Biztosan Ön is járt már úgy, hogy nem volt teljesen egyértelmű, melyik vizsgálat mire való. Ezzel a cikkel abban szeretnénk segíteni, hogy jobban átlássa milyen vizsgálatokat rejtenek ezek a fura fogalmak.

HYCOSY (HysteroContrastSonography/Salpingography):

Kontrasztanyagos méhüregi és petevezető átjárhatósági vizsgálatot takar. A vizsgálat során egy vékony, hajlékony műanyag katétert vezetünk be a méh nyakcsatornájába, majd ezen keresztül előbb fiziológiás sóoldatot, majd egy speciális ultrahang-kontrasztanyagot fecskendezünk be. Először a méh ürege, majd a petevezetők lefutása, átjárhatósága válik láthatóvá. A vizsgálatot főleg meddőségi kivizsgálások során alkalmazzuk, de vetélések, sikertelen teherbeesések okainak felderítésében is használható. A vizsgálat alapvetően fájdalommentes, esetlegesen kisebb kellemetlenség előfordulhat.

SIS (SalineInfusionSonography):

Sóoldat-infúziós méhüregi ultrahangvizsgálatot jelent. A HYCOSY-hoz hasonlóan egy vékony műanyag katéteren keresztül fiziológiás sóoldatot fecskendezünk be. A vizsgálat során a méhüreg anatómiai eltérései vizsgálhatók, a petevezetők csak igen korlátozottan ítélhetőek meg (lényegében a HYCOSY első felét végezzük csak el). A vizsgálatot vetélések, sikertelen teherbeesések, nagy valószínűséggel nem hormonális eredetű rendellenes méhvérzések kivizsgálása során alkalmazzuk.

Virtuális hysteroscopia (virtuális méhtükrözés):

Ez az eljárás modern, térbeli képalkotást is lehetővé tesz (úgynevezett 3 vagy 4D) ultrahang-készülékkel. Nevét onnan kapta, hogy a vizsgálattal a méhüreg anatómiai viszonyait a diagnosztikus méhtükrözéssel megegyező pontossággal vizsgálhatjuk, de teljesen ambulanter módon (tehát nem szükséges kórházi felvétel és befekvés). Speciális érzéstelenítési technikákra sincs szükség. Előnyös tulajdonsága, hogy a vizsgálat során elkészített felvételek utólag az ultrahang készülék memóriájából előhívhatók, térben forgathatóak, virtuális megvilágítással a finom részletek kiemelhetőek, a méhüreg a méhfalaktól külön is, térben ábrázolható. Így az addig rejtett részletek is láthatóvá tehetők.

Nézzünk néhány példát!

  1. Natív felvételen oldalnézetből látjuk a méhet. A nyilak egy gyanús képletet vesznek körbe.

2. Ugyanez a képlet a méh keresztmetszeti képén. A piros és a kék szín az ereket mutatja, vagyis már látjuk a gyanús képlet vérellátását.

3. Befecskendeztük a kontrasztanyagot (a méh üregét kitöltő „feketeség”), teljesen kivehető a polypus, melyet a nyilak jelölnek.

4. A méhüreg rétegfelvételes rekonstrukciója.

5. A virtuális hysteroscopiának megfelelő felvétel. Tökéletesen megítélhető a méhüreg alakja, nagysága, a polypus méretei, eredése, így a szükséges műtéti beavatkozás is pontosan megtervezhető.

Még egy példa:

  1. A méh natív oldalnézeti képén szinte semmi gyanús nem látható (gyakorlott szem azért észrevesz egy kis foltot a méhüregben).

2. A véráramlás-mérést (color Doppler) bekapcsolva azért már gyanúsabb a dolog (a mérőkeresztek között helyezkedik el a polypus).

3. A térbeli rekonstrukción nem csak a méretes polypus látható, hanem az is, hogy a méhüreg felülről benyomott. Láthatjuk, hogy a „sima” natív képen két dolgot nem láttunk: a méhüreg rendellenes alakját, illetve a jókora polypust.

Ha már arra járunk, megnézhetjük a petefészkeket is. A gép helyettünk egyenként kijelöli a tüszőket (folliculus: azok a kis folyadéktartalmú képletek, melyek belsejében fejlődnek a petesejtek), megmutatja azok alakját, meg is méri azok átmérőit és térfogatát. A színek a könnyebb megkülönböztethetőséget szolgálják. A korábbihoz hasonlóan, az A, B, C képek a térbeli síkokat, a 3D pedig a rekonstruált térbeli képet mutatja. Ez utóbbi forgatható, vagyis azok a tüszők is láthatóak, amelyek eredetileg elbújtak volna a szemünk elől.

Intézetünkben fontosnak tartjuk az alapos kivizsgálást. Dr. Szakács Zoltán (nőgyógyász főorvos – meddőségi specialista) az első pillanattól kezdve gondos odafigyeléssel vizsgálja ki pácienseit és segíti őket a következő lépésben. A fent említett vizsgálatok elérhetőek a Doktor Úrnál.