Év végén sokan tesznek fogadalmat, amely szerint az új évben egészségesebben fognak étkezni, és az edzőtermet is gyakrabban látogatják. Januárban ennek megfelelően sokan kezdenek el diétázni. Mire érdemes figyelni és mit tudunk tenni azért, hogy hatékonyabbak legyünk? Dusa Fanny dietetikus beszélt a diétázásról az RTL Klub reggeli műsorában.

Tudatos diéta

Sokan kampányszerű diétába kezdenek az új év első napjaiban. Ennek az a veszélye, hogy amint a „kampány” befejeződik, a diétázó visszatér a régi, rossz étkezési szokásaihoz. A visszaesést elkerülhetjük, ha tudatosan építjük fel a diétánkat.

Türelem!

Legalább három hónap kifutási időt adjunk a diétánknak. Ennyi idő alatt már olyan eredményeket érhetünk el, amelyek további kitartásra ösztönöznek, azaz nem lengünk ki olyan könnyen, és kétszer is meggondoljuk, hogy az elért eredményeket kockáztatjuk-e a régi, kényelmes étkezési szokásaink miatt.

Mi a rossz étkezés?

A rossz táplálkozási szokás az, amikor az ember össze-vissza eszik, kihagy étkezéseket, kevés folyadékot iszik, és valamiből vagy nagyon sokat fogyaszt, vagy nagyon keveset. A rendszertelenség a legrosszabb, ha étkezésekről beszélünk.

Fontos a rendszeresség

Ha tehát szeretnénk egészségesen étkezni, fogyni, életmódot váltani, a diéta megtervezésének első lépése legyen a rendszeresség. A legjobb, ha naponta ötször-hatszor étkezünk, de a minimum a három étkezés. Ha a napi elfogyasztott energiamennyiséget többszöri, öt-hat étkezésre osztjuk el, sokkal kényelmesebb lesz a táplálkozás. A vércukorszint is egyenletesebb, az inzulintermelés is sokkal jobb, nekünk is jobban esik sokszor kevesebbet enni, mint egyszer-egyszer nagyon sokat – ez jobban lefárasztja az embert.

Hangulatjavítás

Amikor felépítünk egy diétát, az első visszajelzés mindig az, hogy az ember mennyivel jobban érzi magát, úgy érzi, hogy az energiaszintje fel van töltve. Ennek a magyarázata az, hogy az energiát, magát a tápanyagokat jól adagoljuk.

A diéta szenvedés?

diéta első két hetét sokan szenvedéssel élik meg. Ennek oka, hogy a szervezetnek át kell állnia. Figyelni kell rá, hogy naponta ötször étkezzünk, kiporciózni eleinte, hogy hány kanál rizs, gabona kerülhet az asztalra, ezek „fájdalmas” dolgok az első két hétben. Szembe kell vele nézni, hogy ennyi, nem több és nem kevesebb. De megéri! Ha ezeket a szabályokat betartjuk, akkor utána sokkal jobban érezzük majd magunkat.

Milyen a jó diéta?

A jó diéta személyre szabott, figyelembe veszi a páciens életmódját, szokásait. A jó diétában olyan étrendet alakítunk ki, amely a páciensnek a lehető legkényelmesebb, mindeközben az első helyen az egészség és a célok (fogyás) állnak.

Hogyan kezdjünk diétázni?

Először is keressük fel a háziorvost és csináltassunk vérképet, nézessünk vérzsírokat, pajzsmirigyhormonokat, májfunkciót, vércukrot. Ezek fontos információk egy diéta megtervezésekor.

Jó, ha legalább egy hétig étkezési naplót vezetünk, amelyben szerepel a felkelés, a lefekvés és az étkezések ideje, az elfogyasztott táplálék és annak mennyisége, valamint a folyadékbevitel.

A laboreredményekkel és az étkezési naplóval felkeressük a dietetikust, aki segít a személyre szabott diéta kialakításában.

A stúdióbeszélgetés a következő linken érhető el: