A jó diéta személyre szabott, figyelembe veszi a páciens életmódját és körülményeit, hosszú távra szól és jobb életminőséget biztosít. Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus foglalja össze a diétával kapcsolatos tudnivalókat.

A diéta fontos a gyógyulásban

A diéta eredeti, régi értelmében megváltozott életmódot jelent, amelyben benne van a táplálkozás is. Különböző betegségeknél, főleg endokrinológiai betegségek , inzulinrezisztenciapolicisztás ovárium szindróma esetén különösen fontos, és a terápia elengedhetetlen része a táplálkozás. A táplálkozás, a megváltozott étrend, a diéta jótékony hatásai az orvosi kezeléssel és a fizikai aktivitással együtt érvényesülnek betegség esetén.

Nincs két egyforma diéta

Minden diétának vannak alapelvei, amelyek mindenkire nézve azonosak. Mivel azonban nincs két egyforma ember, nincs két egyforma diéta sem.

„Amikor a páciens eljön a dietetikushoz, akkor táplálkozási anamnézissel kezdünk, hogy megismerjük a beteg életvitelét, táplálkozási szokásait, a gyógyszeres és egyéb orvosi kezelését, és igazítjuk a személyre szabott diétát” – mondja Erdélyi-Sípos Alíz dietetikus.

Személyre szabott diéta

Az első alkalommal mindig elmondjuk az alapelveket, mert fontos, hogy egy nyelvet beszéljünk, és a páciens tisztában legyen azzal, hogy miért kell a megbeszélt étrendet betartania.”  – teszi hozzá a dietetikus.

Fontos az is, hogy a páciens számára kiderüljön, hogyan lehet változtatni a diétán, hiszen a változatos, a mindennapokban tartható étrend felállítása a cél, az unalmas, egyhangú étkezés elvenné a kedvünket attól, hogy betartsuk az egészségünk szempontjából lényeges diétát. Amikor a dietetikustól kapott sok-sok információval hazamegyünk, s kipróbáljuk, hogyan működik – illetve hogyan nem működik a mi életünkre formázva a megbeszélt diéta.

Ekkor, körülbelül 3-4 hét múlva szükséges újra elmenni a dietetikushoz kontrollra. Ekkor történhet meg a saját tapasztalatok, az életritmus, valamint a kötelező elemek összehangolása, vagyis a diéta igazi „egyénre szabása”.  A felvetődött problémáknak, az életvitelnek megfelelően átalakított diéta jótékony hatása azután néhány hét alatt elindítja a szervezet számára kedvező folyamatokat, legyen az PCOS, pajzsmirigy inzulinrezisztencia, vagy akár túlsúly miatt kialakult probléma.

A diéták azért különbözőek, mert ugyanaz a diéta másként alkalmazandó az irodai munkát végző páciensnél, másként annak, akinek az életében nagyobb a fizikai aktivitás a munka kapcsán, más, ha állómunkát végez és más, ha eleve mozgásban gazdag életmódot folytat. Minden páciensnél meg kell találni azt az ideális állapotot, amit be tud tartani.

A dietetikusnak az a célja, hogy a páciens ne csak megértse, hanem alkalmazni is tudja a diétát!

A diéta hosszú távra szól

Fontos, hogy lássuk: a kialakított étrend nem három hónapra szól. Azaz a diétánál nem a megszorítás a lényeg, „hanem a racionális változtatás. Hogy a páciens finom, jó ízű ételeket egyen és jobb életminőséget élhessen” – teszi hozzá Erdélyi Sípos Alíz dietetikus.