Meddőség

MEDDŐSÉG

Meddőség

A női, illetve férfi meddőség okai visszavezethetőek anatómiai elváltozásokra (genetikai betegségek), hormonális diszfunkciókra (cukorbetegség, pajzsmirigy-, vagy mellékvese betegség), kialakulhat mérgezések (ragasztók, oldószerek, rovarirtók) hatására, de oka lehet a túlzott alkoholfogyasztás, illetve lelki eredet is.

Az általánosan elfogadott standard szerint akkor beszélünk meddőségről, ha a rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére sem jön létre a várt terhesség – egy éven belül. Ehhez érdemes megjegyezni, hogy bár a meddőség oka kb. 15 százalékban lehet ismeretlen eredetű, valójában a gyermekre vágyó párok jelentős százalékában orvosi segítséggel létrejöhet a várandósság.

meddőség

Női meddőség okai

A női meddőség szervi okaként említhetőek, amelyek ovulációs problémákhoz vezethetnek. Ezért fontos, hogy bármely életkorban, különösen 30 év felett, ha még nincsen gyermekünk, a petefészkek állapotáról reális képet alkotó termékenységi vizsgálattal érdemes meggyőződni arról, hol tartunk, mennyi esélyünk van későbbi életkorban a gyermekvállalásra.

További szervi ok lehet a petefészkek elváltozásai, amelynek leggyakoribb esete az úgynevezett policisztás ovárium szindróma, amikor hormonális egyensúlyvesztés miatt a tüszőrepedés elmarad, s helyette a tüszők folyadékkal teli cisztává alakulnak. Ez gyakorlatilag a havi ciklus akadozását, elmaradását eredményezheti. Az állapot az esetek döntő többségében gondos kezeléssel visszafordítható, s a fogamzóképesség helyreállítható.

A petevezetők elváltozásai (beszűkülés, elzáródás) szintén a szervi okok között említhetőek. A kismedencében bekövetkezett gyulladás maradványaként hegesedés jöhet létre, amely elzárhatja az utat a megtermékenyítéshez szükséges spermiumok elől.

A méhet érintő rendellenesség egyik leggyakoribb oka az endometriózis. Ez a különösen fájdalmas betegség az egyik leggyakoribb oka a meddőségnek. Ilyenkor a méh nyálkahártyája a kismedence más szervein is megtalálható, a hormonok vezérelte havi ciklus során, a méhen kívüli szövetek éppúgy vérzést produkálnak, mivel azonban a vérzés a kismedencéből nem tud távozni (mint egy normás menstruáció alkalmával a méhből), így helyi, krónikus gyulladások és hegesedések alakulnak ki, amelyek megakadályozhatják a teherbeesést. (Ahogy nehezíthetik a várandósság kialakulását a méh falán kialakuló miómák, illetve polipok is.)

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a női reprodukciós képesség 37 év felett jelentősen csökken, 40 év felett a spontán teherbeesés valószínűsége néhány százalék. Így a kor mindenképpen befolyásoló tényezője a családalapításnak. Ahogy befolyásolhatja a teherbeesést az életmód, a krónikus betegségek, valamint a gyermek utáni vágy lelki tényezője is.

A férfi meddőség

Leggyakoribb szervi oka a hímivarsejtek képzésének hiányosságai, így a csökkent spermiumszám, illetve azok teljes hiánya, esetleg alaki eltérésük, vagy gyenge mozgásuk.

A férfi meddőséget kiválthatja az egészségestől eltérő életmód: például az elhízás, mert ebben az esetben a kialakuló hormonváltozás következtében csökken a spermiumtermelés.

Férfiaknál gyakori a stresszre visszavezethető, átmeneti meddőség is.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +