Jelen helyzetben mindannyiunk hűtője tele van zsúfolva élelmiszerrel az elkövetkezendő időszakra. Ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy a legjobb elrendezni a hűtőt, élelmiszer-biztonsági szempontok szerint is.

Dusa Fanny dietetikusunk írta össze a legfontosabb hűtőrendezési kritériumokat.

Cirkuláljon a levegő a hűtőben!
Fontos, hogy a hűtőt is rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük (fertőtlenítés után tiszta vízzel alaposan törölgessük végig), ne feledkezzünk meg a polcokról és a rácsokról sem.

A hűtőszekrény leghidegebb része 0-5 fok között kell, hogy legyen. Ezért az ajtón lévő polcokra olyan élelmiszerek és italok kerüljenek, amelyek fogyasztása gyakori, kevésbé érzékenyek a hőmérséklet ingadozására. Pl.: dobozos üdítők, ásványvíz.

Ideális esetben lazán elrendezve az ételek/élelmiszerek között a levegő képes cirkulálni, így a hűtés egyenletesebb. Soha ne tegyünk meleg ételt a fridzsiderbe, a keletkező pára nemcsak a hőmérsékletet emeli, elősegíti a jegesedést, és az eltarthatóság is csökken!

Mielőtt visszapakolunk a hűtőszekrénybe, ellenőrizzük a lejárati időket. Így fogyasztási sorrend is lesz, pl.: joghurtoknál, elkerülhető az élelmiszerek kidobása.

A visszapakolást fentről lefelé kezdjük.

Legfelső polc, a tejtermékek legideálisabb helye – joghurt, kefir, vaj, tejföl, tejszín -, mindig lefedve vagy műanyag dobozban tároljuk – könnyen átveszik más élelmiszerek szagát. Felbontott konzerveket öntsük át jól záródó műanyag edénybe és a tejtermékek mellé helyezhetők – így szem előtt is lesz, hogy ne feledkezzünk meg a felhasználásukról.

A második polcra érdemes a sajtokat tenni, a tojást, egyéb befőttesüvegben tárolható élelmiszereket. Ezek alá kerülhetnek a füstölt húsok, felvágottak.

A legalsó polcra ajánlott a nyers húsokat pakolni, ne legyenek ugyanazon a polcon a füstölt árukkal. Ügyeljünk a csomagolásukra, helyezzünk alájuk tányért vagy műanyag edényt, ne csöpöghessenek rá a többi élelmiszerre. Szárnyasokból vegyük ki a belsőséget és külön tároljuk. Hungarocell tálkák tartják a meleget – ezeket a csomagolásokat hűtőbe helyezés előtt cseréljük.

A zöldségek kerüljenek a legalsó részre, a dobozokba. Gombát papírzacskóba, salátákat benedvesített papírkendőre tegyük, és nyitva hagyott műanyag zacskóban tároljuk. Sárgarépa, krumpli, cékla, paszternák és társaikat a kamrában hűvös száraz helyen javasolt tartani. Ha nincs kamránk, akkor egy olyan fiók is megteszi a konyhában, amely a legtávolabb esik a sütőtől és a hűtőtől, hogy ne melegítse és párásítsa a fiókot. Érdemes újságpapírral kibélelni.

Endocare Intézet