős” és a meddőségi problémával küzdő nők kb. 30 százalékában mutatható ki a méhüregi flóra (más néven microbiom) kóros összetétele.

Már nálunk is elérhető ez a két módszer

A legújabb genetikai vizsgáló módszerek (az ún. új generációs génszekvenálás – NGS) lehetővé teszik a méhüregi microbiom teljes feltérképezését, a „hasznos” (ezek legnagyobbrészt a hüvelyivel megegyező Lactobacillusok) és „káros” (vagyis kórokozó) baktériumok kimutatását és arányuk meghatározását. Ehhez a méhnyálkahártyából kis mennyiségű mintát veszünk, melyet speciális laboratóriumban analizálnak.

Két vizsgálattípus van:

 • EMMA: a méhnyálkahártyában előforduló összes baktérium (közte a hasznosak is) arányának meghatározása
 • ALICE: a méhnyálkahártyában lévő leggyakoribb kórokozó baktériumok kimutatása

Következmények, ha nem vesszük időben észre

Fontos, hogy a méhnyálkahártyában megtelepedett kórokozó baktériumok krónikus gyulladásos állapotot tarthatnak fenn, mely gyakran szinte tünetmentes, de – mint fent tárgyaltuk – meddőséget vagy vetélést okozhat. Egy másik igen kellemetlen következmény lehet a rendellenes vérzés, melynek hátterében anatómiai (myoma, méhnyálkahártya polypus) vagy hormonális (sárgatest-elégtelenség) ok nem igazolható, a hagyományos kezelésekre nem reagál.

Megfelelő kezeléssel helyreállítható a méhnyálkahártya egészsége, így lényegesen kedvezőbb esélyekkel lehet gyermeket vállalni vagy megszűnik a rendellenes vérzés.

Mikor érdemes elvégezni a vizsgálatokat?

 • ha egy év rendszeres házasélet után sem indul terhesség, anatómiai, hormonális, vagy andrológiai (férfi eredetű) ok nem igazolható (bár igaz, hogy a fent említett okok kimutatása még nem garancia arra, hogy a méhnyálkahártya microbiom optimális)
 • ismétlődő vetélés
 • ismételten sikertelen IVF-ET („lombikbébi”) kezelés esetén, ha jó stimuláció után jó minőségű embryók beültetése után sem jött létre várandósság
 • rendellenes vérzés esetén, ha a háttérben anatómiai vagy hormonális ok nem igazolható

Mindkét vizsgálati módszer (ALICE, EMMA) elérhető intézetünkben.

Genetikai méhnyálkahártya vizsgálat – 189 000 Ft (Emma, Alice)