Dr. Szakács Zoltán nőgyógyász-meddőségi specialista orvosunkat kérdeztük a meddőségi kivizsgálások illetve a sikertelen terhességek kivizsgálása során végzett ultrahang vizsgálatok szerepéről. Miért fontos? Miben lehet segítségünkre a 3-4D ultrahang a 2D ultrahanghoz képest?

Egy felületes ultrahang vizsgálat során sok olyan rendellenesség elvész, ami komoly szerepet játszhat abban, hogy valaki nem esik teherbe vagy elvetél. A Doktor Úr nagyon fontosnak tartja, hogy az ultrahang vizsgálatoknak biztosítsunk megfelelő időt, hiszen 1-2 perc alatt nem lehet egy ilyen vizsgálattal végezni. Olyan lelet nem teljesen elegendő, ahol a méhnek vagy a petefészeknek csupán 1 vagy maximum 2 mérete látszik, hiszen ha átgondoljuk térbeli testeket vizsgálunk, melyeknek 3 méretük van. Ebből kiindulva tehát alapvetően a leleten szerepelnie kell a méh hosszanti, keresztmetszeti és magassági méretének, ugyanígy a petefészeknek is. Szükséges leírást látnunk a hólyagról, hiszen a méh és a hólyag között elég gyakran találhatóak endometriotikus gócok, ugyanígy a méh és a végbél, illetve a leszálló vastagbél között is találhatunk ilyen típusú gócokat. Ezeket ki kell vizsgálni, igaz normál esetben az ultrahang kivizsgálás során szó esik erről. Adott vizsgálat alkalmával megmozgatjuk a vizsgáló fejet vagy a páciens hasfalát megnyomjuk és azt nézzük, hogy a méh és a húgyhólyag vagy a méh és a bél egymáshoz képest elmozdul-e. Endometriózisnál nagyon gyakran összenőnek ezek a szervek, tehát nem látunk mozgást. A leletből kiolvasható egyrészt, hogy a hólyag és a méh vagy a bél és a méh egymáson elmozdul. A petefészeknek is úgyszintén minden méretét fel kell vegyük és a benne lévő tüszőket célszerű megszámolni. Nagyon könnyen rá lehet írni egy leletre, hogy policisztás ovárium szindróma jellegű petefészek, majd ha megnézzük részletesebben igazából nem is az. PCOS esetén a petefészekben ha teljes térbeli képben nézzük olyan 25 tüszőt kell lássunk. Tehát nem elég azt mondani, hogy ebben több van, mint a szokásos, ezt célszerű számszerűsíteni. Már előnynek számít, ha az ultrahang gépünknek van 3-4D képalkotási képessége, hiszen nagyon sok méhrendellenesség vagy egyéb rendellenesség egy 2 dimenziós képen rejtve maradhat.

A sövénnyel kettéválasztott méh például egy 2 dimenziós ultrahang felvételen nem is látszik, pedig nagyon komoly szerepe van ennek az állapotnak például abban, hogy nehéz az embrió beágyazódása, sőt sokkal nagyobb eséllyel következik be spontán vetélés. Ezt viszont egy műtéttel korrigálni lehet és vissza lehet állítani a háromszög alakú méhüreget.

Emellett megkülönböztetünk még Y alakú méhet, mely esetén a teherbeesés esélye csökken, illetve lombik kezelésnél nehezebb a beágyazódás, valamint ha be is következik nagyobb eséllyel számíthatunk spontán vetélésre. Viszont egy méhen belüli beavatkozás során, a hüvely felől bevezetett optikai eszközzel haladunk a méhüregbe, ahol az egész méhüreget korrigálni lehet az optimális háromszög alakúra.

A T alakú méh esetén csőszerűen kezdődik a méh alsó 2/3-a és csak utána szélesedik ki. Az Y alakú méhhez hasonlóan nehezebb teherbe esni és magasabb a spontán vetélés kockázata. Műtéttel úgyszintén korrigálható ez a fajta elváltozás.

Mindenképpen legyenek körültekintőek, amikor ultrahang vizsgálatra van szükség és olyan orvost válasszanak, akinek rendelkezésére áll már a 3-4D ultrahang képalkotás lehetősége. Hiszen a korszerű ultrahang gépeken már minden apró elváltozás is észrevehető, így akár időben lehet lépni, elvégezni a szükséges korrekciót, műtétet. Nem elhanyagolható szempont a vizsgálatra szánt idő, ami a Doktor Úrnál alapos munkát von maga után.

Amennyiben szeretne bejelentkezni Dr. Szakács Zoltán nőgyógyász-meddőségi specialistánkhoz, kérjük kattintson!

Bejelentkezés