Dr. Bakó Claudia nőgyógyász szakorvosunkat kérdeztük a HPV fertőzésekről.

Ma már nagyon sokat hallani erről e betegségről, hiszen rengeteg információ érhető el az interneten, illetve a szakirodalomban is. Mégis nagy zűrzavart okoz a HPV, mint téma, főleg a gyakorlati kérdések tekintetében. Mi az, ami fontos? Mi az, ami adott személyre vonatkozik?

Tudni kell, hogy napjainkban az egyik leggyakoribb fertőzésről van szó, ami előfordul a nemi élet kapcsán. Akár több HPV fertőzésen is áteshetünk életünk során, de legalább 1-szer megfertőződünk. Többnyire nem jár tünettel, emiatt nehéz is felismerni célzott vizsgálat nélkül, kivéve akkor, ha nemi szemölcs (condyloma) megjelenése is kíséri a fertőzést.

A fertőzések szempontjából ezek alacsony kockázatú vírustörzsek, de az alattomos, magasabb kockázatú vírustörzsek fertőzése sem okoz tünetet. 150 féle HPV vírustörzs létezik, ezeknek 40 vírustörzse magas kockázatú a rákos betegségek kialakulása szempontjából, itt elsősorban a méhnyakrák kockázatáról beszélünk.

Az emberek 90%-a élete során átesik ezen a vírusfertőzésen tünetmentesen. A vírusfertőzések mintegy 80%-a el is múlik kb. 1-2 éven belül, távozik a szervezetből. Hosszú távon a daganatos betegségek kockázata növekszik, ha hosszú évekig, évtizedekig hordozunk egy vírustörzset.

méhnyakszűrések alkalmával nem kerül sor automatikusan a HPV szűrésre is. Mást vizsgál a két szűrés, de technikailag hasonló a mintavétel. Félreértés szokott lenni hölgyek körében. A méhnyakszűrés (cytologia) a méhnyak sejtjeinek egészségi állapotát vizsgálja, sejtszerkezeti vizsgálati módszer. A HPV teszt viszont a vírus jelenlétét hivatott kimutatni genetikai módszerrel, DNS alapú módszerrel. Fontos tisztázni, hogy aki méhnyakszűrésen vesz részt automatikusan nem kerül sor HPV szűrése is, ezt külön kérni kell, előre jelezni, hogy ezt a típusú vizsgálatot is kérjük.

A méhnyakrákot megelőző állapotokban szinte minden esetben magas kockázatú HPV vírustörzs mutatható ki. Ha negatív méhnyakszűrés eredményünk van nem jelenti azt, hogy nem lehetünk HPV-vel fertőzöttek.

Rendszeres méhnyakszűrés mellett érdemes HPV szűrést is kérni, azért hogy kiderüljön valaki kockázati csoportba tartozik-e vagy sem. A HPV szűrést nem kell évente elvégeztetni. Legkorábban 25-30 éves kor körül ajánlott elkezdeni a HPV szűrést is.

A következő részben arról lesz szó mi történik, ha HPV fertőzöttek vagyunk, mi a teendő, milyen körülményekre kell odafigyelni.