Genetikai ultrahang vizsgálatok a terhesség alatt

Genetikai ultrahang vizsgálatok a terhesség alatt

A várandósság trimeszterei alatt, az orvosi protokollnak megfelelően végezzük kismamáink kötelező, illetve szükség szerint javasolt vizsgálatait. Ezek során a különböző genetikailag meghatározott betegségek szűrését is a legmodernebb eszközök segítségével végezzük. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk az ultrahanggal és más eszközökkel végezhető genetikai vizsgálatokat a terhesség meghatározott szakaszaiban.

11-12 heti (+ 6 nap) ultrahang (Kombinált teszt)

Az ultrahang vizsgálat során a fejlődési rendellenességek korai kiszűrése, a magzati méretek, placenta elhelyezkedés, magzatvíz mennyisége, a méhszáj állapota valamint a kromoszóma rendellenességek kizárása történik.

A 12 hetes ultrahang lehetőséget ad a terhességi kor pontos meghatározására is, melyet a CRL (ülőmagasság) mérésével tudunk legpontosabban meghatározni.

A Down-kór leghatékonyabban a nyakiredő mérésével, az orrcsont meglétének, valamint a ductus venosus áramlásának a vizsgálatával szűrhető.

Az első trimeszteri ultrahangvizsgálat eredménye csak akkor fogadható el kockázatbecslésre, ha a vizsgálat az FMF (Fetal Medicine Foundation) kritériumoknak megfelel és a vizsgálatot végző személynek FMF licence-e van. (Rendelőnkben vizsgáló szonográfus rendelkezik ezzel a vizsgával)

KOMBINÁLT TESZT: az ultrahang mellett egy vérvétel is történik, melyben biokémiai markereket (Béta hCG és PAPP-A) nézzünk.

A kombinált teszt irodalmi adatok alapján hitelesen képes felmérni a Down- kór, Edwards- és Patau-szindróma kockázatát.

18-20 heti ultrahang

Ezen az ultrahang vizsgálaton történik a magzat szisztematikus átvizsgálása. A belső szervek megvizsgálása, a gerinc (nyitott gerinc) állapota, a csontok megléte, ezek növekedése valamint az agyi képletek átvizsgálása is ezen a genetikai ultrahangvizsgálaton történik. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektettünk a magzati szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére, mivel a szívfejlődési rendellenességek nagy része, genetikai rendellenességre utalnak.

30-32 heti ultrahang

Ezen az ultrahangon, a magzat méhen belüli elhelyezkedését, méretét, fejlődésének ütemét nézzük. Vizsgáljuk a méhlepény elhelyezkedését, érettségi fokát, valamint szükség esetén áramlásmérések is történnek

Bármilyen rendellenesség kiszűrése esetén gyakoribb, kiterjesztettebb ultrahang vizsgálatra lehet szükség.

Nagy Tímea okleveles szonográfus
EndoCare Intézet

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Az EndoCare Endokrinológiai Központ online bejelentkezési szolgáltatásának segítségével betegeink bármikor időpontot egyeztethetnek szakrendeléseinkre. Kényelmesen, várakozás nélkül, akár hétvégén is!

Tovább +

TÁVKONZULTÁCIÓ

Gondozott betegeink részére (feltétele egy éven belüli személyes megjelenés!) biztosított szolgáltatás, mely a tünetekben bekövetkező jelentős változás (gyógyszermellékhatás, bekövetkezett terhesség, egyéb a kezelés szempontjából jelentős változás) jelzésére, a kezelés módosítására (gyógyszerváltás, dózis módosítás) ad lehetőséget.

Tovább +

RECEPTIGÉNY

Gondozott betegeink a kezelés folyamatosságának biztosítása érdekében az általunk javasolt gyógyszeres kezelésre receptet igényelhetnek honlapunkon.

Tovább +