Sorozatunk következő állomásaként Bara a PCO szindróma megjelenéséről, felismeréséről mesélt. Bara az egyik legrégebbi páciensünk, mára 3 gyermek anyukája, aki életmód coachként és mentorként is segíti a sorstársakat. Az IRánytű Blogon személyes és szakmaibb írásaiban tizenévek tapasztalatát osztja meg kapaszkodót nyújtva az útkereséshez. Szakmai cikkeit dietetikusunk lektorálja.”

A PCOS egy tünet-együttes neve, tipikus női probléma, amely nagyjából minden 10. nőt érint ilyen vagy olyan formában – mégis nagyon kevesen ismerik.
Az elnevezés egy kissé félrevezető, hiszen a “policisztás ovárium szindróma” csupán az egyik – nem is mindig jelenlévő – tünetre utal: a sok, apró cisztára a petefészekben.
Megtévesztő már csak amiatt is, hogy egy nőgyógyászati jelenséget emel ki, holott alapvetően nem a petefészek beteg, ezek az elváltozások csupán tünetei a szindrómának. Maga a probléma nem nőgyógyászati kérdés, ennél sokkal szerteágazóbb: belgyógyászati, diabetológiai, endokrinológiai szakterület.

A PCOS hátterében ugyanis (az esetek döntő többségében) a szénhidrát-anyagcsere valamilyen fokú zavara, az inzulinrezisztencia (IR) áll, nem beszélve a PCOS mellé gyakran társuló egyéb hormonális eltérésekről (pajzsmirigy hormonok, nemi hormonok, alvásciklus- és hangulatszabályozó hormonok, etc), melyeket a PCOS-sel párhuzamosan szintén figyelemmel kell kísérni. Ezek kezelése megint csak endokrinológiai terület.

Magát a PCO szindrómát (azaz PCOS-t, egyes forrásokban PCOD-t) jelenleg az u.n. rotterdami kritériumok alapján mondják ki.Eszerint PCOS-ról beszélünk, ha az alábbi 3 pontból legalább 2 teljesül:

 • Peteérési- és/vagy ciklus-zavar (rendszertelen a havivérzés vagy a ciklus során nem figyelhető meg peteérés)
 • Férfihormon-túlsúly tünetei (azaz hiperandrogén tünetek: aknés bőr, erőteljesebb szőrnövekedés, hajhullás, hasra történő hízás) és/vagy laboratóriumi jelei (pl.emelkedett tesztoszteron szint)
 • Policisztás ováriumok észlelése ultrahanggal (mindkét petefészekben 8-10 mm-es kis ciszták találhatók, amelyek gyakran gyöngyfüzérszerűen helyezkednek el)
 • és más endokrin betegség kizárható.

 

A fentiek kombinációi szerint a szakirodalom a PCOS 4 fenotípusát különbözteti meg:

 1. Teljes PCOS, amikor mindhárom tüneteggyüttes jelen van
 2. Hiperandrogén tünetek + ciklus/peteérés zavarai (ciszták nélkül)
 3. Hiperandrogén tünetek + petefészek ciszták (cikluszavar nélkül)
 4. Ciklus/peteérés zavara + petefészek ciszták (hiperandrogén tünetek nélkül)

Ez tehát többek között azt is jelenti, hogy bőven lehet az ember lánya

 1. PCOS-es anélkül, hogy egy fia cisztája is lenne,
 2. lehet PCOS-es teljesen szabályos ciklus mellett,
 3. lehet PCOS-es több gyermek anyjaként is, vagy
 4. lehet PCOS-es egy szál hiperandrogén tünet nélkül is.