Csengeri Lilla, Intézetünk egyik kiváló dietetikusa ismét meghívást kapott a Duna Televízió Almárium című műsorába, hogy arról meséljen tehéntej vagy inkább növényi ital kerüljön a bögrébe?

Az interjúban az alábbi összefüggések, tévhitek és hasznos tudnivalók hangzottak el:

Egészséges emberek számára a tej és tejtermékek fogyasztása nagyon fontos részei az étrendnek. Fehérje-, vitamin- és ásványianyag forrást biztosítanak szervezetünknek. Amennyiben nincs orvosilag igazolt kizáró ok a tejtermékek fogyasztását illetően, nyugodtan fogyasszuk őket és ne vegyük ki az étrendünkből. Ezen esetben használhatjuk étkezéseink színesítésére a növényi italokat, melyekből manapság széles kínálat áll rendelkezésünkre. Jellemzően vegetáriánus, vegán étrendben, tejcukor érzékenység vagy tejfehérje allergia esetén jellemző ezen italok fogyasztása.

Az életkor előrehaladtával kevésbé toleráljuk a tejtermékeket?

Igen, ugyanis a szervezet laktóz-(tejcukor) bontó képessége csökken, de nem mindenkinél egyforma módon.
Laktózérzékenység esetén nem kell kizárni a tejet és tejtermékeket az étrendből, hanem egyéni tolerancia alapján kell beállítani miből szükséges a laktózmentes, miből pedig a hagyományos verzió. A hosszabb érlelésű sajtok eredendően olyan minimális laktózt tartalmaznak, melyek a tejcukorérzékenyek számára is beilleszthetők. A joghurt egyéni érzékenység kérdése, mert ott a probiotikumok bontják a tejcukor nagy részét és abban is kevesebb laktóz van.
A tej és tejtermékek nagyon fontos fehérje és kalcium források. Mellé a növényi italokat az étrendünk színesítésére használjuk csak, amennyiben valamilyen orvosilag igazolt probléma nem indokolja a tej és tejtermékek teljes kizárását.

Divat lett a növényi italok fogyasztása?

A válasz határozottan igen. Viszont ezzel vigyázni kell, hiszen ha egy teljes élelmiszer csoportot indokolatlanul kizárunk az étrendünkből, azaz a tej és tejtermékeket, az fontos tápanyag veszteségeket okozhat.
Ha valaki orvosilag igazoltan tejfehérje allergiás és ki kell zárnia az összes tejterméket, tejet és tejszármazékot, akkor is érdemes dietetikus szakemberhez fordulni, aki segít megtalálni a kieső tápanyagok helyettesítését. Pl. az elegendő fehérjét több hal, tojás, hús fogyasztásával lehet pótolni.
Figyelni kell a kalcium bevitelre, ami például olajos magvakból, zöldségekből, ásványvizekből vihető be a szervezetbe, de mindig személyre kell szabni.
Ha valaki tudja emészteni a tejcukrot felesleges és indokolatlan a laktózmentes termékeket választani. Amennyiben negatív tüneteket észlel magán a normál tejtől, akár hasmenés, puffadás, emésztőrendszeri diszkomfort érzet, akkor érdemes egy kivizsgálásra elmenni, ahol fény derülhet a laktózérzékenységre.

Mit ad a szervezetnek a tejfogyasztás?

A tej és tejtermékek nagyon fontos fehérje és kalciumforrások. Könnyű energiaforrást jelentenek szervezetünk számára, hiszen zsírtartalmuk könnyen emészthető. A joghurt és kefír előnye például, hogy probiotikumokat tartalmaznak, melyek pozitív hatással vannak a bélflórára, emésztőrendszerre és szintén fontos kalcium források, éppen ezért egy egészséges étrend fontos részét képezik.

Zsírszegény vagy nem zsírszegény tej-tejtermék?

Ha túlsúly áll fenn, akkor mindenképpen a zsírszegény verzió választása indokolt. Ha valakinek nem ízlik a 1.5%-os tej és inkább a 2.8%-os verziót fogyasztja szívesebben, akkor a joghurt kontra tejföl fogyasztásnál a joghurt választása javasolt, hiszen annak 0,5-1.5 % verziója is létezik és itt jobban tudunk a zsírbevitellel kompenzálni .
Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a sajtoknak magas még a zsírtartalma. Túlsúly, elhízás esetén a sajtok light változatát kell választani.

Mi a helyzet a szójaitallal?

A növényi italok közül a szójának a legmagasabb a fehérje tartalma, viszont arra figyelni kell, hogy a növényi fehérjék nem olyan hasznosulásúak, mint az állati fehérjék. A szójaital hiába közelíti meg a tejnek a fehérje tartalmát mégis más a biológiai hasznosulása, tehát beilleszthető az étrendbe, de teljes mértékben nem helyettesíti az állati fehérjék bevitelét. Bizonyos hormonális problémák fennállása esetén a szójaitalt nem szoktuk javasolni, de ez már az egyéni étrend-összeállítás része.

Végül nézzünk egy összefoglalót, melyből kiderül az állati eredetű tejek és növényi italok hogyan szerepelhetnek étrendünkben?

A tehéntej gyorsan felszívódó szénhidrát-forrásnak számít, 1 dl-ben 5 g gyors szénhidrát található.
A növényi italok közül a kókusz- és a mandulaital hozzáadott cukor nélkül elhanyagolható szénhidráttartalmúak. Figyeljünk rá, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot, ezt mindig az összetevők listájában keressük (a tápérték-táblázatban lévő cukor természetes cukortartalmat is jelöl).

A zabital és a rizsital gyors szénhidrátforrások. Ezekből is van olyan fajta, amiben van hozzáadott cukor.
A tehéntej teljes értékű fehérjéket tartalmaz, jó fehérjeforrás. A fent említett növényi italok fehérjetartalma viszont minimális.
Amennyiben nincs a tehéntej összetevőivel kapcsolatban fennálló allergia vagy intolerancia, akkor gyors szénhidrátforrásként számolva beilleszthető az étrendbe. Laktóz-intolerancia (tejcukor-érzékenység) esetén a laktózmentes formát ajánlott választani.
Tejfehérje-allergia fennállása esetén teljes mértékben ki kell zárni az étrendből a tejet, tejtermékeket és az élelmiszerekben található tejszármazékokat is, ilyen esetben a növényi alapú italok beilleszthetőek.
IR diéta esetén a kókusz- és mandulaitalnak az az előnye, hogy elhanyagolható szénhidráttartalmuk miatt bármelyik napszakban beilleszthetőek és szénhidrátként nem kell őket számolni. Ezek étrendbe illesztése úgy ajánlott, hogy mellette megvalósul az elegendő fehérje- és kalciumbevitel a tej és tejtermékek fogyasztásával.