Az előző cikkünkben dr. Tűű László, intézetünk vezető endokrinológusa beszélt arról a gyakorlatban is alkalmazott, új dietetikai módszerről, amelynek segítségével háromszor nagyobb eséllyel lesznek sikeresek a lombik beültetések, mint korábban és többszörös az esélye annak is, hogy már a felkészülési szakaszban, de még a stimuláció előtt spontán megfoganjon a várva várt gyermek. A dr. Tűű László vezette orvosszakmai, elméleti háttérhez Dusa Fanny dietetikus dolgozta ki a speciális diéta gyakorlati elemeit. Interjúnkban ennek részleteiről beszél Dusa Fanny.

A sikertelen lombik beültetésekhez kötődően felfedeztünk egy mintázatot páciensek kórtörténetében. A legfontosabb, hogy az intézetünkbe jelentkező páciensek esetén legnagyobb részben szénhidrát anyagcserezavar áll a háttérben. Ezen betegek nagy részénél ugyanakkor úgynevezett minőségi alultápláltság figyelhető meg. Ami azt jelenti, hogy a fogantatáshoz illetve a terhesség kihordásához szükséges „energia” nem áll rendelkezésükre. Magyarul, a korábbi, nem megfelelő diéta hatására gyakorlatilag a szervezetük ellátatlan – gyakran egyenesen éhezik. Az energiahiányos állapot esetükben úgy működik, hogy bár életfunkció szerint minden működik – hiszen a szervezet kompenzál – ugyanakkor a reprodukciós képességhez szükséges jellemzők egyszerűen hiányoznak. Ez igaz arra a betegünkre is, aki inzulinrezisztenciában szenved és arra is, aki cukorbeteg.

Tudni kell, hogy a szervezet energia egyensúlyának visszaállításához 85 nap szükséges. Bizonyos feltételekkel rövidebb idő is elég, de ez a 85 nap kell ahhoz, hogy a tüsző kezdeményből egy érett, erős, „bivaly erős” petesejt álljon rendelkezésre. Nem véletlen tehát, hogy a petefészkek inzulin receptor ellátottsága kimagasló a női szervezetben. Ahhoz, hogy az egyensúly visszaálljon, először a szénhidrát anyagcserét szükséges kezelni. Ez nem egyenlő azzal, hogy „üldözzük” a szénhidrátot az étkezésünkből! Sőt! A minőségi szénhidrátra szükségünk van! Jelenleg az az üzemanyagunk. Csak nem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot eszünk, az sem, hogy mikor, és az sem, hogy mennyit.

 

Ez eddig pont olyan, mint egy normál IR diéta. Jól érzékeljük?

Majdnem, de itt jön a kisbetűs rész. Amikor egy lombik programhoz a petefészkek stimulációja elkezdődik, fontos, hogy megfelelő petesejt képződjön. Azonban az is lényeges, hogy a petesejt minősége megfelelő legyen! Ekkor kezdjük azt a speciálisan, napi és étkezési időszakokra lebontva, a leletei, az állapota és étkezési szokásai alapján felépített diétát kialakítani és ha szükséges akár kétnaponta kontrollálni, amely segít a szervezetnek az egészséges, érett és minden szempontból minőségi petesejtet előállítani. A stimuláció időszakának felénél kiszámolt, átgondolt fehérje mennyiséggel támogatjuk a szervezetet.

Fontos, hogy ebben a diétában nem használunk semmilyen mesterséges anyagot (pl. fehérje por), kizárólag valódi élelmiszereket, mert a szervezetnek nem ilyen típusú anyagokra van szüksége – még ha ajánlják is -, mert nem azt a hatást érjük el vele a szervezetben, amelyre szükség van. A titok nyilván a részletekben rejlik!

 

Hányszor változhat a diéta ebben a periódusban? Hogyan lesz az én, saját, minőségi „terápiám”?

Annyiszor változik a diéta, ahányszor szükséges! Ez egy folyamatos kommunikáció a páciens és köztem, a páciens és az orvos között az orvos és ismét csak én köztem.

A számokban sokan hiszünk. Ezek a számok, amelyek az elmúlt hónapok eredményei azt mutatják, hogy akikkel úgy vágtunk bele a lombik beültetésbe, hogy az egyenként személyre szabott, napra és órára lebontott dietetikai eljárást követték, számukra vagy a lombik beültetés lett sikeres (egy vagy több sikertelen próbálkozás után), vagy még a stimulációs időszak előtt, a diéta hatására megfelelő petesejtet termeltek a petefészkek. Így a spontán megfogant terhességgel gyakorlatilag le lehetett mondani a tervezett lombik eljárást. Ez utóbbiak esetében kivétel nélkül az volt az előzetes diagnosztikai vélemény, hogy a spontán teherbeesési esélye gyakorlatilag zéró.

Az is igaz ugyanakkor, hogy azok a lombikra várakozó pácienseink, akik valamilyen oknál fogva nem kívánták a speciális diétát bevonni a mindennapjainkba, megelégedtek az „egyszerű” diétával, vagy esetleg kifejezetten inkább a gyógyszerek hatásaiban bíztak, az időben párhuzamosan zajló, a fentebb említett sikerekkel ellentétben, sajnos egyikük beültetése sem volt megfelelő alapokra helyezve. Így vagy már a beágyazódás sem volt sikeres esetükben, vagy a kritikus időszakban elveszítették a babát. Ehhez a speciális diétához mindenképpen szükséges kitartás és figyelem…… a siker érdekében azonban ez a speciális diétával tölthető időszak már igazán kis lépés ahhoz, hogy minden páciensük megalapíthassa szép lassan a saját családját.

EndoCare Intézet