Dusa Fanny dietetikusunk írása

Engedjétek meg, hogy a humorunkat és szigorunkat megtartva megosszuk a tapasztalatainkat, jótanácsainkat, hogy a következő időszakban se veszítsétek el a lendületet a diétátok betartásában. Mert jelen helyzetben nem csak egy diéta korlátait érezhetitek. Viszont van egy nagyon jó hírünk, így a diéta betartása egy idő után ujjgyakorlat lesz. Igazából, most fogjátok olyan tökéletesen megtanulni, hogy 2 méter távolságból is be tudjátok majd mérni, hogy a plexifalon túl frissen kisült teljes kiőrlésű kifli 30 vagy 35,8g szénhidrátot tartalmaz.

A négy fal között eltöltött napok inkább hasonlítanak majd egy ’86-os télre, amikor olyan jég volt az utakon, hogy inkább ki sem mentünk, vagy ha igen, akkor maximum a legközelebbi boltig. (Én 86-ban születtem, tehát „nagyon” tudom, de mesélték – és ha ugyan nem is ’86-ban, de később, már nagyobbacska gyerekként emlékszem, mikor Tolna megyét úgy belepte a hó, hogy iskolába is alig jutottunk el).

Még az idő is lehűlt, nem veszélyeztet minket olyan kísértés, hogy elgyalogolunk a szigetre, csak megnézni a japán kert cseresznyéjének bimbózását. Vegyük komolyan azt, amit most nehéz és fordítsuk az előnyünkre a 160fokos szigort.

Hányan is vagyunk otthon?

Első lépésként vegyük elő a diétás oktatáson kapott jegyzeteinket, nézzük át valójában, hány gramm szénhidrátot is kaptunk javaslatnak. Mert eltérések igen erősen lehetnek. 140-230-ig bárhol a skálán állhat. Ha tartjuk magunkat a rendszerhez, a rendszer megtart minket.

Hányan vagyunk otthon, most null-huszonnégyben? Számoljuk le a családot és beszéljük meg velük, hogy most nem lehetnek extra kívánságok, az lesz, amit „ÉN” főzök, kimérve, kiszámolva – így elég lesz sokáig, és ha majd ennek a „házi őrizetnek” vége, jöhet a túrórudiJ.

A pontos létszám miatt egyel több szorzást kell majd elvégezni, de sebaj, az iskolás gyerekek gyakorolhatják az aránypárral számolást és a fejadagok kiszámolását – a matek 5-ös garantált.

Reggelire van átlagosan 30g szénhidrátunk, állati eredetű fehérjével és zöldségekkel, két kis étkezés – 20-20 grammosak, egy 50g-os ebéd és 40g-os vacsora (átlag 160g-ról beszélünk itt – kérem, mindenki ellenőrizze még egyszer hány grammot írtunk a lapjára)

Tervezés

A rendelkezésre álló szénhidrát bázisunkat-e szerint kell tehát elosztani. A tervezés elengedhetetlen. Mennyi tk zsemle vagy tk tortilla van a fagyasztóban? Ezeket a legkönnyebb reggelire bevetni. 1db 30g ch. Ennyi. És most mindenkinek elég lesz 1 db?!- Igen. A friss zöldségeket osztályozzuk eltarthatósági idő szerint. A leveles zöldségek jó pár napig is bírják a hűtőben, de ezekkel érdemes kezdeni, majd szép sorban haladhatunk: uborka, paprika, paradicsom – ezeket felváltva, míg el nem telik annyi nap, hogy a savanyított vagy konzerves zöldségekhez nyúljunk. A zsemlébe vagy tk tortillába tervezett állati eredetű fehérjéknél is fontos a sorrend. A túró romlik a leggyorsabban, érdemes belőle körözöttet készíteni, pl medvehagymásat. A felvágottak felbontás után, ha nem megfelelően csomagoltuk vissza könnyen romlanak, a füstölt áruk és szalámik viszont bírni fogják sokáig. A tojás relatíve eltartható a hűtőben, és értékes fehérjeforrásunk. Egy rántottával töltött tortilla instagyanús reggelik közé tartozik. És ami a legfontosabb, ne most alkudozzunk a reggeli időpontjával. Itt most minden nap hétvégi- és munkanapnak tűnhet egyszerre.

„Barbatrükk”

A kisétkezések ritmusát nem szabad elfelejteni! Jó pár ötlet felmerülhet, de a legegyszerűbb a tízórai és az uzsonna kivitelezése. Szintén remek trükköket lehet megtanulni ez alatt az idő alatt az almával: megtippelni a súlyát, majd lemérni. Majd megtippelni mennyi a tisztítási vesztesége – héj és csutka nélkül…

Ezek után mondja valaki, hogy nem csípőből rázzuk ki a diétát.

További tippeket a nap többi részére online kérheted dietetikusodtól – „Karantén diéta” megjelöléssel.