Táplálkozással kapcsolatos tévhitek és a szakember válaszai

Lépten-nyomon diéták hangzatos ígéreteit olvassuk az interneten, az újságokban vagy halljuk a TV-ben. „Hogyan fogyjunk 10 kg-ot 10 nap alatt?”, „8 csoda étel, amely égeti a zsírt.” Hogyan legyen lapos a hasunk, ha már csak 2 hét van a nyaralásig?” és a többi ehhez hasonló. Nem érdemes bedőlni a divatdiéták túlzó hívószavainak, ne 2 hét alatt akarjuk azt a súlyfelesleget leadni, ami hónapok vagy évek alatt jött ránk fel. A szélsőséges diéták akár egészség-károsodáshoz is vezethetnek. A tartós és egészséges fogyás érdekében forduljunk dietetikus szakemberhez, aki személyre szabottan segít nekünk abban, hogy hogyan szabadulhatunk meg a plusz kilóktól anélkül, hogy koplalunk kéne, az egészségünk károsodna, vagy azonnal vissza is jönne a leadott súly.

CSENGERI LILLA Intézetünk dietetikusa segít néhány táplálkozással kapcsolatos tévhit eloszlatásában:

1. Tévhit: Fogyni akkor tudunk, ha a szénhidrátok mennyiségét minimalizáljuk vagy teljesen megválunk tőlük.

Az igazság:

Jó minőségű szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, még akkor is, ha fogyni szükséges. A szénhidrátok a fő üzemanyagai a szervezetünknek! Azonban nem mindegy a mennyiség és a minőség! A mennyiség személyre szabott, sok tényezőtől függő, mint például a nem, az életkor, a napi aktivitás, a testösszetétel, egészségi állapot stb.

Tapasztalataim alapján úgy tűnik, sokan valójában nem is tudják, hogy mit jelent a szénhidrát fogalma. Gyakran hangzik el: „Úgy diétázom, hogy kevesebb szénhidrátot eszem, és helyette több gyümölcsöt.” A gyümölcsök is szénhidrátforrások, hiszen gyümölcscukrot tartalmaznak. Az egészséges táplálkozásból egyáltalán nem kell kizárni a szénhidrátokat, csupán megtalálni azokat a forrásokat, amelyek valóban hasznosak a szervezetünknek és a megfelelő mennyiségben fogyasztani őket. Szénhidrát-forrásnak számítanak a gabonák, a zöldségek, a gyümölcsök, bizonyos tejtermékek. Ezek nélkülözhetetlen elemei az egészséges táplálkozásnak. Lisztből készült élelmiszerek, gabonák esetén érdemes előnyben részesíteni a teljes kiőrlésű/ teljes értékű változatokat, törekedni a finomított lisztes és hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek kerülésére. Természetes cukrokat tartalmaznak a gyümölcsök, a tej, a joghurt és a kefir, ezért ezek szénhidráttartalma gyorsan felszívódó, IR diéta esetén fontos figyelni rá, hogy melyik napszakban fogyasztjuk őket.

2. Tévhit: Kalória-bevitel túlzott csökkentése

Számos divatdiétában túl alacsony a kalóriabevitel, olyan étrendekkel találkozunk az interneten, amelyek például 1000-1200 kilokalóriát tartalmaznak, ezek egyáltalán nem felelnek meg mindenkinek.

Az igazság:

Mindenkinek különböző az energiaszükséglete, ez sok tényezőtől függő, mint például nem, életkor, magasság, súly, fizikai aktivitás, testösszetétel stb. Az energiaszükséglet megállapításában segítenek a dietetikus szakemberek a táplálkozási tanácsadás során. Klinikánkon testösszetétel-mérés is rendelkezésre áll, amely nagy segítséget nyújt abban, hogy meg tudjuk határozni az alapanyagcsere kalóriamennyiséget, ami alapján kiszámolható a pontos energiaszükséglet. Ahhoz, hogy fogyni tudjunk, a szervezetünknek szükséges energiából körülbelül 500 kilokalóriát kell elvennünk naponta.

Abban az esetben, ha az alapanyagcserénk szintje alá megyünk az energia-bevitellel, lelassul az anyagcsere. Ezért fontos, hogy megállapítsuk az alapanyagcsere szintjét egyénileg, hiszen például egy 1200 kalóriás étrenddel valaki fogyni tud valakinek pedig túl kevés. Ha valaki több mint kb. tíz napig az alapanyagcseréje alatt eszik, a szervezet raktározni kezd, és kialakul a jojó-effektus, ennek következtében még több kiló visszajöhet, mint amennyit korábban sikerült leadni.

3. Tévhit: Szénhidrát-csökkentett termékeket kell fogyasztani cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy túlsúly esetén

Az igazság:

Amennyiben el szeretnénk kezdeni életmódot váltani, ne nyúljunk rögtön a szénhidrát-csökkentett kenyerek, pékáruk felé. Tanuljuk meg helyesen értelmezni az élelmiszerek címkéit. A legtöbb esetben ezek a termékek nem megfelelőek. Amit figyelni kell az az, hogy lassan felszívódó, magasabb rosttartalmú változatokat válasszunk, tehát az összetevők listáján a teljes kiőrlésű kifejezés legyen a felsorolás legelején.

A szénhidrát-csökkentett kenyerek esetében a lisztet például olajos magvakkal helyettesítik, így magasabb lesz a kalória- és a zsírtartalma, a szénhidráttartalma pedig nagyon kevés. Amellyel csak azt érjük el, hogy nem visszük be az elegendő szénhidrátot, emiatt ingadozhat a vércukorszintünk és pár órával később csak még éhesebbek leszünk. Válasszuk inkább a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket és a teljes értékű gabonákat, melyek lassan emelik a vércukorszintet és hosszú távú jóllakottságot biztosítanak.

4. Tévhit: Este 6 után már nem szabad enni.

Az igazság:

Általános tévhit az is, hogy ha kihagyjuk a vacsorát vagy korán fogyasztjuk el és utána már semmit nem eszünk, akkor álmaink alakja elérhetővé válik. Ez nagyon rossz megközelítés, mert például ha valaki éjfélig fent van, és este hatkor evett utoljára, hosszú idő telik el úgy, hogy a szervezet nem jut tápanyaghoz, így a raktározás kerül előtérbe. Az összes napi energia-bevitel és -leadás számít az energia-egyensúly megtartásában. Amennyiben órákig nem jut szénhidráthoz a szervezetünk az vércukor-ingadozáshoz vezet. Az utolsó étkezés ideje a lefekvés idejétől függő, nem hogy a vacsorát nem érdemes kihagyni, de egyes esetekben ún. utóvacsora bevezetése is ajánlott. Azonban nem mindegy ilyenkor mit eszünk, természetesen nem nehéz, zsíros ételekre kell gondolni, hanem alacsonyabb kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrátforrásokra, sovány fehérjékre és zöldségekre.
A helyes táplálkozás személyre szabott és képzett dietetikus szakember feladata a megfelelő étrend kialakítása és a tanácsadás. Amennyiben táplálkozást érintő kérdése van, keresse dietetikus szakembereinket!

Telefonos bejelentkezés: +36 20 779 7350