Csengeri Lilla dietetikusunk ajánlásával

A görögdinnye, megfelelő szabályok betartása mellett, gyors szénhidrát-forrásként IR diétában is fogyasztható gyümölcs. Természetesen, mint olyan sok más alapanyag, így a dinnye étrendbe illeszthetősége is egyéni megítélést igényel. A jó diéta mindig személyre szabott, ehhez mindenképpen érdemes dietetikus szakember segítségét kérni. Tehát, hogy kinek lehet és kinek nem ajánlott, egyeztessük le előbb a dietetikusunkkal!

Leggyakrabban tapasztalt gond ezzel a gyümölccsel a mértéktelenségben van. 100 g görögdinnyében 7 g gyorsan felszívódó szénhidrát van, tehát körülbelül 285 g görögdinnyében van 20 g szénhidrát, általánosan uzsonnára ennyi lenne az ajánlott belőle. Ami nem is kevés, de ha nem figyelünk, és nem mérünk, könnyen elcsúszhatunk vele. (A mérésnél a héjat nem számítjuk bele!)

Ne önmagában fogyasszuk, hanem olyan fehérjeforrással kiegészítve, ami plusz szénhidrátot nem ad, viszont a telítettség érzetet növeli és adott esetben az inzulinválaszt is moderálhatjuk vele. Illetve felezhető is belőle az adag és kiegészíthető 10 g lassan felszívódó szénhidráttal. Az hogy kinek, hogy a legjobb azt érdemes mindenkinek a dietetikusával egyeztetnie.

Most hoztunk Nektek egy különleges ízvilágú dinnyés salátát. Reméljük kipróbáljátok még a szezonban.

Fetás dinnyesaláta

Hozzávalók:

  • 140 g görögdinnye
  • 50 g fetasajt
  • bazsalikomlevél
  • olívaolaj

Elkészítése:

A görögdinnyét felkockázzuk, kimagozzuk, a fetasajtot felkockázzuk és összekeverjük őket. Friss bazsalikomleveleket tépkedünk rájuk és az egész salátát enyhén meglocsoljuk olívaolajjal.

A kész salátában 10 g gyorsan felszívódó szénhidrát lesz. A gyümölcs szénhidrát-tartalmának felszívódását azonban jól lassítja a fetasajt és az olívaolaj fehérje- és zsírtartalma. Mivel a salátánkban csak 10 g gyors szénhidrát van, kis étkezés részeként 10 g lassú szénhidráttal kiegészítve (pl. 3 db korpovit keksz) még inkább lassíthatunk rajta.

Nagyon kellemes ízhatása lesz a salátának, a dinnye édeskés ízét nagyon jól kiemeli a feta sóssága. Uzsonnára is remek választás, de jól megállja a helyét grill húsok kiegészítő köreteként is.