Most bemutatjuk miről szól ez a vizsgálat és miért érdemes elvégezni

Az InBody készülék képes megmérni testünk izom-, zsír-, víztartalmát. A mérés fájdalmatlan, azonban az analízisből nyert információk mind a dietetikusnak, mind a kezelőorvosnak fontos tájékozódási pontokat jelentenek.
A testünk zsír és izom arányát, úgynevezett bioelektromos impedancia analízis (BIA) segítségével határozhatjuk meg. A testünkben lévő különböző lágy szövetek eltérő víztartalommal rendelkeznek. A zsírszövetnek alacsonyabb a víztartalma, mint az izomszövetnek. Emiatt a különbség miatt a test vezetőképességéből kiindulva, a készülék képes kiszámolni a testzsír- és vázizom százalékos értékét és pontos mennyiségüket kilogrammban.

A készülék ezen kívül méri a szerveket körbevevő zsír mennyiségét is, ezt viszcerális zsírnak nevezzük. Ez az érték rendkívül fontos, hiszen ha magas, az a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelenti.

A testtömegindex (rövidítve BMI /angol: Body Mass Index/) egy mérőszám, amely az egyén testmagasságának és -tömegének arányát méri. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztjuk méterben mért testmagasság négyzetével. A BMI értéke azonban sajnos megtévesztő lehet például sportolók esetén, a magasabb izomtömeg miatt, illetve normál testtömegindex mellett is előfordulhat valakinél magasabb zsírtömeg, alacsonyabb izomtömeg, ami kedvezőtlenül hat az egészségünkre. Az InBody készülék ezért is nagyon hasznos, mert pontosan mutatja a zsír- és izom mennyiségét, nem csak a súlyt mutatja.

A készülék tájékoztat a test alapfunkcióinak fenntartásához szükséges napi energiamennyiségről is, ezt alapanyagcsere értéknek (rövidítve BMR /angol: Basal Metabolic Rate/) nevezzük. Az egyéni alapanyagcsere is nagyon fontos a diéta összeállítása szempontjából, hiszen ha ez alá az érték alá megyünk az energia-bevitellel, lelassul az anyagcsere és a szervezet raktározni kezd. Tehát akkor sem szabad ennél az energiaértéknél kevesebbet bevinnünk ha fogyás a cél.

A készülék megmutatja nekünk még, hogy különböző sportokkal személyre szabottan mennyi kalóriát égethetünk és az izom mennyiségét testrészekre lebontva is.

Mielőtt Inbody mérésre érkezik néhány dologra figyelni kell, ezek a következők:
· előtte 2 órával már ne étkezzen
· ne fogyasszon nagyobb mennyiségű folyadékot
· ne legyen közvetlenül előtte megerőltető mozgás, szaunázás, fürdés
· előtte nap se fogyasszon alkoholt
· nők esetében ne legyen éppen menstruáció
· ékszereket le kell venni a mérés előtt
· lehetőleg a téli időszakban úgy öltözködjön, hogy a talpakat könnyen szabaddá tudja tenni, hogy bőre érintkezni tudjon a készülékkel

Nem végezük el a vizsgálatot a következő esetekben:
· ha a testben fém található (pl. csípőprotézis, térdműtét utáni csavar stb.)
· várandós hölgyeknél
· pacemaker használata esetén

Az InBody mérést dietetikusaink végzik, a testösszetétel meghatározás a második konzultáció szerves részét képezi, de önálló vizsgálatként is kérhető, ennek időtartama kb. 15 perc, az értékek elemzésében a dietetikusok segítenek és további iránymutatást is adnak.