A MEDDŐSÉG OKA LEHET AZ ALACSONY D-VITAMINSZINT

A D-vitaminról ma már tudjuk, hogy az autoimmun, idegrendszeri és daganatos betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik, de az alacsony D-vitaminszint a teherbe esést is nehezíti. A D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosa írt.

A D-vitamin

A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formája van: A D3 vitamin, amely a szervezetben szintetizálódik, valamint a táplálékkal bevitt D2 vitamint, mely a szervezetben alakul D3 vitaminná.

A D-vitamin több táplálékban előfordul: halban, halmáj-olajban, tejben, tojásban, margarinban. Ezek fogyasztása túlsúlyos és leendő kismamáknak különösen ajánlott. A napi D-vitamin-szükséglet megszerzésében a napfény is fontos forrás. Gyakran előfordul, hogy ezekből a forrásokból a D-vitamin-igény nem fedezhető. Ebben az esetben gyógyszeres kiegészítésre van szükség.

Meddőség és D-vitaminszint

meddőséggel, súlyproblémákkal, PCO szindrómávalinzulinrezisztenciával hozzánk forduló páciensek esetében minden esetben D-vitaminszint-meghatározást kérünk. Tapasztalataink szerint az esetek 80 százalékban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett a testsúlycsökkenés megindulhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia megszűnhet, és létrejön a kívánt várandósság.

D-vitamin és terhesség

Kismamáinknál (főleg, ha a páciens túlsúllyal küzd) a várandósság ideje alatt fokozottan figyelünk az anyai D-vitamin ellátottságra. Ezt két alkalommal ellenőrizzük a terhesség során, s minden lehetőség szerint igyekszünk a D-vitaminszintet a 110 nmol/l körüli értéken tartani.

Kutatások szerint a túlsúlyos kismamák esetében az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitaminszint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál. Ez pedig a magzat csontfejlődési problémáit és elhízásra való hajlamát jelezheti előre. A magzat számára ugyanis az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A D-vitamin ellátottságra tehát – különösen a szénhidrát-anyagcsere zavaraival és (PCOS, inzulinrezisztencia) a meddőséggel küzdőknek, valamint várandósság esetén szükséges és fontos odafigyelni.