BABÁRA ÉS MAMÁRA IS VESZÉLYES A TERHESSÉGI TOXÉMIA

A terhességi toxémia – más néven preeklampszia – a fejlett országokban a kismamák 5-7 százalékát érinti, vagyis viszonylag gyakori, alattomos betegségnek tekinthető. Éppen ezért ha a kismamák a terhesség egy szakaszában észlelnek szokatlan tüneteket, amelyeket cikkünkben (alább) pontosan írunk, azonnal forduljanak orvoshoz! Így ha szükséges, időben megtervezhető a következő lépés a kismama és a baba egészségéért!

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez életbevágóan fontos, hogy ne maradjon kezeletlen terhességi toxémia, mert az a kismama és a magzat életét is veszélyeztetheti. A preeklampsziával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Halmos Amrita, nőgyógyász-endokrinológusunk segítségével gyűjtöttük össze.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a terhességi toxémia gyakrabban alakul ki a 18 évnél fiatalabb, és a 35 évnél idősebb kismamák körében, de az olyan várandósság előtti alapbetegségek is hajlamosíthatnak a megjelenésére, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás, különböző vesebetegségek, autoimmun betegségek vagy például az elhízás” – sorolja a kiváltó okokat a szakértő, majd hozzáteszi, hogy az ikerterhesség is növeli a kockázatot.

„Növeli a toxémia kialakulásának esélyét az is, ha a kismama közeli hozzátartozói között fellépett már a probléma, például a lánytestvérénél vagy az édesanyjánál. Szerencsére a várandósság 12. hetében ma már van lehetőség preeklampszia kockázatbecslésre, ami ultrahang- és vérvizsgálatból áll. Ha ennek eredménye indokolttá teszi, a kismama szorosabb megfigyelésére és részletes tájékoztatására van szükség, hogy az esetlegesen kialakuló betegséget időben fel lehessen ismerni”

– folytatja dr. Halmos Amrita.

Ha belegondolunk abba, hogy napjainkban sokan 30 éves koruk után vállalják az első gyermeküket, nem is olyan meglepő, hogy a terhességi toxémia viszonylag gyakran fordul elő. „Nehezíti a helyzetet, hogy az életkor előrehaladtával nő azoknak az alapbetegségeknek a kialakulási esélye is, amelyek fogékonyabbá tehetik a kismamát a preeklampsziára. Bár ezek miatt feltételezhető, hogy a jövőben a mostaninál is gyakrabban találkoznak majd a szakemberek a terhességi toxémiával, biztató, hogy hazánkban a szülészorvosok mellett a védőnők is odafigyelnek a betegség tüneteire” – teszi hozzá a doktornő.

Figyelmeztető tünetek

„Röviden összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a terhességi toxémia a várandósság 20. hete után kialakuló, magas vérnyomással és fehérjevizeléssel járó betegség, ami miatt minden (védőnői és) szülészeti viziten kötelező a kismamáknál vérnyomást mérni és a vizeletből fehérje-meghatározást végezni. Minden kismamának fel kell hívni a figyelmét arra, hogy ha észleli magán a terhességi toxémia tüneteit, haladéktalanul forduljon orvoshoz” – emeli ki dr. Halmos Amrita.

A szakértő figyelemfelkeltő jelként említi a megszokottnál gyakrabban jelentkező fejfájást, a látászavart és a szikralátást, aminek hátterében a vérnyomás emelkedése is állhat. Toxémiára utalhat a vérnyomás-emelkedést kísérő ödémaképződés is, amiről tudni kell, hogy önmagában nem ad okot az aggodalomra, hiszen a várandósság utolsó szakaszában normál esetben is előfordulhat lábdagadás, vizesedés. Ha viszont a kismama azt tapasztalja, hogy a bokája mellett a keze vagy az arca is bedagad, illetve a súlya néhány nap leforgása alatt jelentősen növekszik, jobban teszi, ha konzultál az orvosával.

„Mindenkinek, de a veszélyeztetettebb kismamáknak különösen lényeges lenne a 20. hét után a rendszeres otthoni vérnyomásmérés és a vérnyomásnapló vezetése. Normál esetben naponta egyszer, fokozottabb rizikó esetén pedig akár napi háromszor is sort lehet keríteni a vérnyomásmérésre, így könnyebben fény derülhet arra, hogy a vérnyomás rendszeresen meghaladja a 140/90-es értéket

– magyarázza a nőgyógyász-endokrinológus, aki szerint nagyon fontos, hogy a tüneteket észlelő kismamát részletesen kivizsgálják.

Minden jó, ha jó a vége

A terhességi toxémia végleges megszüntetése csak a magzat és a méhlepény világra hozatalával lehetséges, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel időt nyerhet a kismama és a magzat, amivel szerencsés esetben el lehet kerülni az extrém koraszülést:

„Ha a toxémia gyanúja beigazolódik, kórházi megfigyelés válhat szükségessé, ez a betegség ugyanis mind az anyára, mind a babára veszélyt jelenthet.”    

A doktornő hangsúlyozza, hogy a baba világra segítését követően a kismamák jelentős része teljes mértékben felépül, igaz, a megkezdett gyógyszeres terápiát a betegség súlyosságától függően hosszabb-rövidebb ideig folytatni kell.

„Vannak olyan esetek, amikor a terhességi toxémiát követően megmarad a magasvérnyomás-betegség, amit semmiképpen sem szabad félvállról venni. Az újszülött szempontjából nagyon lényeges, hogy hányadik héten és mekkora súllyal jött világra, illetve az, hogy méhen belül elszenvedett-e bármilyen károsodást a preeklampszia következtében. Ha az oxigén- és tápanyag-ellátás nem, vagy csak kis mértékben vált akadályozottá és a magzat megfelelően növekedett, a koraszülöttség ellenére is teljes és egészséges életet élhet a kicsi” 

– mondja végezetül a szakértő, majd hozzáteszi, hogy bár nincs két egyforma babavárás, annál, akinél korábban fellépett a terhességi toxémia, egy következő várandósságnál esély van arra, hogy újra jelentkezhet.

Fontos tudni!

A preeklampszia súlyosabb formája az úgynevezett HELLP-szindróma, melynek tünetei kísértetiesen hasonlítanak egy ártalmatlannak tűnő gyomor-bélrendszeri fertőzésre, ami miatt nem mindig könnyű a felismerése. Jelentkezhet hányinger, hányás, émelygés, gyomor vagy máj-tájéki fájdalom, ezért a kismamák sokszor csak azt gondolják, hogy elrontották a gyomrukat vagy egy banális fertőzéssel van dolguk. Dr. Halmos Amrita szerint a biztonság kedvéért a fenti tünetek jelentkezésekor is érdemes megmérni a vérnyomást és elvégezni egy vizelettesztet, de a legjobb az lenne, ha laborvizsgálatra is sor kerülne. A doktornő szerint fontos hangsúlyozni, hogy nem minden terhességi toxémia végződik HELPP-szindrómával, de ha a kismama nem kap kellő figyelmet és megfelelő kezelést, az állapota súlyosabbra fordulhat és kialakulhat ez a komoly kockázatokat rejtő állapot.

EndoCare Intézet