Szeretnénk egy kis segítséget adni, a következő napokra az otthon maradó pácienseinknek. Micsoda szerencse, hogy már megtanultuk, vagy most tanuljuk a szénhidrátok számolását. Azért, mert sokkal könnyebben tervezhető és kiszámítható lett az otthoni tartalék felhasználása. És gyakorolhatjuk, hogy a saját konyhánkban, miként is valósulnak meg a diéta alapjai.

A szükséges és megfelelő szénhidrátforrások sokáig eltarthatóak és valójában az egész családra előre kiszámolható az étkezésekre szánt mennyiség. Így pontosan tudjuk majd egy készlet hány napig lesz elég.

50g szénhidrátnyi barna rizs 70g szárazanyag – 4 főre 4x70g= 280g

A teljes kiőrlésű kenyerek, zsemlék, kiflik és tortillák is fagyaszthatóak, így, ha van elég hely a fagyasztóban, itt tárolhatóak – gyorsan fel is engednek, mikróhullámú vagy sima sütőben át lehet melegíteni ezeket, nem fog a felszívódásuk gyorsulni, kivéve, ha jól oda nem pörkölünk nekik.

Zöldségek és gyümölcsök eltarthatósága változó, de a jelenlegi szezonális gyümölcsök akár egy hétig is frissen fogyaszthatóak.

Tejtermékeket, mint mindig hűtőben kell tárolni – szintén kiszámolható egy készlet, hogy meddig elég, mert a tej-joghurt-kefir gyorsan felszívódó szénhidrátként a megtervezett napi menünk részét képezi és természetesen számolni is kell velük.

A jó minőségű fehérje források is fontosak, ezek közül a túró rövidebb ideig tárolható a hűtőben, a húsok viszont fagyaszthatok, tojás hosszabb ideig is eláll.

Alternatív tejhelyettesítő italok, mint a mandula-kókusz-kesu tej nem kér a hűtőből, csak felbontás után.

Felesleges élelmiszer felhalmozással nem értünk egyet. Az átgondolt és megtervezett étkezések pedig a diétás oktatás gyakorlati részét képezik. Már otthon, nyugalomban. Ha segítségre van szükségük az Endocare dietetikusai online is konzultálnak.

Dusa Fanny
dietetikus

www. endocare.hu