A meddőség oka lehet az alacsony D-vitaminszint

d-vitaminszint

A meddőség oka lehet az alacsony D-vitaminszint

A D-vitaminról ma már tudjuk, hogy az autoimmun, idegrendszeri és daganatos betegségek kialakulásában fontos szerepet játszik, de az alacsony D-vitaminszint a teherbe esést is nehezíti. A D-vitamin és a meddőség kapcsolatáról dr. Nádory Éva belgyógyász, az Endocare Endokrinológiai Centrum szakorvosa írt.

A D-vitamin

A szteroid felépítésű, hormonszerű molekulának két formája van: A D3 vitamin, amely a szervezetben szintetizálódik, valamint a táplálékkal bevitt D2 vitamint, mely a szervezetben alakul D3 vitaminná.

A D-vitamin több táplálékban előfordul: halban, halmáj-olajban, tejben, tojásban, margarinban. Ezek fogyasztása túlsúlyos és leendő kismamáknak különösen ajánlott. A napi D-vitamin-szükséglet megszerzésében a napfény is fontos forrás. Gyakran előfordul, hogy ezekből a forrásokból a D-vitamin-igény nem fedezhető. Ebben az esetben gyógyszeres kiegészítésre van szükség.

Meddőség és D-vitaminszint

A meddőséggel, súlyproblémákkal, PCO szindrómával, inzulinrezisztenciával hozzánk forduló páciensek esetében minden esetben D-vitaminszint-meghatározást kérünk. Tapasztalataink szerint az esetek 80 százalékban a D-vitamin mennyisége nem éri el a minimális 75nmol/l szintet. Túladagolást, 250nmol/l feletti szintet még egyetlen esetben sem tapasztaltunk.

Más egyéb paramétereket is figyelve, a D-vitamin megfelelő adagolása mellett a testsúlycsökkenés megindulhat, a PCOS és az inzulinrezisztencia megszűnhet, és létrejön a kívánt várandósság.

D-vitamin és terhesség

Kismamáinknál (főleg, ha a páciens túlsúllyal küzd) a várandósság ideje alatt fokozottan figyelünk az anyai D-vitamin ellátottságra. Ezt két alkalommal ellenőrizzük a terhesség során, s minden lehetőség szerint igyekszünk a D-vitaminszintet a 110 nmol/l körüli értéken tartani.

Kutatások szerint a túlsúlyos kismamák esetében az anyai D-vitamin sokkal kisebb mennyiségben jut át az újszülöttekbe a köldökzsinórvérből vett minta alapján, még azonos, a sovány és elhízott kismamák vérében mért D-vitaminszint ellenére is, mint a normál súlyú kismamáknál. Ez pedig a magzat csontfejlődési problémáit és elhízásra való hajlamát jelezheti előre. A magzat számára ugyanis az egyetlen forrás az anyai vérből származó D-vitamin.

A D-vitamin ellátottságra tehát – különösen a szénhidrát-anyagcsere zavaraival és (PCOS, inzulinrezisztencia) a meddőséggel küzdőknek, valamint várandósság esetén szükséges és fontos odafigyelni.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +