Sokan már a teherbeesés előtt terhesvitamint szednek, hogy felkészítsék szervezetüket a várandósságra. Érdemes vitaminok és ásványi anyagok sokaságát bevinni a szervezetbe anélkül, hogy a magzat már hasznosítaná ezeket az erőforrásokat? Dr. Major Judit, az Endocare Endokrinológiai Központ belgyógyász endokrinológusa válaszol a kérdésre. És arról is beszél, miért fontos, hogy a pajzsmirigy működés is rendben legyen teherbeesés előtt.

Pajzsmirigy működés – fontos tudni róla
Nagyon fontos, hogy a terhességet tervező leendő édesanyák tisztában legyenek saját szervezetük állapotával. Például van-e pajzsmirigy-betegségre utaló tünetük. A tervezett terhesség szempontjából ez azért fontos, mert mind a túl-, mind az alulműködés rontja a teherbeesés esélyét.

Az úgynevezett autoimmun pajzsmirigybetegség pedig mindenképpen kezelést igényel. Ennek elmaradása növeli a vetélés kockázatát, illetve ha a hormoneltérés jelentős, a teherbeesést is megakadályozza. Ebben az esetben a jód fogyasztása sem javasolt. Az alulműködés folyamatos ellenőrzése és a hormonpótlás az anya és a magzat számára biztosítja a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont. Ezek alapján már a terhesség tervezésekor, de legkésőbb a várandósság felismerésekor fontos a pajzsmirigy-működés ellenőrzése, és kóros eltérés esetén a megfelelő kezelés.

A fiatal korosztályt is érinti
Jó tudni, hogy a pajzsmirigy alulműködés egyre nagyobb mértékben érinti a fiatalabb, reproduktív életkorban lévő korosztályt (20-30 évesek). Tehát jó, ha előre gondoskodunk arról, hogy minden rendben legyen a hormonális működésünkkel is.

A vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára mind a terhesség előtt, mind alatta, és gyakran még utána is, tehát érdemes vitaminokat szedni. Ám ennél is fontosabb, hogy a leendő anya szervezetében is egyensúly és harmónia legyen.
Kapcsolódó videók: Hogyan készüljünk a terhességre?