Ha nem sikerül a várva várt terhesség, a jelenlegi magyar protokoll szerint 1 év sikertelen próbálkozás után indokolt a kivizsgálás megindítása. A külföldi és a magyar protokoll is megegyezik ezen a téren.

1 hónap alatt (azaz egy női ciklus alatt) el lehet végezni mindazon vizsgálatokat, melyek után döntéshozó helyzetbe kerülhetünk. Feltérképezhető, hogy mit érdemes tenni, elegendő-e ultrahanggal a ciklust követni vagy továbblépni.

A vizsgálatok során a legalapvetőbb a női hormonális ciklus ellenőrzése:

  • a petesejt érését irányító ill. annak következtében termelődő hormonok vizsgálata,
  • szénhidrát anyagcsere vizsgálata,
  • pajzsmirigy és mellékvese vizsgálata,
  • vitaminok és ásványi anyagok megfelelő szintjének ellenőrzése,
  • valamint egyéb hormonvizsgálatok.

Ezzel párhuzamosan érdemes meggyőzödni arról, hogy átjárhatóak-e a petevezetékek. A természet soha nem ad garanciát arra, hogy egyszerre csak egy elváltozás van a szervezetben.

Célszerű minél gyorsabban az összes vizsgálatot elvégezni. Itt felhívnánk az urak figyelmét is arra, hogy párjukkal párhuzamosan ők is vizsgáltassák ki magukat. Az esetek 20 %-ában mind a nőknél és férfiaknál is lehet eltérés. Ezek a tények számszerűen minden 5. párt érintenek, ahol nem sikerült áldott állapotba kerülnie a hölgyeknek.

Dr. Szakács Zoltán biztatja a férfiakat is, hogy nyugodtan menjenek el ők is kivizsgálásra, mert semmiféle fájdalommal nem jár.

Bizonyos speciális esetekben, illetve ha az előzményekben sikertelen terhesség szerepel, akkor felmerül egyéb, kiegészítő vizsgálatok elvégzése. Ezek nagyrészt immunológiai vizsgálatok, hiszen tudjuk, hogy ma már az immunrendszer nagyon nagy ráhatással van a fogantatásra, az embrió megtapadására és fejlődésére is. Abszolút kulcsfontossággal bír, ezért érdemes sikertelen terhesség esetén immunológiai, véralvadási vizsgálatokat végezni. Egy idő után felmerülhet az összeférhetőségi vizsgálat is, amikor azt tudjuk megvizsgálni (egyszerű vérvételekből), hogy immungenetikai értelemben mennyire fér össze a férfi és a nő. Amennyiben nem, akkor ezt gyógyszeres kezeléssel lehet befolyásolni, tehát nem kell rögtön búcsút inteni egymásnak, hiszen erre is van megoldás és egészséges újszülött jöhet a világra.