A várandósság trimeszterei alatt, az orvosi protokollnak megfelelően végezzük kismamáink kötelező, illetve szükség szerint javasolt vizsgálatait. Ezek során a különböző genetikailag meghatározott betegségek szűrését is a legmodernebb eszközök segítségével végezzük. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk az ultrahanggal és más eszközökkel végezhető genetikai vizsgálatokat a terhesség meghatározott szakaszaiban.

11-12 heti (+ 6 nap) ultrahang (Kombinált teszt)

  • Az ultrahang vizsgálat során a fejlődési rendellenességek korai kiszűrése, a magzati méretek, placenta elhelyezkedés, magzatvíz mennyisége, a méhszáj állapota valamint a kromoszóma rendellenességek kizárása történik.
  • A 12 hetes ultrahang lehetőséget ad a terhességi kor pontos meghatározására is, melyet a CRL (ülőmagasság) mérésével tudunk legpontosabban meghatározni.

  • A Down-kór leghatékonyabban a nyakiredő mérésével, az orrcsont meglétének, valamint a ductus venosus áramlásának a vizsgálatával szűrhető.

Az első trimeszteri ultrahangvizsgálat eredménye csak akkor fogadható el kockázatbecslésre, ha a vizsgálat az FMF (Fetal Medicine Foundation) kritériumoknak megfelel és a vizsgálatot végző személynek FMF licence-e van. (Rendelőnkben vizsgáló szonográfus rendelkezik ezzel a vizsgával)

KOMBINÁLT TESZT: az ultrahang mellett egy vérvétel is történik, melyben biokémiai markereket (Béta hCG és PAPP-A) nézzünk.

A kombinált teszt irodalmi adatok alapján hitelesen képes felmérni a Down- kór, Edwards- és Patau-szindróma kockázatát.

18-20 heti ultrahang

Ezen az ultrahang vizsgálaton történik a magzat szisztematikus átvizsgálása. A belső szervek megvizsgálása, a gerinc (nyitott gerinc) állapota, a csontok megléte, ezek növekedése valamint az agyi képletek átvizsgálása is ezen a genetikai ultrahangvizsgálaton történik. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektettünk a magzati szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére, mivel a szívfejlődési rendellenességek nagy része, genetikai rendellenességre utalnak.

30-32 heti ultrahang

Ezen az ultrahangon, a magzat méhen belüli elhelyezkedését, méretét, fejlődésének ütemét nézzük. Vizsgáljuk a méhlepény elhelyezkedését, érettségi fokát, valamint szükség esetén áramlásmérések is történnek

Bármilyen rendellenesség kiszűrése esetén gyakoribb, kiterjesztettebb ultrahang vizsgálatra lehet szükség.

Nagy Tímea okleveles szonográfus
EndoCare Intézet